Ο Van Morrison έχει δηλώσει ότι δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος με τη θέση που κατέλαβε ο ίδιος και αρκετοί άλλοι μουσικοί στην λίστα με τους «200 καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών».

Ο 77χρονος μουσικός, ο οποίος έχει επικριθεί έντονα τα τελευταία χρόνια για τη ρητορική του κατά των lockdown στη πανδημία, τοποθετήθηκε στο Νο.37 της λίστας του περιοδικού Rolling Stone, η οποία δημοσιεύθηκε την Πρωτοχρονιά.

Μιλώντας σε μια νέα συνέντευξη στο Saturday Review των Times, ο Ιρλανδός τραγουδιστής δήλωσε: «Οι άνθρωποι με παίρνουν συνέχεια τηλέφωνο για να μου πουν: “Συγχαρητήρια, είσαι στο Νο. 37 των 200 τραγουδιστών του Rolling Stone”. Ωραία, ευχαριστώ πολύ. Ποιος άλλος είναι εκεί; Η Joan Baez, μια από τις μεγαλύτερες τραγουδίστριες όλων των εποχών, είναι στο #189; Ο Solomon Burke [#183] και ο Bobby Bland [#163] είναι στις υψηλές εκατοντάδες;»

Σε αυτό το σημείο της συνέντευξης, ο Morrison φέρεται να έβγαλε τα γυαλιά του γιατί ήταν τόσο εξοργισμένος. «Τι στο διάολο;» είπε. «Αυτοί οι άνθρωποι θα έπρεπε να είναι στο Top 20 τουλάχιστον. Είναι ωραίο που με αναφέρουν, αλλά ας το παραδεχτούμε, δεν είναι αυτή η πραγματικότητα».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Morrison μίλησε για τους αγώνες που έδωσε στην καριέρα του στη δεκαετία του ’60 και τη διαμάχη του με τον Bert Berns, παραγωγό του παλιού του συγκροτήματος Them.

«Έπρεπε να παλέψω για να βγω “έξω” και ο μόνος τρόπος που μπορούσα να το κάνω αυτό ήταν μέσω της μουσικής», είπε ο Morrison, εξηγώντας ότι το εμβληματικό άλμπουμ του “Astral Weeks” του 1968 γράφτηκε εκείνα τα χρόνια.

«Το “Astral Weeks” προέκυψε γιατί η δημιουργικότητα βγαίνει από το χάος. Μπορείς να ανέβεις ή να πέσεις σε αυτή τη δουλειά και όλα εξαρτώνται από το αν θα επιβιώσεις ή όχι. Σκεφτείτε όλα τα συγκροτήματα της δεκαετίας του ’60 που δεν ξανακούσατε ποτέ γι’ αυτά».

Πέρυσι, ο Morrison κίνησε νομικές διαδικασίες εναντίον του Υπουργείου Υγείας της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπουργού του Robin Swann, με αφορμή ένα δημοσίευμα του Rolling Stone.

Η αγωγή ασκήθηκε αφού ο Swann έγραψε ένα άρθρο για το περιοδικό τον Σεπτέμβριο του 2020, το οποίο κατακεραύνωνε τον Morrison για τη στάση του σχετικά με τους περιορισμούς lockdown και της Covid-19.

Το άρθρο ανέφερε ότι οι απόψεις του Morrison κατά του lockdown θα μπορούσαν να βλάψουν τα μηνύματα για τη δημόσια υγεία στη Βόρεια Ιρλανδία και ο Swann πρόσθεσε ότι τα τραγούδια που είχε γράψει ο καλλιτέχνης σχετικά με την πανδημία ήταν «επικίνδυνα».

Πηγή: The Indepedent