Οι καλλιτέχνες δεν μπορούν αν είναι θεατές του δράματος αλλά αρωγοί των θυμάτων. Ήδη οι ολιγάριθμες αλλά πολυπληθείς δομές φιλοξενίας προσφύγων στη χώρα μας ασφυκτιούν, ενώ νέα κύματα προσφύγων από την Ουκρανία ήδη καταφθάνουν. Θέλοντας να συμβάλλει ώστε οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας να ζήσουν σε όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινες συνθήκες με θαλπωρή και στήριξη, το Θέατρο εμπνεύστηκε την πρωτοβουλία Theater for Ukrainian refugees.

Κόντρα στους δύσκολους καιρούς που βιώνει εδώ και δύο χρόνια το θέατρο στην Ελλάδα, η πρωτοβουλία καλεί τους συναδέλφους του να προσφέρουν τα έσοδα ή μέρος των εσόδων μιας παράστασης, στις δομές προσφύγων. Η σελίδα Theater for Ukrainian refugees στο Instagram δημιουργήθηκε ώστε να παροτρυνθούν καλλιτέχνες και θεάματα να κάνουν ακριβώς αυτό.

Επιπλέον, έπειτα από έρευνα ο κλάδος προτείνει έναν ενδεικτικό τρόπο προσφοράς ώστε να απαντήσει κάποια διαδικαστικά ερωτήματα σε όποιον αποφασίσει να συνδράμει.

Την Παρασκευή 29 Απριλίου τα έσοδα της παράστασης «Ημέρα Κυρίου» του Γιάννη Τσίρου στο Θέατρο Σταθμός θα διατεθούν για τον σκοπό αυτό, πράγμα που ισχύει για την παράσταση «12 Ένορκοι » στο Θέατρο Άνεσις στις 13 και 15 Απριλίου.

Θέατρο Σταθμός, «Ημέρα Κυρίου»

Την πρωτοβουλία έχει ήδη στηρίξει, μέσα από την ίδια προσφορά, το Θέατρο Πορεία με την παραγωγή του «Ο Κοτζάμπασης του Καστροπυργου», οι παραγωγές «Λευκές Νύχτες» στο Θέατρο Μικρό Άνεσις, οι «12 Ένορκοι» στο Θέατρο Ανεσις και το «Αναμεσα σε δύο Κόσμους» στο Σύγχρονο Θέατρο.

Το Theater for Ukrainian refugees καλεί όσα περισσότερα θέατρα και με όποια έκταση μπορούν, να αφιερώσουν μια παράσταση τους, υιοθετώντας την πρωτοβουλία ώστε να έχει διάρκεια μέσα στην θεατρική σεζόν που ακολουθεί.

Ας μετατρέψουμε σε πράξεις την αγάπη και την αγωνία μας και ας καλέσουμε τον κόσμο που αγαπά το θέατρο να μας βοηθήσει να κάνουμε τις παραστάσεις μας μια αφορμή για υποστήριξη των ανθρώπων που το έχουν ανάγκη πιο πολύ από τον καθέναν μας.