Έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε που ο Jerry Seinfeld κάλεσε για πρώτη φορά στο αυτοκίνητο του έναν συνάδελφό του κωμικό – τον Larry David – για καφέ. Για να γιορτάσει την επέτειο του σόου, το νέο “The Comedians in Cars Getting Coffee Book” περιλαμβάνει ανέκδοτες ιστορίες και ξεκαρδιστικές, προσωπικές συνομιλίες.

Οι θαυμαστές της τηλεοπτικής σειράς “Seinfeld” θα θυμούνται το επεισόδιο “Live with Regis and Kathie Lee” όπου ο Kramer γράφει ένα βιβλίο αφιερωμένο σε τραπεζάκια το οποίο μετατρέπεται το ίδιο σε τραπεζάκι (coffee table) – το οποίο είχε αρχικά αποτρέψει τον Seinfeld από το να προχωρήσει με τον τίτλο “The Comedians in Cars Getting Coffee Table Book”.

«Νομίζω ότι το κάναμε ήδη αυτό το αστείο», λέει ο Seinfeld.

Στην εισαγωγή του βιβλίου, ο Seinfeld γράφει ότι σχεδόν αισθάνεται ότι θα έπρεπε να ζητήσει «συγγνώμη» για την απλοϊκή ιδέα πίσω από την εκπομπή. Παρακολουθώντας χρόνια late night εκπομπές, στις οποίες περιμένει κανείς για ώρα τον καλεσμένο κωμικό να εμφανιστεί, φαντάστηκε μια εκπομπή όπου το κοινό δεν διακόπτει τις προσωπικές στιγμές των καλεσμένων.

«Δεν μπορείς να βάλεις έναν κωμικό μπροστά σε ένα κοινό και να του ζητάς να μην εξυπηρετεί αυτό το κοινό», λέει. «Δεν θα το κάνουν».

Ο Seinfeld συγκρίνει τους κωμικούς με άψυχα αντικείμενα ή εξωγήινους από έναν άλλο κόσμο. Τα μη μονταρισμένα πλάνα από συνομιλίες κωμικών δείχνουν πώς πηδούν από το ένα θέμα στο άλλο πιο γρήγορα από τους άλλους ανθρώπους, λέει. «Αυτό είναι ένα σετ standup. Είναι μια συμπυκνωμένη, υπερκινητική, ψεύτικη συνομιλία. Κανείς δεν μιλάει πραγματικά όταν πετάει μια σειρά από αστεία. Είναι μια γελοία έπαρση που τυχαίνει να είναι πολύ διασκεδαστική, αλλά χρειάζεται τεράστια δουλειά για να τη δημιουργήσεις», λέει ο Seinfeld. «Αλλά ο κωμικός εγκέφαλος που μπορεί να το κάνει αυτό δεν είναι ένας τυπικός εγκέφαλος».

Μερικοί από τους καλεσμένους της εκπομπής είναι αγαπημένοι φίλοι του Seinfeld, ενώ άλλους τους συναντά για πρώτη φορά, όπως την Amy Schumer και τον Steve Martin. «Αυτό που ανακάλυψα κάνοντας το σόου είναι ότι όταν ένας κωμικός κάθεται δίπλα σε έναν άλλο κωμικό, νιώθει ότι μεγάλωσαν μαζί», λέει ο Seinfeld.

Για έναν κωμικό, όλα στη ζωή είναι επιφανειακά εκτός από την κωμωδία, λέει. Ο Seinfeld έπρεπε να μάθει πώς να λειτουργεί σε διάφορες κοινωνικές περιστάσεις και να μιλά με ανθρώπους εκτός του πλαισίου της κωμωδίας.

«Η κωμωδία είναι το μόνο αληθινό πράγμα για σένα, σε όλα τα άλλα απλά προσπαθείς να συμπεριφέρεσαι κανονικά, ώστε οι άνθρωποι να μην αντιλαμβάνονται πόσο αμήχανος είσαι», λέει. «Ήμουν σε ένα δείπνο τις προάλλες με τον Steve Martin, τον Seth Meyers, τον John Mulaney και τις γυναίκες μας. Κάποιος άκουσε ότι υπάρχει αυτό το νέο κινέζικο εστιατόριο στην πόλη. “Γιατί δεν κάνουμε κράτηση; Μπορούμε όλοι να πάμε σε αυτό το κινέζικο εστιατόριο.” Και νομίζω ότι η σύζυγος του Seth Meyers είπε: “Με αυτούς τους αυτιστικούς άντρες, θα βγούμε;”»

Για τον Seinfeld, η συνάντηση με τον Carl Reiner και τον Mel Brooks ήταν μια «ιερή στιγμή» συγκρίσιμη μόνο με μία πιθανή συνάντηση με τον Μωυσή. «Λατρεύω τους σύγχρονούς κωμικούς, αλλά τους παλαιότερους κωμικούς τους αγαπούσα περισσότερο», λέει ο Seinfeld. «Οι άνθρωποι ρωτούν, πώς είναι να είσαι στο “The Tonight Show with Johnny Carson;” Συνήθιζα να λέω ότι είναι σαν να υπάρχει ένα πόμολο πόρτας στην οθόνη της τηλεόρασής σου και μόλις το άνοιξες και μπήκες μέσα».

Μερικές φορές οι συνομιλίες στο βιβλίο του μοιάζουν με θεραπεία, όπως αυτή με τον συμπρωταγωνιστή του στη σειρά “Seinfeld”, Michael Richards, ο οποίος αποσύρθηκε από το standup το 2006 όταν έγινε viral ένα βίντεο στο οποίο ο Richards φαίνεται να ξεσπά με ρατσιστικά σχόλια εναντίον ενός heckler κατά τη διάρκεια μιας παράστασης. Στην εκπομπή, ο Richards λέει ότι εκείνο το βράδυ έκανε ένα λάθος, αφήνοντας τον εγωισμό του να κερδίσει.

Πηγή: wbur