Το Μουσείο Andy Warhol ανακάλυψε και ψηφιοποίησε σπάνιες κασέτες από το ντεμπούτο άλμπουμ των Velvet Underground το 1967, “The Velvet Underground & Nico”, από την Verve Records. Οι μονοφωνικές κασέτες περιέχουν εναλλακτικές εκδοχές και μίξεις των εννέα αρχικών τραγουδιών που αποτέλεσαν τα θεμέλια του άλμπουμ του 1967.

«Ακούτε το άλμπουμ όπως είχε αρχικά σκοπό το συγκρότημα να το ακούσετε» είπε ο Ματ Γκρέι διευθυντής αρχείων στο Μουσείο Andy Warhol σε δήλωσή του. «Η ποιότητα του ήχου είναι αξιοσημείωτη, σου δίνει μια νέα προοπτική» πρόσθεσε.

Το 1965, ο Andy Warhol και οι Velvet Underground, με επικεφαλής τον Lou Reed, προχώρησαν σε μια από τις πιο εμβληματικές καλλιτεχνικές συνεργασίες του 20ου αιώνα. Ο Warhol ανακάλυψε τους avant-garde rockers και ενήργησε ως μάνατζερ του συγκροτήματος.

[διαβάστε εδώ την συνέντευξη του Lou Reed στον Θανάση Λάλα]

«Η ιδέα της ποπ, τελικά, ήταν ότι ο καθένας μπορούσε να κάνει τα πάντα, οπότε φυσικά όλοι προσπαθούσαμε να τα κάνουμε όλα» έγραψε ο Warhol στα απομνημονεύματά του το 1980 “POPism: The Warhol Sixties”. «Όλοι θέλαμε να αναπτυχθούμε σε όποιον δημιουργικό τόμεα που μπορούσαμε – γι’ αυτό όταν γνωρίσαμε τους Velvet Underground στα τέλη του ’65, θέλαμε να μπούμε και στη μουσική σκηνή», ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ