Το Spotify αφαίρεσε τα τραγούδια και τα προφίλ ρώσων καλλιτεχνών στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις από την ΕΕ για την υποστήριξή τους στην εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Moscow Times, στους καλλιτέχνες που επηρεάζονται από την απόφαση περιλαμβάνονται το συγκρότημα Lyube και οι τραγουδιστές Grigory Leps, Oleg Gazmanov, Polina Gagarina και Shaman. Οι τρεις πρώτοι καλλιτέχνες υπόκεινται σε κυρώσεις από την ΕΕ από την έναρξη της εισβολής το 2022, ενώ ο Shaman και η Gagarina υπέστησαν κυρώσεις μόλις την περασμένη εβδομάδα.

«Οι κανόνες της πλατφόρμας δηλώνουν σαφώς ότι αναλαμβάνουμε δράση όταν εντοπίζουμε περιεχόμενο που παραβιάζει ρητά τις πολιτικές μας για το περιεχόμενο ή τους τοπικούς νόμους», ανέφερε το Spotify σε ανακοίνωσή του. «Κατόπιν εξέτασης, αυτοί οι καλλιτέχνες πληρούσαν τα κριτήρια για την αφαίρεσή τους».

Το τελευταίο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ ισχυρίζεται ότι ο Shaman «συμμετείχε επανειλημμένα σε συναυλίες που διοργάνωσε το Κρεμλίνο, συμπεριλαμβανομένης της επετειακής εκδήλωσης του Κρεμλίνου για τον εν λόγω πόλεμο, και έδωσε συναυλίες στις παράνομα κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας».

Εν τω μεταξύ, η Gagarina φέρεται να έχει αποκομίσει «σημαντικά έσοδα» από τις κρατικά χρηματοδοτούμενες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της προσάρτησης της Κριμαίας και άλλων ουκρανικών περιοχών υπό ρωσικό έλεγχο.

Πίσω στο 2018, το Spotify εφάρμοσε μια αμφιλεγόμενη πολιτική περιεχομένου μίσους, η οποία αντιστράφηκε λίγες εβδομάδες αργότερα, αφού καλλιτέχνες όπως ο Kendrick Lamar φέρεται να εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι αδίκως στόχευε τους έγχρωμους ανθρώπους.

Το Spotify ανέστειλε πλήρως τις υπηρεσίες του στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Μάρτιο του 2022.

Πηγή: Consequence