Όταν οι Joy Division κυκλοφόρησαν το πιο γνωστό single τους, “Love Will Tear Us Apart” τον Ιούνιο του 1980, θα περνούσε μόλις ένας μήνας μέχρι να αυτοκτονήσει ο τραγουδιστής Ian Curtis, μόλις 23 ετών. Αφού πάλευε με την επιληψία, την κατάθλιψη και την επιδείνωση του γάμου του, ο Curtis βρέθηκε νεκρός στην κουζίνα του, την παραμονή της πρώτης περιοδείας του συγκροτήματος στις Η.Π.Α..

Ο Curtis δεν έζησε για να δει πόσο επιτυχημένοι θα γίνονταν οι Joy Division. Το single ήταν η πρώτη επιτυχία των Joy Division στα chart, φτάνοντας στο #13 των UK Singles Chart και στο #1 του UK Indie Chart. Το “Love Will Tear Us Apart” κέρδισε την αναγνώριση λόγω του πρόωρου θανάτου του τραγουδιστή του, αλλά και οι μελαγχολικοί στίχοι, σε αντίθεση με έναν αισιόδοξο ήχο, σίγουρα χτύπησαν μια ευαίσθητη χορδή στους ακροατές, οι οποίοι συνέδεσαν το τραγούδι με έναν τραγικό θάνατο.

Το συγκρότημα εξέφρασε τη λύπη του που δεν αναγνώρισε την «κραυγή βοήθειας» του Curtis, η οποία ήταν τόσο προφανής μέσα στους στίχους του. Ο ντράμερ Stephen Morris είχε δηλώσει: «Απλά σκέφτηκα ‘Ναι, αυτό είναι ένα καλό τραγούδι’, μπορεί να αρέσει σε κάποιον. Ήταν μια σπουδαία περίοδος για το συγκρότημα, αλλά στη προσωπική ζωή του Ian όλα πήγαιναν άσχημα. Εκ των υστέρων, όταν το ακούς υπό το πρίσμα των όσων συνέβησαν, φαίνεται πολύ προφανές. Ειλικρινά δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι έγραφε για τον εαυτό του. Απλά είπα, «Αυτοί είναι υπέροχοι στίχοι, Ian». Αυτό το κάνει λίγο δύσκολο να το ακούσω τώρα».

Ο Curtis έγραψε το “Love Will Tear Us Apart” ως περιφρονητική απάντηση στο κομμάτι των The Captain and Tennille “Love Will Keep Us Together”. Ο μουσικός ήταν απογοητευμένος από τον αποτυχημένο γάμο του, την έλλειψη σταθερότητας στη ζωή του και τα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα υγείας, γεγονός που τον οδήγησε να γράψει το μελαγχολικό κομμάτι.

Ο μπασίστας Peter Hook περιέγραψε το τραγούδι λέγοντας: «Είναι πραγματικά αρκετά περίεργο, επειδή οι στίχοι είναι πολύ σκοτεινοί, αλλά βρίσκω το τραγούδι πολύ ανεβαστικό – κανένα άλλο τραγούδι των Joy Division δεν λειτουργεί έτσι. Ο κόσμος τρελαίνεται για αυτό το τραγούδι όταν το παίζουμε ζωντανά, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά σκοτεινό».

Φωτ.: Martin O’Neill/Redferns

Ο τίτλος του τελευταίου single του συγκροτήματος πριν από την αυτοκτονία του Curtis, αναγραφόταν στην ταφόπλακα του, η οποία βρίσκεται στο νεκροταφείο του Macclesfield. Η κληρονομιά του Curtis ζει μέσα από τη μουσική που δημιούργησε στη σύντομη ζωή του, ωστόσο, το “Love Will Tear Us Apart” παραμένει το πιο συγκλονιστικό τραγούδι του συγκροτήματος λόγω των συνθηκών που περιβάλλουν την κυκλοφορία του και τον επακόλουθο θάνατο του Curtis.

Δείτε τις πολλαπλές εκδοχές των χειρόγραφων στίχων του Curtis για το εμβληματικό κομμάτι τους παρακάτω:

Πηγή: Far Out Magazine