Το φετινό Φεστιβάλ των Καννών ξεκίνησε, με τα γεγονότα εκτός οθόνης να είναι εξίσου δραματικά με τις ιστορίες στις πρεμιέρες των ταινιών που θα παρουσιαστούν.

Στις πολυαναμενόμενες ταινίες του προγράμματος περιλαμβάνεται το αυτοχρηματοδοτούμενο έργο ”Megalopolis” του σκηνοθέτη Francis Ford Coppola, ενώ οι παρευρισκόμενοι θα απολαύσουν τον Sebastian Stan ως νεαρό Donald Trump στην ταινία ”The Apprentice”. Στις σημαντικότερες ταινίες του δεκαπενθημέρου θα περιλαμβάνεται επίσης το τελευταίο μέρος του ”Mad Max” του George Miller. Υπάρχουν όμως φήμες ότι μια σειρά από ηθοποιούς και σκηνοθέτες απειλούνται να κατηγορηθούν δημοσίως για σεξουαλική κακοποίηση. Επίσης, υπάρχει απειλή απεργίας από τους εργαζόμενους του φεστιβάλ και ένας Ιρανός σκηνοθέτης αναμένεται να παρευρεθεί λίγες ημέρες μετά τη φυγή του από τη χώρα του μετά την καταδίκη του σε φυλάκιση! Πιο ταινία κι από τις ταινίες δηλαδή το όλο σκηνικό…

Ποιοι διεκδικούν τον Χρυσό Φοίνικα;

Ο Χρυσός Φοίνικας είναι το μεγαλύτερο βραβείο στις Κάννες και για άλλη μια φορά υπάρχει έντονος ανταγωνισμός ανάμεσα στους υποψηφίους. Επικεφαλής της κριτικής επιτροπής είναι η σκηνοθέτης του Barbie, Greta Gerwig, η οποία πλαισιώνεται από αστέρες όπως η Γαλλίδα ηθοποιός Eva Green και η υποψήφια για Όσκαρ Lily Gladstone.Η κριτική επιτροπή συμπληρώνεται με τον Ισπανό σκηνοθέτη JA Bayona, τον Τούρκο σεναριογράφο Ebru Ceylan και τον Ιταλό ηθοποιό και παραγωγό Pierfrancesco Favino: μια κανονικότατη διεθνής υπόθεση!

Εκτός από τις ταινίες ”The Apprentice” και ”Megalopolis”, στις ταινίες που διεκδικούν το βραβείο περιλαμβάνονται το ”All We Imagine as Light” της Payal Kapadia και η τελευταία ταινία ”Bird” της Βρετανίδας Andrea Arnold. Η Emma Stone, η οποία κέρδισε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στα φετινά Όσκαρ για την ταινία Poor Things, επανενώνεται με τον σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο για τη νέα τους ταινία, Kinds of Kindness-ανυπομονούμ γι’ αυτήν, πραγματικά.

Στο διαγωνισμό συμμετέχει επίσης το ”The Seed of the Sacred Fig” του Ιρανού σκηνοθέτη Mohammad Rasoulof, ο οποίος καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση την περασμένη εβδομάδα για «συνωμοσία κατά της εθνικής ασφάλειας». Ωστόσο, ο δικηγόρος του δήλωσε τη Δευτέρα ότι είχε εγκαταλείψει κρυφά τη χώρα και θα βρισκόταν στις Κάννες για την πρεμιέρα της ταινίας.

Η τρεις φορές βραβευμένη με Όσκαρ Μέριλ Στριπ και ο δημιουργός του Star Wars Τζορτζ Λούκας πρόκειται επίσης να λάβουν τιμητικά βραβεία στο φεστιβάλ. Τα προηγούμενα φεστιβάλ των Καννών έχουν συγκλονιστεί από το κίνημα MeToo, και για άλλη μια φορά θα μπορούσε να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Θεωρείται ότι θα μπορούσαν να γίνουν νέες καταγγελίες από γυναίκες για κακοποίηση στην ευρωπαϊκή βιομηχανία του θεάματος. Υπάρχουν φήμες στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης για μια μυστική λίστα με φερόμενους ως κακοποιημένους κορυφαίους ηθοποιούς και σκηνοθέτες, η οποία θα μπορούσε να δημοσιευθεί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Η γαλλίδα σκηνοθέτης και ηθοποιός Judith Godrèche έχει επίσης μια ταινία μικρού μήκους, ονόματι ”Moi Aussi”, που κάνει ντεμπούτο στο φεστιβάλ, με θέμα τα θύματα σεξουαλικής βίας. Θεωρείται μία από τις βασικές μορφές του γαλλικού κινήματος MeToo και κατηγόρησε δύο σκηνοθέτες ότι την κακοποίησαν ως έφηβη τη δεκαετία του 1980.

Εν τω μεταξύ, η διοργάνωση παίζει και να σταματήσει εντελώς, αν η απειλούμενη απεργία των ελεύθερων επαγγελματιών του φεστιβάλ προχωρήσει λόγω των προτεινόμενων αλλαγών στη γαλλική εργατική νομοθεσία. Ίδωμεν…