Ο Ριουίτσι Σακαμότο, ο Ιάπωνας συνθέτης είχε κερδίσει βραβείο Οσκαρ και ήταν γνωστός για τη μουσική που συνέθεσε για τις ταινίες «Ο τελευταίος αυτοκράτορας», «Καλά Χριστούγεννα, κύριε Λόρενς» και άλλες ταινίες.

Ο Σακαμότο ήταν επίσης γνωστός για τη δουλειά του με το πρωτοποριακό συγκρότημα ηλεκτρονικής μουσικής Yellow Magic Orchestra (YMO), του οποίου αποτελούσε ιδρυτικό μέλος.

Εχοντας ξεκινήσει μαθήματα πιάνου από πολύ μικρή ηλικία, ο Σακαμότο ζούσε για τη μουσική. Ως μαθητής λυκείου, ανέβαινε στα κατάμεστα από κόσμο βαγόνια και διασκέδαζε μετρώντας όλους τους διαφορετικούς ήχους που έκανε το τρένο καθώς προχωρούσε.

Ο Σακαμότο, που είχε ως ίνδαλμά του τον συνθέτη κλασικής μουσικής Κλοντ Ντεμπισί, σπούδασε εθνομουσικολογία στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών και Μουσικής του Τόκιο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παραδοσιακή μουσική της επαρχίας Οκινάουα της Ιαπωνίας, καθώς και στην ινδική και την αφρικανική μουσική παράδοση.

Ριουίτσι Σακαμότο

«Η ασιατική μουσική επηρέασε πολύ τον Ντεμπισί και ο Ντεμπισί με επηρέασε πολύ. Αρα η μουσική πηγαίνει σε όλο τον κόσμο και επιστρέφει κλείνοντας πλήρη κύκλο», είχε πει στον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό WNYC το 2010.

Ενστερνιζόμενος την ηλεκτρονική μουσική μαζί με τους συναδέλφους του μουσικούς Χαρουόμι Χοσόνο και Γιουκιχίρο Τακαχάσι ίδρυσαν το YMO το 1978. Η ρηξικέλευθη χρήση από το συγκρότημα μεγάλης γκάμας ηλεκτρονικών οργάνων του απέφερε εθνική και παγκόσμια επιτυχία.

Το πρώτο μουσικό θέμα του Σακαμότο ήταν για την ταινία του 1983 «Καλά Χριστούγεννα, κύριε Λόρενς», όπου έπαιξε επίσης τον ρόλο του διοικητή σε στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου, πρωταγωνιστώντας δίπλα στον Ντέιβιντ Μπάουι. Το σάουντρακ κέρδισε βραβείο BAFTA.

Η πιο γνωστή του δουλειά ήταν στην ταινία του 1987 «Ο τελευταίος αυτοκράτορας», όπου έπαιξε επίσης ως ηθοποιός. Το μουσικό θέμα κέρδισε ένα βραβείο Οσκαρ, ένα Γκράμι και μια Χρυσή Σφαίρα.

Ο Σακαμότο, που ήταν ακτιβιστής κατά της πυρηνικής ενέργειας και υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος, έκανε διάλειμμα περίπου ενός χρόνου από τη δουλειά του το 2014 για να ακολουθήσει θεραπεία για καρκίνο στον λαιμό. Παρότι θεραπεύτηκε από αυτόν έπειτα από χρόνια θεραπείας, ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του τον Ιανουάριο του 2021 ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο του εντέρου.

Ριουίτσι Σακαμότο

Τον Δεκέμβριο του 2022 ο Σακαμότο έδωσε αυτό που προοριζόταν σαφώς να είναι η αποχαρετιστήρια συναυλία για τους λάτρεις της μουσικής του, η οποία μεταδόθηκε διαδικτυακά.

«Οι δυνάμεις μου είναι πραγματικά πεσμένες, άρα μια κανονική συναυλία περίπου μιας ώρας και ενενήντα λεπτών θα ήταν πολύ δύσκολη», είπε σε ένα διαδικτυακό μήνυμα αρκετές ημέρες νωρίτερα.

«Ως αποτέλεσμα, την έχω ηχογραφήσει τραγούδι το τραγούδι και την έχω επιμεληθεί ώστε να μπορεί να παρουσιαστεί σαν μια συνηθισμένη συναυλία, η οποία πιστεύω πως μπορεί να είναι ευχάριστη. Σας εύχομαι καλή ακρόαση».

Έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάρτιο.

Δείτε επίσης: Μια πρώτη ματιά από τις τελευταίες εμφανίσεις του θρυλικού συνθέτη Ryuichi Sakamoto στην ταινία “Opus”