Κτίριο που εμφανίζεται σε νέα σειρά της Marvel έχει απίστευτη ομοιότητα με συγκρότημα μνημείων του βραβευμένου Σλοβένου αρχιτέκτονα Μάρκο Μούσιτς, το οποίο σχεδίασε στο Μαυροβούνιο τη δεκαετία του 1970, αναφέρει δημοσίευμα της σλοβενικής εφημερίδας Delo.


Ο αρχιτέκτονας έχει ανάμεικτα συναισθήματα για το ότι θα μπορούσε να είναι μια πιθανή παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα φουτουριστικά κεντρικά γραφεία στη νέα σειρά της Τζέσικα Γκάο «She-Hulk: Attorney at Law» που θα είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα streaming Disney+ τον Αύγουστο θα μπορούσαν να είναι εμπνευσμένα από το μνημείο του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου του Μάρκο Μούσιτς που εγκαινιάστηκε στο Κόλασιν το 1975.

Την ομοιότητα παρατήρησε αρχιτέκτονας από τη Σερβία. Το τρέιλερ της σειράς κυκλοφόρησε στα μέσα Μαϊου.

«Οι αρχιτέκτονες του Βελιγραδίου δίνουν μεγάλη προσοχή στην προστασία της μοντερνιστικής αρχιτεκτονικής και έτσι είναι πολύ αναστατωμένοι με αυτό» δήλωσε ο Μούσιτς στην εφημερίδα Delo.

Ο Μάρκο Μούσιτς, γεννημένος το 1941 είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους Σλοβένους αρχιτέκτονες και τα έργα έχουν αφήσει αξιοσημείωτο αποτύπωμα στη Σλοβενία και σε ολόκληρη την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Πέρυσι, παρέλαβε το βραβείο Πρέσερεν την κορυφαία διάκριση στη Σλοβενία για καλλιτέχνες σε διάφορους τομείς.

Από τη μια πλευρά, ο Μούσιτς δηλώνει «ευτυχής και περήφανος» που δημιούργησε αρχιτεκτονική τόσο «αυθεντική, μοναδική, ξεχωριστή και πρωτοποριακή που έχει παρουσιαστεί στον κόσμο τόσες φορές και τώρα, πενήντα χρόνια αργότερα, έχει χρησιμοποιηθεί από Αμερικανούς δημιουργούς τηλεοπτικών σειρών».

Από την άλλη πλευρά, είναι απογοητευμένος που «οι μεγάλες χώρες αγνοούν αδίστακτα τις ηθικές, και πολιτιστικές αξίες μικρότερων και μικρών κρατών». Είναι λυπημένος και συγκλονισμένος που κανείς δεν του είχε πει ότι το κτίριό του θα χρησιμοποιηθεί σε σειρά, «πόσο μάλλον που δεν του ζητήθηκε άδεια».

Σχολιάζοντας την υπόθεση από νομική άποψη στην Delo, η δικηγόρος Νατάσα Πιρτς Μούσαρ είπε ότι πρέπει πρώτα να διαπιστωθεί εάν το κτίριο που εμφανίζεται στην ταινία είναι στην πραγματικότητα αντίγραφο του μνημείου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.

Θεωρεί ότι είναι ένα περίπλοκο διεθνές νομικό ζήτημα, καθώς περιλαμβάνει έναν Σλοβένο πολίτη, το έργο του στο Μαυροβούνιο και μια αμερικανική εταιρεία που πιθανώς έχει παραβιάσει πνευματικά δικαιώματα.

Ο αρχιτέκτονας σκοπεύει τώρα να στείλει επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού του Μαυροβουνίου, Μάσα Βλάοβιτς ενώ έχει ήδη στείλει επιστολή στη Σλοβενική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών (SAZU), μέλος της οποίας είναι.

Η Ακαδημία θα συζητήσει το θέμα το φθινόπωρο και πιθανότατα θα εκδώσει δημόσια δήλωση, είπε ο γραμματέας της Γιόζεφ Μούχοβιτς, ο οποίος βλέπει την υπόθεση ως αφετηρία για την αντιμετώπιση του ζητήματος της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων στη Σλοβενία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ