Ο βραβευμένος δημιουργός ντοκιμαντέρ Ken Burns (Κεν Μπερνς) στρέφει την προσοχή του μακριά από τις ΗΠΑ για θεματικό υλικό για πρώτη φορά.

Το νέο του ντοκιμαντέρ, το οποίο αποτελείται από δύο μέρη, το οποίο θα προβληθεί από το PBS τον Νοέμβριο, έχει ως θέμα τον Leonardo da Vinci.

Οι πίνακες και τα σχέδια του Leonardo da Vinci είναι από τα γνωστότερα στον κόσμο, όμως ο καλλιτέχνης της Αναγέννησης ήταν επίσης εφευρέτης, επιστήμονας και μηχανικός.

Η νέα ταινία “Leonardo da Vinci” την οποία ο Burns σκηνοθέτησε από κοινού με την κόρη του, Sarah Burns και τον σύζυγό της, David McMahon, εξετάζει την ορμή του Ιταλού πολυμαθούς να κατανοήσει τον κόσμο και τη διαρκή επιρροή της κληρονομιάς του.

«Καθώς αρχίσαμε να εξερευνάμε τη ζωή του Leonardo, συνειδητοποιήσαμε ότι ενώ ήταν άνθρωπος της εποχής του, ενδιαφερόταν επίσης για κάτι πιο οικουμενικό» αναφέρει η Sarah Burns σε δήλωση που δημοσιεύθηκε από το PBS. «Ο Leonardo επικεντρώθηκε μοναδικά στην εύρεση συνδέσεων σε όλη τη φύση, κάτι που μας φαίνεται πολύ σύγχρονο σήμερα, αλλά φυσικά έχει μακρά ιστορία» συμπλήρωσε.

«O Leonardo είχε ένα μοναδικό πνεύμα για έρευνα βοηθούμενο από τις εξαιρετικές του δεξιότητες ως καλλιτέχνης και επιστήμονας, που μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τον φυσικό κόσμο του οποίου είμαστε μέρος και να εκτιμήσουμε πληρέστερα τι σημαίνει να είσαι ζωντανός και άνθρωπος» σημειώνει ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ.

Στην ταινία συμμετέχει ομάδα ειδικών, καθώς και άλλοι επηρεασμένοι από τον Da Vinci που συνεχίζουν να βρίσκουν σύνδεση μεταξύ των καλλιτεχνικών και επιστημονικών εξερευνήσεων και της ζωής του σήμερα. Όπως λέει ο σκηνοθέτης και θαυμαστής του Leonardo da Vinci, Guillermo del Toro στην αρχή της ταινίας, «η νεωτερικότητα του Leonardo είναι ότι καταλαβαίνει ότι η γνώση και η φαντασία συνδέονται στενά».

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί ένα μη γραμμικό χρονοδιάγραμμα, βασισμένο στα σημειωματάρια του Da Vinci μαζί με αρχειακή ταινία, φωτογραφίες και ήχο από διαφορετικές χρονικές περιόδους. Οι κινηματογραφιστές ελπίζουν ότι αυτή η προσέγγιση θα βοηθήσει να βυθιστεί το κοινό στον κόσμο του σπουδαίου Leonardo da Vinci.

«Αν και παρακολουθούμε το προσωπικό ταξίδι του Leonardo και εξερευνούμε τα καλλιτεχνικά και επιστημονικά του επιτεύγματα, επικεντρωνόμαστε επίσης πραγματικά σε αυτό που συνέβαινε στο μυαλό του και κατανοούμε το βάθος της περιέργειάς του. Για να το κάνουμε αυτό χρησιμοποιούμε υλικό από τα σημειωματάριά του σε συνδυασμό με φιλμ αρχείου, φωτογραφίες και ήχο, μαζί με την κινηματογράφηση και τα οπτικά μας εφέ και δεν φοβόμαστε να ξεφύγουμε από το χρονοδιάγραμμα» εξηγεί ο David McMahon.

Η σκέψη του ήταν τόσο μοναδική και από πολλές απόψεις διαχρονική, που η παραδοσιακή προσέγγιση από μόνη της θα ήταν ανεπαρκής, τονίζει.

Ο Leonardo da Vinci ακολουθεί την εξέλιξη του καλλιτέχνη ως σχεδιαστή και ζωγράφου, επιστήμονα και μηχανικού, ο οποίος χρησιμοποίησε σημειωματάρια για να εξερευνήσει μια εκπληκτική σειρά θεμάτων όπως ζωγραφική, φιλοσοφία, μηχανική, πόλεμος, ανατομία και γεωγραφία, μεταξύ πολλών άλλων. Στα σημειωματάρια που έχουν βρεθεί είναι εντυπωσιακά τα σχέδια με τις ιπτάμενες μηχανές, τα αλεξίπτωτα, τις πολεμικές μηχανές, τα πρώτα δείγματα αυτοκινήτου και ποδηλάτου, τα ελικόπτερα, τα υποβρύχια και τις κατασκευές του.

Αν και σκόπευε να δημοσιεύσει τα γραπτά του, δεν το έκανε ποτέ, αλλά η ταινία εμβαθύνει σε αυτά που άφησε πίσω του και εισέρχεται στο μυαλό του, καθώς προσπαθούσε να κυριαρχήσει τους νόμους της φύσης και να τους εφαρμόσει στα εγχειρήματά του.

Η μουσικός και συνθέτρια Κάρολαϊν Σόου ηχογράφησε πρωτότυπη μουσική για την ταινία που ερμηνεύουν οι Attacca Quartet, Sō Percussion και Roomful of Teeth. Η φωνή του Leonardo da Vinci που ακούγεται στην ταινία είναι του Ιταλού ηθοποιού, Adriano Giannini. Ο Keith David είναι ο αφηγητής του ντοκιμαντέρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ