Τα βραβεία Νόμπελ είναι ένας θεσμός «για άνδρες», δήλωσε την Τρίτη η βραβευμένη με Νόμπελ λογοτεχνίας, Annie Ernaux, σε συνέντευξή της πριν από την επίσημη τελετή απονομής των βραβείων αυτό το Σαββατοκύριακο.

«Αυτό εκφράζεται μέσα από το πάθος για την παράδοση. Η προσκόλληση στην παράδοση είναι ίσως περισσότερο αρρενωπή, αποτελώντας έναν τρόπο διαμοιρασμού της εξουσίας μεταξύ των ανδρών», εξήγησε η 82χρονη συγγραφέας στο Γαλλικό Πρακτορείο. 

Η Ernaux , την οποία τίμησε η Σουηδική Ακαδημία για «το θάρρος και την κλινική οξύτητα» του έργου της, είναι μόλις η 17η γυναίκα που βραβεύεται με Νόμπελ Λογοτεχνίας από την αρχή του θεσμού το 1901. Είναι επίσης η μόνη Γαλλίδα συγγραφέας που έχει λάβει το βραβείο. 

«Οι δημόσιες ομιλίες ήταν σχεδόν πάντα μονοπώλειο των ανδρών κι έχω παρατηρήσει ότι οι γυναίκες μιλούν λιγότερο στις ομιλίες τους από ό,τι οι άνδρες, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι είναι πιο πρακτικές», είπε, προσθέτοντας ότι ήρθε η ώρα τα βραβεία Νόμπελ να εκσυγχρονιστούν.

Όταν ρωτήθηκε για το πώς θα μπορούσε να εκσυγχρονιστεί ο θεσμός, η συγγραφέας είπε, χαμογελώντας: «Είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς σε αυτό, αλλά θα μπορούσαμε να έχουμε λιγότερη πομπή, λιγότερες μακριές τουαλέτες και ουρές, ίσως; Αυτό δεν θα ήταν κακό», αναφερόμενη στην τελετή και το δείπνο του Σαββάτου στο οποίο συμμετείχαν η σουηδική βασιλική οικογένεια και περισσότεροι από 1.200 καλεσμένοι.

Από τότε που έφτασε στη Στοκχόλμη για μια εβδομάδα εκδηλώσεων για τον εορτασμό των φετινών βραβευθέντων, η Ernaux είπε ότι έχει εντυπωσιαστεί από «την επισημότητα και το μεγαλείο του βραβείου» αλλά και «την αρμοδιότητα και τον ρόλο» που εμπεριέχει μια τέτοια νίκη.

Η φεμινίστρια και ακτιβίστρια είπε ότι ήθελε να αφιερώσει το Νόμπελ της «σε όλους εκείνους που υποφέρουν από την εξουσία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, από τον ρατσισμό, από οποιαδήποτε μορφή ανισότητας. Και σε όλους όσους αγωνίζονται και δεν αναγνωρίζονται».

Ενώ «πραγματικά δεν είχε καμία επιθυμία να κερδίσει βραβεία», το Νόμπελ έχει τονώσει την επιθυμία της να γράψει, δήλωσε η Ernaux.

«Σχεδίαζα να συνεχίσω να γράφω και να απολαμβάνω τα γηρατειά μου. Νομίζω ότι είναι μια ηλικία που μπορείς να αναλογιστείς πολλά πράγματα και για μένα, αυτό σημαίνει φυσικά ότι μπορώ και να τα καταγράφω».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, η Ernaux είπε επίσης ότι οι άνδρες οφείλουν να αλλάξουν τη στάση τους, προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης έμφυλη ισότητα.

«Γιατί αν οι άνδρες δεν αντιληφθούν το σώμα τους, τον τρόπο ζωής τους, τον τρόπο συμπεριφοράς τους και το τι τους παρακινεί, δεν θα υπάρξει ποτέ πραγματική απελευθέρωση για τις γυναίκες», είπε.

«Οι γυναίκες εδώ και πολύ καιρό δέχονται καταστάσεις, τις οποίες έβρισκα απολύτως απαράδεκτες και αφόρητες».