Την Κυριακή 8 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, στον εμβληματικό χώρο των Δημοτικών Σφαγείων Ταύρου (Πειραιώς 225), ο οποίος ανοίγει τις πύλες του για πρώτη φορά μετά την καταστροφική φωτιά, παρουσιάζεται η σκηνική σύνθεση «Μάγισσες/Σφαγεία: το γεύμα».

Η παράσταση είναι βασισμένη στο ομώνυμο έργο της πεζογράφου Νατάσας Σιδέρη, σε σκηνοθεσία Θανάση Δόβρη και συμμετέχουν η ηθοποιός Νικόλ Δημητρακοπούλου, η μεσόφωνος Αναστασία Κότσαλη και ο ακορντεονίστας Κώστας Ζιγκερίδης.

Οι «Μάγισσες» της εποχής μας γράφτηκαν με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα βίας κατά των γυναικών στη χώρα μας. Συνδιαλέγονται με μπαρόκ μουσικά σπαράγματα και ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς. Αντλώντας υλικό τόσο από ιστορικές καταγραφές έμφυλης βίας που τελέστηκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος όσο και από την ελληνική προφορική παράδοση (το δεύτερο μέρος της παράστασης συνομιλεί με την παραλογή «Του Γεφυριού της Άρτας») καθώς και την σύγχρονη παράδοξη «ελληνικότητα», το έργο αναδεικνύει τα γυναικεία ζητήματα που ενσκήπτουν μέσα από αφηγήσεις του παρελθόντος ως ολοζώντανα αιτήματα του παρόντος.

Τα Δημοτικά Σφαγεία Ταύρου θα αποτελέσουν τον δεύτερο σταθμό αυτού του εν εξελίξει έργου. Πρώτο σταθμό αποτέλεσε η υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ζογγολόπουλου. Με σημείο αναφοράς τα εμβληματικά γλυπτά του καλλιτέχνη, η παράσταση εντάχθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Η παράσταση συνομιλεί εκ νέου με τον ιστορικά φορτισμένο αυτόν χώρο, παραμένοντας πιστή στη λογική της δημιουργίας ενός έργου που θα παραμένει μονίμως εν εξελίξει.

Η δράση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ