Η Sony Music Entertainment, η Universal Music Group και άλλες δισκογραφικές εταιρείες κατέθεσαν την Παρασκευή αγωγή κατά του The Internet Archive για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

H μουσική βιομηχανία έχει θορυβηθεί από το “Great 78 Project” του The Internet Archive, το οποίο επιτρέπει στους επισκέπτες να μεταδίδουν ψηφιοποιημένη μουσική από παλιούς δίσκους καλλιτεχνών όπως ο Frank Sinatra, ο Miles Davis και η Ella Fitzgerald, σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι «το Internet Archive, η Blood και η GBLP αναπαρήγαγαν εσκεμμένα χιλιάδες προστατευόμενες ηχογραφήσεις των εναγόντων χωρίς άδεια, αντιγράφοντας φυσικούς δίσκους σε ψηφιακά αρχεία. Στη συνέχεια, το Internet Archive εσκεμμένα ανέβασε, διέθεσε και μετέδωσε ψηφιακά αυτές τις παράνομα αντιγραμμένες ηχογραφήσεις εκατομμύρια φορές από την ιστοσελίδα του Internet Archive».

Συνεχίζει λέγοντας: «Οι εναγόμενοι προσπαθούν να υπερασπιστούν τη μαζική κλοπή μουσικής με το πρόσχημα της “διατήρησης και της έρευνας”, αλλά αυτό είναι προπέτασμα καπνού: οι δραστηριότητές τους υπερβαίνουν κατά πολύ αυτούς τους περιορισμένους σκοπούς. Το Internet Archive επιδιώκει απροκάλυπτα να παρέχει ελεύθερη και απεριόριστη πρόσβαση στη μουσική για όλους, ανεξάρτητα από τα πνευματικά δικαιώματα».

Η καταγγελία κατονομάζει συγκεκριμένα 2.749 ηχογραφήσεις για τις οποίες οι δισκογραφικές εταιρείες ισχυρίζονται ότι το The Internet Archive έχει παραβιάσει τα πνευματικά δικαιώματα. Οι εταιρείες ζητούν αποζημίωση που φτάνει τα 412 εκατομμύρια δολάρια.

Η συγκεκριμένη αγωγή δεν είναι επίσης η μόνη που αντιμετωπίζει ο όμιλος. Τον Μάρτιο, ένας δικαστής αποφάσισε υπέρ μιας ομάδας εκδοτών βιβλίων που μήνυσε τον ιστότοπο επειδή προσέφερε ένα πρόγραμμα δανεισμού ψηφιακών βιβλίων που παραβίαζε τα πνευματικά τους δικαιώματα.

Η αγωγή αυτή αφορούσε 33.000 τίτλους σε τέσσερις εκδοτικούς οίκους και το The Internet Archive υποστήριξε ότι οι πρακτικές του προστατεύονται από τους νόμους περί «θεμιτής χρήσης».

Το The Internet Archive άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής και δήλωσε ότι η απόφαση «εμποδίζει την πρόσβαση στην πληροφορία στην ψηφιακή εποχή, βλάπτοντας όλους τους αναγνώστες, παντού».

Τι είναι το “Great 78 Project”

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, το “Great 78 Project” είναι ένα πρόγραμμα για τη διατήρηση, την έρευνα και την ανακάλυψη των δίσκων 78rpm. Από το 1898 περίπου έως τη δεκαετία του 1950, εκτιμάται ότι 3 εκατομμύρια πλευρές (με περίπου 3 λεπτά ηχογραφήσεων) έχουν “κοπέι” σε δίσκους 78rpm. Ενώ οι εμπορικά βιώσιμες ηχογραφήσεις θα έχουν αποκατασταθεί ή υποστεί remastering σε LP ή CD, εξακολουθεί να υπάρχει ερευνητική αξία στα αντικείμενα και στα στοιχεία χρήσης των συχνά σπάνιων δίσκων και ηχογραφήσεων 78rpm. Ήδη, πάνω από 20 συλλογές έχουν επιλεγεί από το Internet Archive για φυσική και ψηφιακή διατήρηση και πρόσβαση. Με αφετηρία πολλούς εθελοντές συλλέκτες, αυτές οι νέες συλλογές έχουν επιλεγεί, ψηφιοποιηθεί και διατηρηθεί από το Internet Archive, το George Blood LP και το Archive of Contemporary Music.

Πηγή: PC Mag