Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της Lionsgate σχετικά με την αναβίωση του franchise “The Blair Witch Project”, τα μέλη του αρχικού καστ εξέφρασαν τα παράπονά τους και ισχυρίζονται ότι έχουν υπομείνει «25 χρόνια ασέβειας» από τη Lionsgate, και τώρα προβάλλουν νέα αιτήματα καθώς το reboot της ταινίας προχωράει.

Στο αρχικό “Blair Witch Project”, που κυκλοφόρησε το 1999 από την Artisan Entertainment, πρωταγωνιστούσαν οι Joshua Leonard, Heather Donahue (γνωστή πλέον ως Rei Hance) και Michael Williams, οι οποίοι υποδύονταν χαρακτήρες χρησιμοποιώντας τα πραγματικά τους ονόματα. Ωστόσο, από τότε που η Lionsgate εξαγόρασε την Artisan Entertainment το 2003, οι ηθοποιοί ισχυρίζονται μια σειρά από ενέργειες που δεν σέβονται το έργο τους, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να κινηθούν νομικά για να διεκδικήσουν…τα ονόματά τους, καθώς οι “χαρακτήρες” του Blair Witch θεωρούνταν πνευματική ιδιοκτησία που ανήκε στην εταιρεία παραγωγής.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της επανεκκίνησης του franchise λειτουργήσε ως αφορμή για μια σειρά από ανακοινώσεις του καστ. Ο Joshua Leonard έκανε σχετικό post στο Facebook αποκαλύπτοντας τη «συνεχιζόμενη κακομεταχείριση» που βιώνει το καστ τα τελευταία 25 χρόνια, τονίζοντας την επανειλημμένη αδιαφορία της Lionsgate στις προσπάθειες επικοινωνίας τους. Περιγράφοντάς το ως «25 χρόνια ασέβειας» από εκείνους που επωφελήθηκαν πρωτίστως από την ταινία τους, ο Leonard εξέφρασε την απογοήτευσή του για την κατάσταση, θεωρώντας την «κακόγουστη» και «χωρίς επίπεδο».


Μόλις ο Leonard τοποθετήθηκε ανοιχτά, περισσότερες φωνές συντάχθηκαν στις εκκλήσεις του για αλλαγή. Σε μια δική της δήλωση στο Instagram, η Hance περιέγραψε «τρία χρόνια δικαστικής διαμάχης» μόνο και μόνο για να κερδίσει πίσω το όνομά της, λέγοντας: «Σίγουρα δεν είχα ποτέ την πρόθεση ένα συμβόλαιο 1,5 σελίδας για 1.000 δολάρια που υπογράφηκε χωρίς δικηγόρο ή ατζέντη όταν ήμουν 23 ετών να με δεσμεύσει για μια ζωή κλοπής των θεμελιωδών αγαθών μου – του ονόματος, της εικόνας και της φωνής μου… Έχουμε προχωρήσει, αλλά φαίνεται ότι [η Lionsgate] δεν θα το κάνει ποτέ, οπότε ήρθε η ώρα να μας πληρώσουν για αυτές τις συνεχείς χρήσεις».

Συμμετέχοντας και ο Michael Williams -καθώς και πολλοί από τους σκηνοθέτες και παραγωγούς της αρχικής ταινίας, συμπεριλαμβανομένων των Daniel Myrick, Eduardo Sánchez και Gregg Hale- η ομάδα δημοσίευσε μια επίσημη επιστολή με αιτήματα, ζητώντας «αναδρομικά + μελλοντικά χρηματικά ποσά», «ουσιαστική διαβούλευση» για μελλοντικές ταινίες “Blair Witch” και τη δημιουργία ενός “Blair Witch Grant” που θα δίνει μια ετήσια επιχορήγηση 60 χιλιάδων δολαρίων (ο προϋπολογισμός της αρχικής ταινίας) σε έναν «άγνωστο/αναδυόμενο σκηνοθέτη του είδους».

«Η ταινία μας έχει επανεκκινηθεί δύο φορές, και οι δύο φορές ήταν απογοητευτικές από την άποψη των θαυμαστών/των εισιτηρίων/των κριτικών», αναφέρεται στην επιστολή. «Καμία από αυτές τις ταινίες δεν έγινε με σημαντική δημιουργική συμβολή από την αρχική ομάδα. Ως οι γνώστες που δημιούργησαν τη Μάγισσα Μπλερ και ακούμε τι αγαπούν & θέλουν οι θαυμαστές εδώ και 25 χρόνια, είμαστε το μεγαλύτερο, αλλά μέχρι στιγμής ανεκμετάλλευτο μυστικό σας όπλο!»

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Joshua Leonard (@thejoshualeonard)


Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί και οι σκηνοθέτες δήλωσαν: «Ενώ εμείς, οι αρχικοί δημιουργοί της ταινίας, σεβόμαστε το δικαίωμα της Lionsgate να εκμεταλλευτεί την πνευματική ιδιοκτησία κατά το δοκούν, πρέπει να επισημάνουμε τη σημαντική συμβολή του αρχικού καστ… Ως τα κυριολεκτικά πρόσωπα αυτού που έγινε franchise, οι ομοιότητες, οι φωνές και τα πραγματικά τους ονόματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το “The Blair Witch Project”… Γιορτάζουμε την κληρονομιά της ταινίας μας και εξίσου, πιστεύουμε ότι οι ηθοποιοί αξίζουν να γιορταστούν για τη διαρκή σύνδεσή τους με το franchise».

Την παραγωγή του reboot της Lionsgate αναμένεται να αναλάβουν οι Jason Blum και Roy Lee. Προηγουμένως, κυκλοφόρησαν δύο συνέχειες του “Blair Witch Project”: το “Book of Shadows: Blair Witch 2” (2000) και το “Blair Witch” του 2016.

Η Lionsgate αρνήθηκε να σχολιάσει την ανοιχτή επιστολή.

Τι απέγινε το αρχικό καστ του “Blair Witch Project”

Μετά το “The Blair Witch Project”, η Rei Hance (Heather Donahue) εμφανίστηκε σε διάφορες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, όπως το “Home Field Advantage”, το “Boys and Girls” και η τηλεοπτική μίνι σειρά “Taken”. Είχε επίσης έναν ρόλο στο “It’s Always Sunny in Philadelphia”. Η Hance άφησε την υποκριτική για να γίνει καλλιεργήτρια ιατρικής μαριχουάνας και αργότερα εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο “Growgirl”. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ασχολείται με την παραγωγή και τη συγγραφή του “The High Country”, μιας κωμικής σειράς που βασίζεται στις εμπειρίες της ως καλλιεργήτρια μαριχουάνας.

Ο Joshua Leonard συνέχισε την καριέρα του ως ηθοποιός, συμμετέχοντας σε ταινίες όπως “Madhouse”, “The Shaggy Dog”, “Higher Ground” και “If I Stay”. Είχε επίσης ρόλους σε τηλεοπτικές σειρές όπως το “Bates Motel” και το “Togetherness”. Ο Leonard ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία και πρόκειται να σκηνοθετήσει την ταινία “Behold My Heart”. Παντρεύτηκε την ηθοποιό Alison Pill και συνέχισε να εργάζεται στη βιομηχανία του θεάματος.

Ο Michael C. Williams εμφανίστηκε σε τηλεοπτικές σειρές όπως το “Law & Order” και το “Without a Trace”. Πρωταγωνίστησε επίσης στην ταινία τρόμου επιστημονικής φαντασίας “The Objective”. Ο Williams εργάστηκε αργότερα σε ταινίες τρόμου μικρού μήκους και ακολούθησε καριέρα στη συμβουλευτική καθοδήγησης. Επί του παρόντος, διευθύνει το θέατρο Big Blue Door στο Hawthorne της Νέας Υόρκης.

Με πληροφορίες από: Consequence, Guardian, Looper, IMDb