Σύμφωνα με τις αναφορές από Daily Beast και Guardian, η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας “The Last Screenwriter” (Ο Τελευταίος Σεναριογράφος), μια ταινία με σενάριο που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), ακυρώθηκε από το Prince Charles Cinema του Λονδίνου λόγω έντονων αντιδράσεων του κοινού.

“Ο Τελευταίος Σεναριογράφος”, του ελβετού σκηνοθέτη Peter Luisi, αφηγείται την ιστορία ενός επιτυχημένου σεναριογράφου ονόματι Jack (Nicholas Pople), που ανακαλύπτει ένα σύστημα ΑΙ σεναριογραφίας που ξεπερνά τις ικανότητές του. Το σενάριο της ταινίας, συμπεριλαμβανομένων της πλοκής, των χαρακτήρων και των διαλόγων, δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από το ChatGPT, το γλωσσικό μοντέλο της OpenAI.

Αρχικά προγραμματισμένη για παγκόσμια πρεμιέρα στις 23 Ιουνίου 2024, στο Prince Charles Cinema στη συνοικία Soho του Λονδίνου, η προβολή ακυρώθηκε ξαφνικά στις 18 Ιουνίου λόγω σημαντικής εναντίωσης του κοινού. Ο κινηματογράφος επικαλέστηκε τις έντονες ανησυχίες του κοινού για τη χρήση της ΤΝ στη θέση των ανθρώπων σεναριογράφων.

Η ακύρωση της προβολής της ταινίας “The Last Screenwriter” προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις στα social media. Κάποιοι επαίνεσαν τον κινηματογράφο Prince Charles για την ακεραιότητά του και τη στάση του στα ζητήματα της βιομηχανίας, ενώ άλλοι τον κατηγόρησαν ότι καταπνίγει σημαντικές συζητήσεις σχετικά με τον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στις τέχνες. Η αντιπαράθεση αυτή αντικατοπτρίζει ευρύτερες ανησυχίες εντός της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας για τον ρόλο της ΤΝ, που εν μέρει ώθησαν τις απεργίες στο Χόλιγουντ το 2023.

Ηθοποιοί και σεναριογράφοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη μη ρυθμισμένη χρήση εργαλείων ΤΝ και τον πιθανό αντίκτυπό τους, με προσωπικότητες όπως ο Charlie Kaufman (“Eternal Sunshine of the Spotless Mind, “Synecdoche, New York”) να επικρίνουν το σύστημα του Χόλιγουντ για την παραγωγή περιεχομένου που θα μπορούσε εύκολα να αντιγραφεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη.