Ο βραβευμένος στα Φεστιβάλ Καννών, Βερολίνου και Βενετίας Ιρανός σκηνοθέτης ξεκίνησε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για τις άθλιες συνθήκες κράτησής του σε φυλακή της Τεχεράνης που βρίσκεται από τις 11 Ιουλίου 2022.

Ο Τζαφάρ Παναχί είχε καταδικασθεί το 2010 σε ποινή κάθειρξης έξι ετών και σε 20ετή απαγόρευση να γυρίζει ταινίες ή να γράφει. Ο λόγος ήταν η πορεία διαμαρτυρίας που συμμετείχε μαζί με άλλους καλλιτέχνες κατά του ιρανικού καθεστώτος, ενώ είχε παρευρεθεί και στη δίκη του νικητή του 70ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, Μοχαμάντ Ρασουλόφ. Συγκεκριμένα η κατηγορία ήταν “προπαγάνδα κατά του καθεστώτος”. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως πίσω από την άδικη καταδίκη του κρύβεται ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Το περίεργο είναι πως παρά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ακυρώσει την αρχική καταδίκη διατάζοντας να διεξαχθεί νέα δίκη ο Τζαφάρ Παναχί παραμένει ακόμη φυλακισμένος στις φυλακές Εβίν της Τεχεράνης.

Η σύζυγος του Ταχίρα Σαΐντι υποστηρίζει πως αρνείται να πάρει τα φάρμακα του ή να πιει νερό. Στην επιστολή που είδε το φως της δημοσιότητας μέσω της συζύγου του αναφέρει:

“Δηλώνω κατηγορηματικά ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παράνομη και απάνθρωπη συμπεριφορά των δικαστικών και ασφαλιστικών μηχανισμών και την ομηρεία τους, ξεκινώ απεργία πείνας από το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου. Δεν μου μένει άλλη επιλογή από το να διαμαρτυρηθώ για την απάνθρωπη στάση με ότι έχω σημαντικότερο, την ίδια μου τη ζωή. Έτσι λοιπόν, δηλώνω ότι εναντιώνομαι στις παράνομες και απάνθρωπες συμπεριφορές της δικαιοσύνης μας, αρχίζοντας απεργία πείνας και θα αρνηθώ να φάω και να πιώ οποιοδήποτε φαγητό και φάρμακο. Θα παραμείνω στην κατάσταση αυτή μέχρι να απελευθερωθεί από την φυλακή το πιθανότατα άψυχο σώμα μου”.