Το design στούντιο Objects of Common Interest – που έχει έδρα την Ελλάδα και τη Νέα Υόρκη – παρουσίασε ένα γλυπτό φωτός που στόχο έχει να εμφυσήσει νέα ζωή στην Piazza de la Liberta στο Μπέργκαμο της Ιταλίας. Στην site-specific εγκατάσταση, εκτός από τους φωτεινούς σωλήνες, που χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια, η εγκατάσταση περιλαμβάνει και κομμάτια μάρμαρο από κοντινά λατομεία αλλά και παλιά λάστιχα οχημάτων που λειτουργούν ως «καθίσματα». Ως αποτέλεσμα, η εγκατάσταση «Lights on» μεταμορφώνει τον δημόσιο χώρο σε χώρο συνεύρεσης και πηγή χαράς για τους περαστικούς.

Το στούντιο βάσισε την εγκατάσταση σε τρεις κυρίως αρχές: Επανεκκίνηση, Επαναχρησιμοποίηση και Ανανέωση. Στόχος της εγκατάστασης «Lights on» είναι να αποκτήσει νέα ζωή μια παραμελημένη πλατεία και να μεταμορφωθεί σε ένα τελείως καινούργιο τοπίο. Οι φωτεινοί σωλήνες, που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, έχουν στόχο να δημιουργήσουν μια όμορφα φωτισμένη πλατεία η οποία εμπνέει.

«Με τον ανανεωμένο αυτό δημόσιο χώρο της η διάθεση της πόλης φτιάχνει, προσφέροντας στους κατοίκους της κάπου να κάτσουν και να βρίσκονται όλη τη μέρα, παρατηρώντας, καθώς πέφτει ο ήλιος, την πλατεία να μεταμορφώνεται καθώς το γλυπτό φωτός την φωτίζει με τη λάμψη του», δήλωσαν από το στούντιο Objects of Common Interest. «Χρησιμοποιώντας ως πλαίσιο το κοντινό εγκαταλελειμμένο κτήριο, η παρέμβαση ξαναφέρνει την πλατεία στη ζωή και στους ανθρώπους εκεί, καθιστώντας την ξανά μέρος της καθημερινότητάς τους».

Πηγή: ΑΠΕ