Ο κουβανός τραγουδιστής και συνθέτης Pablo Milanés πέθανε σήμερα, σε ηλικία 79 ετών, στη Μαδρίτη, όπου νοσηλευόταν για αρκετές ημέρες, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

«Με μεγάλη οδύνη και θλίψη έχουμε τη λύπη να σας ενημερώσουμε ότι ο Pablo Milanés πέθανε σήμερα 22η Νοεμβρίου το πρωί στη Μαδρίτη», ανέφερε ο ατζέντης του σε ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του καλλιτέχνη στο Facebook.

«Ο πολιτισμός της Κούβας πενθεί μετά τον θάνατο» του Pablo Milanés, τόνισε μέσω Twitter ο κουβανός πρωθυπουργός Manuel Marrero Cruz.

Αφού μεταδόθηκε η είδηση του θανάτου του, τα social media πλημμύρισαν από μηνύματα Κουβανών που τού αποτίνουν φόρο τιμής κι εκφράζουν υποστήριξη στην οικογένειά του, αναρτώντας φωτογραφίες και βίντεο του καλλιτέχνη.

Φωτ.: REUTERS / Alexandre Meneghini

Ο τραγουδιστής εισήχθη πρόσφατα σε νοσοκομείο της Μαδρίτης καθώς έπασχε για αρκετά χρόνια από «ογκοαιματολογική πάθηση», που τον υποχρέωσε να εγκατασταθεί το 2017 στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, προκειμένου να «υποβληθεί σε θεραπεία που δεν υπήρχε στη χώρα του», είχε σημειώσει ο manager του την 11η Νοεμβρίου, προσθέτοντας ότι η κατάστασή του ήταν «σταθερή».

Αναγκάστηκε να ακυρώσει προγραμματισμένες συναυλίες του στην Ισπανία και στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Γεννημένος την 24η Φεβρουαρίου 1943 στην Μπαγιάμο, στην ανατολική Κούβα, ο Pablo Milanés άρχισε τη σταδιοδρομία του τα χρόνια του 1960.

Συγκαταλεγόταν στους ιδρυτές του Nueva Trova, μουσικού είδους βασισμένου στην ποίηση, πολιτικά στρατευμένου, που εμφανίστηκε μετά την επανάσταση στην Κούβα το 1959.

Είχε στρατευτεί υπέρ της επανάστασης με ηγέτη τον Fidel Castro, προτού πάρει τις αποστάσεις του κι εγκατασταθεί στο εξωτερικό, τελευταία στην Ισπανία, παρότι διατηρούσε πάντα, μέσω της μουσικής του, άρρηκτο δεσμό με τους Κουβανούς.

Μια από τις πιο συγκινητικές συναυλίες του δόθηκε στην Αβάνα τον Ιούνιο, όταν περίπου 10.000 θεατές τραγούδαγαν τη μια πίσω από την άλλη τις επιτυχίες του «Pablito», όπως τον έλεγαν με τρυφερότητα πολλοί, τραγούδια του όπως τα «Yolanda» και «Vivir».

Έπειτα από τρία χρόνια που είχαν περάσει χωρίς να πάει στην Κούβα, ο τραγουδιστής και συνθέτης, που μετακινείτο πλέον με μεγάλη δυσκολία, ανανέωσε τη βαθιά σχέση με το κοινό του με αυτή τη συναυλία, που έμοιαζε να έχει γεύση αποχαιρετισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ