Μετρούν σαράντα χρόνια καλλιτεχνικής ύπαρξης και είναι ένα συγκρότημα που, μαζί με τους The Cure, The Smiths, Bauhaus και Joy Division, καθόρισαν τη δεκαετία του 1980 όχι μόνο στη μουσική αλλά και στην αισθητική και πολιτική κουλτούρα, σφραγίζοντας ανεξίτηλα την εναλλακτική σκηνή. Οι ίδιοι οι Sisters αναφέρουν τους Leonard Cohen, The Stooges, Suicide και Motörhead ως τις μεγαλύτερες επιρροές τους.

Ιδρύθηκαν το 1980 στο Leeds. Πηγή έμπνευσης για το όνομα τους στάθηκε το ομώνυμο τραγούδι του Leonard Cohen που ακουγόταν στην ταινία του Robert Altman «McCabe & Mrs. Miller» (1971) με τον Warren Beatty και τη Julie Christie. Από τα πρώτα χρόνια, τα μόνα σταθερά μέλη των Sisters Of Mercy ήταν ο τραγουδιστής Andrew Eldritch με τη φωνή – σήμα κατατεθέν και ο πιο πιστός φίλος του, ο Dr. Avalanche, μία drum machine που αποτελεί τον στυλοβάτη του rhythm section του γκρουπ. Αρχικά εμφανιζόταν ως τρίο- οι δυο τους και ο Gary Marx στην κιθάρα.

 

Έχουν κυκλοφορήσει τρία άλμπουμ, τα οποία είχαν τεράστιο αντίκτυπο τόσο στην ανεξάρτητη σκηνή όσο και στο mainstream rock: First And Last And Always (1985), Floodland (1987) και Vision Thing (1990). Το ντεμπούτο άλμπουμ του συγκροτήματος  ηχογραφήθηκε με τον μπασίστα Craig Adams και τον χαρισματικό κιθαρίστα Wayne Hussey, που γρήγορα ήρθαν σε σύγκρουση με τον αρχηγό του συγκροτήματος, Eldritch. Μετά από πολλές αναταραχές και νομικές διαμάχες, ο Hussey και ο Adams σχημάτισαν τους The Mission και ο Eldritch άρχισε να εργάζεται για το δεύτερο άλμπουμ του συγκροτήματος, «Floodland», το οποίο ηχογραφήθηκε με την Patricia Morrison στο μπάσο. Είναι η φωνή της που ακούγεται στις μεγαλύτερες επιτυχίες των Sisters Of Mercy «This Corrosion», «Dominion» και «Lucretia My Reflection». Το Floodland θεωρείται ως το κορυφαίο επίτευγμα του γκρουπ και εμφανίζεται τακτικά στην κατάταξη των καλύτερων άλμπουμ της δεκαετίας του 1980, παρότι για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν παιζόταν ζωντανά.

Έπειτα, ακολούθησε το «Vision Thing», με τη σύνθεση του συγκροτήματος να έχει αλλάξει ριζικά. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο ήχος να είναι πλέον αρκετά πιο heavy, με έντονα βέβαια τα στοιχεία του new wave και του  hard rock. Το 1992 και το 1993, κυκλοφόρησαν δύο συλλογές, μία με τα πρώτα τραγούδια τους (Some Girls Wander By Mistake) και μία με τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους (Greatest Hits Volume One: A Slight Case Of Overbombing).

Κανένα νέο υλικό δεν έχει κυκλοφορήσει επίσημα από το συγκρότημα από το 1993, αλλά οι Sisters συνεχίζουν να παρουσιάζουν πρωτότυπο υλικό καθώς και βελτιωμένες εκδόσεις των κλασσικών κομματιών τους στις ζωντανές εμφανίσεις τους. Στις συνεντεύξεις τους, ωστόσο, δηλώνουν ότι εξακολουθούν να ηχογραφούν στο στούντιο. Από το 1990, δίνουν μόνο συναυλίες.

Πληροφορίες: 
3 Αυγούστου
Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη
Η προπώληση εισιτηρίων ξεκίνησε
Τιμές Εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 36 ευρώ / Ταμείο: 40 ευρώ

Σημεία Προπώλησης:
Ηλεκτρονικά: viva.gr
Τηλεφωνικά: 11876
Σε όλα τα Viva Spots (Καταστήματα Wind, Public, Media Markt, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Yoleni’s, αθηνόραμα.gr)