Αποφάσισε, πολύ ετεροχρονισμένα, να κυνηγήσει το δολάριο, όπως ακριβώς στο εξώφυλλο του εμβληματικού εκείνου άλμπουμ όπου έκανε την πρώτη του εμφάνιση, ως βρέφος μερικών μηνών, να κολυμπά προς ένα χαρτονόμισμα πιασμένο πάνω σε ένα αγκίστρι.

Ωστόσο, έχασε και την τελευταία ευκαιρία που είχε να δικαιωθεί δια της νομικής οδού, οπότε τώρα ο 31χρονος Σπένσερ Ελντεν, o αδιαφιλονίκητος σταρ του εξωφύλλου του «Nevermind» των Nirvana, θέλοντας και μη, θα αναφωνήσει «οh well, whatever» και θα συνεχίσει την ζωή του.

Ένας αμερικανός δικαστής απέρριψε προ ημερών την τελευταία μήνυση που άσκησε ο Έλντεν εις βάρος των δυο πρώην μελών των Nirvana και της χήρας του Κερτ Κομπέιν, ισχυριζόμενος ότι «η απεικόνισή του ως γυμνό βρέφος στο εξώφυλλο του άλμπουμ Nevermind συνιστά κακοποίηση», υπό την έννοια της ακούσιας συμμετοχής του σε ένα είδος παιδικής πορνογραφίας.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό δικαστή των ΗΠΑ Φερνάντο Όλγκουιν στο Λος Άντζελες, ο 31χρονος σήμερα άνδρας «άργησε πάρα πολλά χρόνια να καταγγείλει τη φερόμενη σεξουαλική εκμετάλλευσή του όταν ήταν ακόμη βρέφος», στο πλαίσιο της φωτογράφισης για το θρυλικό άλμπουμ του 1991.

Κατηγορούμενοι ήταν τα μέλη των Nirvana, Ντέιβ Γκρολ και Κριστ Νοβοσέλιτς, η χήρα του αείμνηστου τραγουδιστή Κερτ Κομπέιν, Κόρτνεϊ Λοβ, δισκογραφικές εταιρείες και ο φωτογράφος Κερκ Γουέντλ.

Οι Nirvana χρησιμοποίησαν την φωτογραφία που τράβηξε ο Γουέντλ το 1991 μέσα στο Pasadena Aquatic Center της Καλιφόρνια, η οποία απεικόνιζε τον Έλντεν να κολυμπά γυμνός προς ένα χαρτονόμισμα του ενός δολαρίου τρυπημένο με αγκίστρι. Το, τότε τεσσάρων μηνών, βρέφος πήρε τη… δουλειά γιατί ο πατέρας του ήταν φίλος με τον φωτογράφο.

Οι γονείς του Έλντεν είχαν λάβει 200 δολάρια για τη φωτογραφία από το συγκρότημα, με τις παγκόσμιες πωλήσεις του «Nevermind» να έχουν ήδη ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια αντίτυπα – ένα από τα πιο επιτυχημένα άλμπουμ όλων των εποχών.

Στην αγωγή που κατέθεσε τον Αύγουστο του 2021, ο Ελντεν έκανε λόγο για «ψυχικά τραύματα, συναισθηματική δυσφορία, απώλεια ικανότητας να αποκτήσει κέρδη και απώλεια της ικανότητας να απολαύσει τη ζωή». Ο δικαστής απέρριψε το επιχείρημα κρίνοντας ότι ο Σπένσερ άφησε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να κινηθεί νομικά κατά της μπάντας, περισσότερο από μία δεκαετία αφότου έμαθε για την συμμετοχή του στο επίμαχο εξώφυλλο.

Ένα από τα επιχειρήματα που είχαν προβάλλει οι δικηγόροι των εναγομένων ήταν πως ο Έλντεν «απολάμβανε για χρόνια τη φήμη του ως το “γυμνό μωρό του Nevermind”», συμμετέχοντας μάλιστα, ως ενήλικος πλέον, σε φωτογραφίσεις που αναπαριστούσαν τη διάσημη εικόνα του εξωφύλλου: πράγματι, ο ίδιος επέλεξε να κάνει τατουάζ το άλμπουμ στο στήθος του αλλά και να επαναλάβει τη φωτογράφιση το 2016, για να γιορτάσει τα 25 χρόνια από την κυκλοφορία του «Nevermind».

Πλέον, όπως επισημαίνει το BBC, οι νομικές οδοί του Έλντεν έχουν εξαντληθεί και δεν μπορεί να καταθέσει εκ νέου μήνυση, αν και η νομική του ομάδα δήλωσε σε αμερικανικά media ότι προτίθεται να ασκήσει έφεση.

Και το ανελέητο κυνήγι του δολαρίου συνεχίζεται…