Καταφύγιο μπορεί να σημαίνει ένα σπίτι, μία κοινότητα ή οι άνθρωποι και τα μέρη που κάνουν κάποιον να νιώθει ασφαλής και ευπρόσδεκτος.

Η ιδέα του καταφυγίου διαφέρει μεταξύ ατόμων, κοινοτήτων και πολιτισμών και τις λεπτές έννοιές του αναδεικνύουν 11 καλλιτέχνες με έργα τους που φιλοξενούνται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ.

Για τις ανάγκες της έκθεσης “More Than Shelter” οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να αναζητήσουν συνεργάτες, πανεπιστημιακά ιδρύματα, πολιτιστικούς συλλόγους, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και να παρουσιάσουν από κοινού τι σημαίνει να έχεις καταφύγιο και πώς είναι να ζεις χωρίς αυτό, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές της.

Η Έριν Φόστελ συνεργάστηκε με την οργάνωση Εξάλειψη του Ρατσισμού – Ενδυνάμωση Γυναικών του Σάουθ Χάμπτονς Ρόουντς (YWCA of South Hampton Roads) και κατέγραψε το εσωτερικό ενός καταφύγιου έκτακτης ανάγκης για γυναίκες και οικογένειες, επιδιώκοντας να προβάλει τον παροδικό χαρακτήρα του για τις επιζήσασες ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής βίας.

O Πατ Τζάρετ, φωτογράφος και δημοσιογράφος, εξερευνά την ανεξάρτητη μουσική σκηνή στη Βιρτζίνια σε συνεργασία με το Virginia Folklife Program του Ιδρύματος Ανθρωπιστικών Επιστημών της Βιρτζίνια. Σε περιοχές της πολιτείας όπου υπάρχουν λίγες επιλογές για ανερχόμενα συγκροτήματα, μερικοί άνθρωποι έχουν ανοίξει το σπίτι τους για να δημιουργήσουν χώρους για συναυλίες, τους οποίους αναδεικνύει ο Πατ Τζάρετ στην έκθεση.

Την ιδέα των κοινοτήτων μεταναστών και των κοινωνικών δομών που χρειάζονται εξετάζει ο καλλιτέχνης Ρομπέρτο Τζαμόρα, ο οποίος συνεργάστηκε με την κοινότητα Φιλιππινέζων στο Χάμπτον Ρόουντς.

Η έκθεση, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο και θα διαρκέσει έως τις 5 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Βιρτζίνια, εντάσσεται σε πρότζεκτ που ερευνά τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ