Μη ικανοποιημένος με το να είναι απλώς ένας μουσικός της τζαζ, ο Sun Ra, από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, παρουσίασε με την μπάντα του Sun Ra Arkestra, έναν ποταμό δίσκων που οδήγησε τη τζαζ στη σφαίρα της αβάν-γκαρντ. Δεν σταμάτησε εκεί: η μουσική κατέφθανε μέσα σε εξώφυλλα δίσκων με απόκοσμη τέχνη. Προσφάτως, ο Irwin Chusid, αποκλειστικός διαχειριστής του καταλόγου του Sun Ra, ετοίμασε και εξέδωσε το «Sun Ra: Art on Saturn», το πρώτο λεύκωμα που είναι αφιερωμένο στην τέχνη του μουσικού για εξώφυλλα.

Το λεύκωμα κυρίως παρουσιάζει τα εξώφυλλα των 70 άλμπουμ τα οποία ο Ra κυκλοφόρησε, από το 1957 έως το 1988, στη Saturn, την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία του. Περιλαμβάνει και την πολύ μεγαλύτερη ποσότητα εξωφύλλων δίσκων που ο ίδιος και τα μέλη της μπάντας δημιούργησαν ιδιοχείρως, τη δεκαετία του 1970.

«Κάθε εξώφυλλο έγινε ένα μοναδικό έργο τέχνης» είπε, μιλώντας στο Artnet News, ο Chusid. «Όπως και σε κάθε μορφή τέχνης, κάποια έργα ήταν καλύτερα από άλλα. Συγκρινόμενα όμως με τα τυπωμένα σε τυπογραφικό πιεστήριο εξώφυλλα, τα χειροποίητα εξώφυλλα περιείχαν το φυσικό και δημιουργικό DNA των μελών της μπάντας» πρόσθεσε (https://www.instagram.com/p/CmtpNxfNv4o/).

Το λεύκωμα «Sun Ra: Art on Saturn» κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Fantagraphics.