Διάσημοι ζωγράφοι όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Σάντρο Μποτιτσέλι και άλλοι δάσκαλοι της Αναγέννησης μπορεί να πειραματίστηκαν με την ανάμειξη κρόκου αυγού στη λαδομπογιά τους για να βοηθήσουν τους πίνακες να αντέξουν την υγρασία και να αποτρέψουν το τσαλάκωμα και το κιτρίνισμα, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.
Η έρευνα για τις ζωγραφικές συνήθειες των κορυφαίων ζωγράφων «μπορεί να βελτιώσει τις γνώσεις μας για τη διατήρηση ανεκτίμητων έργων τέχνης», ανέφερε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Nature Communication.
Ενώ στο παρελθόν είχαν ανιχνευθεί υπολείμματα πρωτεΐνης στα αριστουργήματα, η μελέτη δείχνει ότι η ανάμειξη αυγών ήταν πιθανότατα σκόπιμη πρακτική.
Στη μελέτη, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η προσθήκη αυγών σε ελαιογραφίες «δρα ως αντιοξειδωτικό, επιβραδύνοντας την ενεργοποίηση της διαδικασίας της φθοράς». Με άλλα λόγια, αυτός ο συνδυασμός βοηθά στο να σταματήσει η φθορά του χρώματος.
«Υπάρχουν πολύ λίγες γραπτές πηγές σχετικά με αυτό και δεν έχει γίνει καμία επιστημονική εργασία στο παρελθόν για να διερευνηθεί το θέμα εις βάθος», δήλωσε στο CNN η συγγραφέας της μελέτης Ophélie Ranquet του Ινστιτούτου Μηχανικής και Τεχνολογίας της Καρλσρούης στη Γερμανία.
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ακόμη και με μια πολύ μικρή ποσότητα κρόκου αυγού, μπορεί να επιτευχθεί μια εκπληκτική αλλαγή των ιδιοτήτων της λαδομπογιάς, αποδεικνύοντας πόσο ωφέλιμο θα μπορούσε να ήταν για τους καλλιτέχνες στο παρελθόν».
Εξετάζοντας τα αποτελέσματα της χρήσης πρωτεϊνών κρόκου αυγού στο λάδι, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πρωτεΐνες του αυγού καταστέλλουν το νερό που απορροφάται από το χρώμα σε υγρά περιβάλλοντα.
Ενώ οι πίνακες στέγνωναν, οι πρωτεϊνες βοηθούσαν επίσης στην πρόληψη του κιτρινίσματος και των ρυτίδων – «ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε ακόμη και ο Λεονάρντο ντα Βίντσι», όπως διαπίστωσε η έρευνα.
Χρησιμοποιώντας την πολύ απλή αυτή τεχνική, οι καλλιτέχνες διέσωσαν σε μεγάλο βαθμό τα έργα τους, δίνοντάς μας την ευκαιρία να μπορούμε να θαυμάζουμε μέχρι και σήμερα τα αριστουργήματά τους.