Οι Paola Team Documentaries και το red n’ noir διοργανώνουν στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (ΚΕΤ) ένα τετραήμερο προβολών του ντοκιμαντέρ Οι Πικροδάφνες (2021).

Οι «Πικροδάφνες» είναι μια νυχτερινή περιδιάβαση από την Πάολα Ρεβενιώτη, την Εύα Κουμαριανού και την Μπέτυ Βακαλίδου στις παλιές πιάτσες σεξεργασίας των τρανς γυναικών στην Αθήνα. Οι τρεις τους επισκέπτονται ξανά τους δρόμους όπου ξεκίνησαν από νεαρή ηλικία τη σεξεργασία, τα μέρη στα οποία χάρηκαν τη ζωή, αγάπησαν και αγαπηθήκαν κι εκείνα όπου αγωνίστηκαν, έζησαν και αντιστάθηκαν. Είναι μια ταινία αρκετά νοσταλγική, αλλά ενίοτε χιουμοριστική έως σαρκαστική, με αρκετές πινελιές ωμότητας, η οποία φωτίζει άγνωστες στους νεότερους πτυχές της ιδιωτικότητας των νεοελλήνων. Αναδεικνύει επίσης και εκείνες τις τρανς γυναίκες, οι οποίες με πολλούς τρόπους αντιστάθηκαν στην περιθωριοποίηση και διεκδίκησαν την αξιοπρέπεια τους, την ορατότητα τους και την αποδοχή της ζωής τους.

Είναι μια παραγωγή του 2021, σε σκηνοθεσία της Πάολας Ρεβενιώτη και του Paola Team Documentaries που έχει προβληθεί ήδη σε πολλές πόλεις, σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ένα μπρος-πίσω μέσα στο χρόνο αλλά όχι στον χώρο, καθώς το αμάξι περνάει από μέρη γνωστά αλλά και άγνωστα, αποκαλύπτοντας την κρυφή για τους νεότερους ιστορία τους. Μια ιστορία τρυφερότητας, ωμού ερωτισμού,  αλλά και μια αφήγηση της σκληρής και γυμνής πραγματικότητας που έζησαν οι τρεις γυναίκες. Η δομή του ντοκιμαντέρ είναι μια κίνηση της εικόνας σαν βραδινή περιπλάνηση, μέσα από τις πιάτσες της Συγγρού, της Καλλιθέας, της Μενελάου, του Ψυρρή, και φυσικά της Ομόνοιας.

Πληροφορίες

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, 11364 Κυψέλη, Αθήνα

Σάββατο/Κυριακή, 8, 9, 15 & 16 Οκτωβρίου 2022 | 19:00 | 5€

κρατήσεις απαραίτητες: www.viva.gr/tickets/cinema/oi-pikrodafnes/ & 213 00 40 496

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Πάολα Ρεβενιώτη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ελπινίκη Βουτσά Ρεντζεποπούλου, Βαγγέλης Τσάκας, Γιώργος Γκόνος
Μοντάζ: Χριστίνα Λαγούρη
Ήχος: Αλέξανδρος Συνοδινός
Έρευνα: Ελίζα Τριανταφύλλου, Δανάη Μαραγκουδάκη
Διάρκεια: 67’

*Η ταινία προβάλλεται στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους.
*Μετά το τέλος των δύο πρώτων προβολών (8 & 9 Οκτωβρίου) θα ακολουθήσει συζήτηση με την Πάολα Ρεβενιώτη και την ομάδα της ταινίας.

Η σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook

Παλαιότερη συνέντευξη με την Πάολα Ρεβενιώτη στο Olafaq εδώ.