Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα σε σημαντικές διευθύντριες φωτογραφίας του ελληνικού και του διεθνούς κινηματογράφου θέλοντας να αναδείξει το σημαντικό έργο τους και ταυτόχρονα να συμμετάσχει στον ευρύτερο  προβληματισμό γύρω από τις ίσες ευκαιρίες, εν προκειμένω σε ένα επάγγελμα που είναι κατ’ εξοχήν ανδροκρατούμενο.

Στο πλαίσιο αυτό θα προβάλλει μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες της Κλερ Ντενί, που πριν λίγες μέρες έφυγε από τις Κάννες με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για την ταινία της Stars at noon, ενώ θα υποδεχθεί στην Αθήνα την Ανιές  Γκοντάρ, διευθύντρια φωτογραφίας της Ντενί, και την Ντάρια Ντ’ Αντόνιο, στενή συνεργάτιδα του Πάολο Σορεντίνο, η οποία πριν μερικές εβδομάδες απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας για το Χέρι του Θεού στα ιταλικά Όσκαρ (τα βραβεία David di Donatello).

Το φεστιβάλ θα υποδεχθεί ακόμα την Μπαμπέτ Μανγκόλτ, συνεργάτιδα της Σαντάλ Ακερμάν, και τις ελληνίδες διευθύντριες φωτογραφίας Ολυμπία Μυτιληναίου, στενή συνεργάτιδα του Πάνου Χ. Κούτρα (το Dodo τους μόλις προβλήθηκε με επιτυχία στις Κάννες), την Κατερίνα Μαραγκουδάκη, την πρώτη γυναίκα διευθύντρια φωτογραφίας που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά και τη νεότερη και ταλαντούχα Χριστίνα Μουμούρη.

Έναρξη με τρεις ταινίες της Κλερ Ντενί

To αφιέρωμα θα ξεκινήσει την Τετάρτη (1/6, 9 μ.μ.) με το αριστούργημα της Κλερ Ντενί Οι λεγεωνάριοι (Beau travail), παρουσία της διευθύντριας φωτογραφίας Ανιές Γκοντάρ, η οποία θα βρίσκεται και στις άλλες δύο προβολές των ταινιών της Ντενί: Οι Μπάσταρδοι (Πέμπτη 2/6, 8 μ.μ.) και Η Λιακάδα μέσα μου (Παρασκευή 3/6, 8 μ.μ.) στην οποία πρωταγωνιστεί η Ζιλιέτ Μπινός.

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου (6 μ.μ.) οι Ανιές Γκοντάρ, Ντάρια Ντ’ Αντόνιο και Ολυμπία Μυτιληναίου θα συμμετάσχουν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, ενώ την Κυριακή 5 Ιουνίου (6 μ.μ.) η Ολυμπία Μυτιληναίου θα δώσει μάστερκλας. Και οι δύο  εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου (22.15), η Ντάρια Ντ’ Αντόνιο, θα βρίσκεται στην προβολή της ταινίας Αναμνήσεις (Θυμάσαι;) του Βαλέριο Μιέλι, ενώ θα είναι παρούσα και στην ταινία Βάλε κρέας πάνω σου της Μικέλα Οκιπίντι που θα προβληθεί το Σάββατο 4 Ιουνίου (9 μ.μ.).

«Αναμνήσεις» του Βαλέριο Μιέλι

Την ίδια μέρα (Σάββατο 4 Ιουνίου 23.15 μ.μ.) θα παρουσιαστούν σε κοινό πρόγραμμα ελληνικές και ξένες μικρού μήκους ταινίες που κινηματογράφησε η Ολυμπία Μυτιληναίου, η οποία θα παρευρεθεί στην προβολή. Ανάμεσά τους βρίσκουμε ταινίες  των Βαρβάρας Δούκα, Μέμης Κούπα, Ίριδας Μπαγλανέα, Αλέξανδρου Ζαρμπή και Σύνης Παππά.

Η Μπαμπέτ Μανγκολτ, για την οποία το 12 ο ΦΠΚΑ έχει ετοιμάσει μεγάλο αφιέρωμα, θα βρίσκεται την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, αλλά μια πρώτη γεύση από το σημαντικό έργο της δίνει η ταινία Επτά εύκολα έργα της Μαρίνα Αμπράμοβιτς σε δική της σκηνοθεσία την Πέμπτη 2/6, 10.30 μ.μ.

Οι ταινίες που προβάλλονται στην Ταινιοθήκη κινηματογραφήθηκαν από σημαντικές διευθύντριες φωτογραφίας του ελληνικού και του διεθνούς κινηματογράφου, ώστε να αναδειχθεί η συμβολή τους, όχι ακριβώς επειδή γεννήθηκαν γυναίκες, αλλά γιατί στον κινηματογραφικό χώρο, όπως άλλωστε και αλλού, το παιχνίδι εξακολουθεί να μην είναι ισότιμο.

Επιπλέον, σήμερα που γνωρίζουμε ότι το φύλο είναι ρευστό μπορούμε ενδεχομένως να αναρωτηθούμε εκ νέου τι μπορεί να σημαίνει το «γυναικείο  βλέμμα».

Η Μπαμπέτ Μανγκόλτ με την Σαντάλ Ακερμάν (Ζαν Ντίλμαν, 1975) δημιούργησαν μια εκδοχή του γυναικείου βλέμματος την εποχή των έντονων φεμινιστικών διεκδικήσεων. Εδώ προβάλλεται Το δωμάτιο (1972), η πρώτη πειραματική ταινία στην οποία συνεργάστηκαν και το ντοκιμαντέρ Νέα από το σπίτι (1976) με τις παράξενες εικόνες του Μανχάταν. Επίσης, προβάλλεται σε ελληνική πρεμιέρα η ταινία Ζωές των περφόρμερς (1972) της σπουδαίας χορογράφου και σκηνοθέτη Ιβόν Ράινερ, με την οποία η Μανγκόλτ μοιραζόταν τις ίδιες φεμινιστικές και καλλιτεχνικές ευαισθησίες.

Η καταξιωμένη Ανιές Γκοντάρ έχει συνεργαστεί επανειλημμένα και στενά με τη σημαντική γαλλίδα σκηνοθέτη Κλερ Ντενί και έχει συμβάλει στο χαρακτηριστικό οπτικό ύφος των ταινιών της, όπου οι εικόνες έχουν από μόνες τους μια ποιητική αυταξία. Εδώ προβάλλονται οι βραβευμένες ταινίες Οι λεγεωνάριοι (1999), Οι μπάσταρδοι (2013) και Η λιακάδα μέσα μου (2017).

«Η λιακάδα μέσα μου» της Κλερ Ντενί

Η βραβευμένη Ντάρια Ντ’Αντόνιο, συνεργάτις του Πάολο Σορεντίνο (Το χέρι του Θεού, 2021) δηλώνει ερωτευμένη με τη δουλειά της: «Είμαι ερωτευμένη με τις ιστορίες, τους ανθρώπους, τους τόπους, το διάβασμα και την παρατήρηση». Προβάλλονται οι ταινίες, Βάλε κρέας πάνω σου (2019) της Μικέλα Οκιπίντι και Αναμνήσεις (Θυμάσαι;) (2018) του Βαλέριο Μιέλι.

Για την Ολυμπία Μυτιληναίου η διεύθυνση φωτογραφίας δεν είναι απλώς επάγγελμα αλλά τρόπος ζωής. Μεταξύ άλλων, είναι συνεργάτις του Πάνου Χ. Κούτρα (Στρέλλα, Dodo). Προβάλλονται επτά μικρού μήκους ταινίες που έχει κινηματογραφήσει, καθώς κι η ταινία Ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω (2016) της Ραϊάνα Ομπερμάγιερ.

Η Κατερίνα Μαραγκουδάκη έχει μακρά επαγγελματική εμπειρία και καταξίωση στον θεατρικό φωτισμό και στη διεύθυνση φωτογραφίας. Ήταν η πρώτη γυναίκα διευθύντρια φωτογραφίας που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τη μεγάλου μήκους ταινία Πριν το τέλος του κόσμου του Παναγιώτη Μαρούλη το 1996. Προβάλλεται επίσης το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Πρέσπα-Σταγόνες υδάτινων κόσμων (2021) της Ανδρονίκης Χρηστάκη.

Τέλος, η Χριστίνα Μουμούρη, γνωστή για την ταινία Ζίζοτεκ (2019) του Βαρδή Μαρινάκη, κινηματογράφησε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ για μια φαβέλα στο Ρίο ντε Τζανέιρο Ευτυχισμένοι πρίγκιπες (2018) του Πάνου Δεληγιάννη.

Λίγα λόγια για 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου Αθήνας

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, ο αγαπημένος θεσμός της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, επιστρέφει τηρώντας το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο σε υβριδική μορφή.

«Ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω» της Ραϊάνα Ομπερμάγιερ

Η διοργάνωση πραγματοποιείται με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του προγράμματος ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Πορτογαλίας και το Ινστιτούτο Camões, την Πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό  Ινστιτούτο, την Πρεσβεία της Λιθουανίας και το Πολιτιστικό Ινστιτούτο της Λιθουανίας, την Πρεσβεία της Ιταλίας και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού  Πανεπιστημίου Αθηνών, την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και την ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡT ERTFLIX.

Στο πλαίσιο του φετινού, εξαιρετικά πλούσιου προγράμματος, το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από τις 26 Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου και στις τρεις αίθουσες της Ταινιοθήκης (Θερινός κινηματογράφος Λαΐς , Αίθουσα Α’, Αίθουσα Β’), θα προβληθούν 110 ταινίες.

Παράλληλα, επιλεγμένα προγράμματα του θα παρουσιαστούν (και) online στη διεύθυνση online.tainiothiki.gr.

Το 12ο ΦΠΚΑ φιλοδοξεί να αναδείξει ό,τι πιο φρέσκο και ρηξικέλευθο έχει συμβεί και συμβαίνει στον παγκόσμιο κινηματογράφο χθες και σήμερα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις, μάστερκλας και Q&As έπειτα από επιλεγμένες προβολές με τους προσκεκλημένους σκηνοθέτες που θα προλογίσουν τις ταινίες τους.

«Οι λεγεωνάριοι» της Κλερ Ντενί

Εισιτήρια για τις αίθουσες

Γενική είσοδος: 5 ευρώ

Πακέτα: 5 προβολές 20 ευρώ, 10 προβολές 30 ευρώ.

Φοιτητικό – Παιδικό – ΑμεΑ – Άνεργοι – Ατέλειες – Άνω των 65 ετών: 10 προβολές 25 ευρώ.

Προπώληση καρτών και εισιτηρίων στα ταμεία της Ταινιοθήκης: Καθημερινά μία ώρα πριν την έναρξη των προβολών.

Εισιτήρια για τις online προβολές

Γενικό εισιτήριο: 3 ευρώ.

Πακέτα: 5 ταινίες 5 ευρώ, 10 ταινίες 8 ευρώ.