Έργα δύο φίλων και συνεργατών, των Τομ Γιορκ και Στάνλεϊ Ντόνγουντ, θα φιλοξενηθούν σε έκθεση με τίτλο «Test Specimens» στο Λονδίνο.

Ο τραγουδιστής των Radiohead Τομ Γιορκ και ο καλλιτέχνης Στάνλεϊ Ντόνγουντ δημιούργησαν τα 60 έργα τέχνης της έκθεσης μεταξύ 1999 και 2001, ενώ συνεργάζονταν επίσης για τα εξώφυλλα των άλμπουμ του συγκροτήματος «Kid A» και «Amnesiac».

Artwork του άλμπουμ των Radiohead Kid A

Η έκθεση θα περιλαμβάνει έργα με το λογότυπο της αρκούδας των Radiohead, λυρικά προσχέδια για τραγούδια όπως το «Nude» καθώς και ένα καρτούν με ένα σπερματοζωάριο τέρας που απειλεί μαϊμούδες μάγισσες.

Ο τραγουδιστής των Radiohead και ο καλλιτέχνης συναντήθηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1980 ως φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

Πολλά από τα έργα τους είναι αρκετά βίαια και σκληρά. Τρέφονται από εφιάλτες, ψυχική αναταραχή, πολιτική και δυσφορία. Ωστόσο περιέχουν επίσης στοιχεία χιούμορ, γλυκύτητας και ομορφιάς. Όπως σημειώνει η Φραντσέσκα Γκάβιν στο δοκίμιό της για τον κατάλογο της έκθεσης, αυτό είναι που κάνει αυτά τα σχέδια να έχουν απήχηση ακόμα και 20 χρόνια μετά – η ένταση μεταξύ ευχαρίστησης και δυσφορίας.

Artwork του άλμπουμ των Radiohead Amnesiac

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί τον Μάιο στη Gallery 8 του Λονδίνου.

Ο Γιορκ πρόσφατα κυκλοφόρησε δύο τραγούδια που έγραψε για τον τελευταίο κύκλο της σειράς «Peaky Blinders».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ