Με τις κατηγορίες της συνωμοσίας όσο και της απόκρυψης της προέλευσης αιγυπτιακών αρχαιολογικών θησαυρών κατηγορείται ο πρώην διευθυντής του μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι, Jean-Luc Martinez. Όπως αποκάλυψαν οι ερευνητές, οι εν λόγω αρχαιολογικοί θησαυροί απομακρύνθηκαν από τη χώρα κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης, έκανε γνωστό γαλλική δικαστική πηγή.

Ο Jean-Luc Martinez κατηγορήθηκε μετά την ανάκριση που του έγινε μαζί με δύο Γάλλους ειδικούς στην αιγυπτιακή τέχνη, στους οποίους ωστόσο δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες, βάσει όσων δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή κοντά στην έρευνα.

Από το 2018 τα πρώτα δεδομένα

Η υπόθεση «κρατά» από τον Ιούλιο του 2018, δύο χρόνια αφότου το υποκατάστημα του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι αγόρασε μια σπάνια στήλη προς τιμήν του φαραώ Τουταγχαμών και τέσσερα άλλα ιστορικά έργα έναντι οκτώ εκατ. ευρώ.

Ο ανωτέρω, ο οποίος διηύθυνε το Λούβρο του Παρισιού από το 2013 έως το 2021, κατηγορείται ότι δεν αξιολόγησε τα πλαστά πιστοποιητικά προέλευσης των κομματιών, μια απάτη στην οποία πιστεύεται ότι εμπλέκονται αρκετοί άλλοι ειδικοί της τέχνης, βάσει δημοσιεύματος της ερευνητικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Canard Enchaine.

Ως εκ τούτου, ο πρώην διευθυντής κατηγορείται για συνέργεια σε απάτη και «απόκρυψη προέλευσης έργων αποκτηθέντων με εγκληματικό τρόπο και ψευδή προσυπογραφή», σύμφωνα με τη δικαστική πηγή.

Επιπλέον, ο Γερμανολιβανέζος γκαλερίστας που μεσολάβησε στην πώληση συνελήφθη στο Αμβούργο τον Μάρτιο και εκδόθηκε στο Παρίσι για ανάκριση.

Σημειώνεται ότι Γάλλοι ερευνητές υποπτεύονταν ότι εκατοντάδες αντικείμενα λεηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της Αραβικής Άνοιξης στις αρχές της δεκαετίας του 2010, τα οποία και στη συνέχεια πωλήθηκαν σε γκαλερί και μουσεία που δεν έκαναν πολλές ερωτήσεις σχετικά με την προηγούμενη ιδιοκτησία.

Η Canard Enchaine επισημαίνει ακόμη ότι ορισμένοι από τους ίδιους τους Γάλλους ειδικούς που πιστοποίησαν τη στήλη του Τουταγχαμών επιβεβαίωσαν επίσης ένα άλλο βραβευμένο αιγυπτιακό έργο, το επιχρυσωμένο φέρετρο του Nedjemankh, το οποίο αγοράστηκε από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης το προ πενταετίας.

Έπειτα από έρευνα των εισαγγελέων της Νέας Υόρκης, το MET είπε ότι ήταν θύμα ψευδών δηλώσεων και πλαστών εγγράφων και συμφώνησε να επιστραφεί το φέρετρο στην Αίγυπτο.

Πηγή: AFP/Απόδοση: ΕΡΤ