Ο Σλοβένος φωτογράφος Jošt Franko είναι ο φετινός νικητής του The Aftermath Project, βραβείου που απονέμεται από αμερικανικό οργανισμό, ο οποίος υποστηρίζει την αφήγηση μέσω φωτογραφίας ιστοριών που αφορούν μεταπολεμικές περιόδους.

Ο Jošt Franko κέρδισε το βραβείο και χρηματικό έπαθλο 25.000 δολαρίων για το έργο του που τεκμηριώνει μια κοινότητα και ένα τοπίο βαθιά αμαυρωμένο και περιθωριοποιημένο από τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Το έργο του Nicht Fallen εξιστορεί και απεικονίζει τις ζωές ανθρώπων οι οποίοι, τρεις δεκαετίες μετά το τέλος της σύγκρουσης, παραμένουν σε καταυλισμούς προσφύγων σε βαλκανικές χώρες.

Ο Jošt Franko βασίζεται κυρίως στη φωτογραφία για να αφηγηθεί τις ιστορίες του, αλλά το έργο, για το οποίο εργάζεται από το 2017, περιλαμβάνει επίσης συμμετέχοντες που αφηγούνται τις εμπειρίες τους, μετατρέποντας τις λέξεις σε εικόνες, ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RTV Slovenija.

Η δουλειά μου θα ενταχθεί στην ομάδα των λαμπρών εικαστικών καλλιτεχνών όπως ο Jim Goldberg, ο Stanley Greene, η Justyna Mielnikiewicz που έχουν λάβει την αναγνώριση και τη γενναιόδωρη οικονομική υποστήριξη από το The Aftermath Project όλα αυτά τα χρόνια.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jošt Franko (@jostfranko)

Ο ίδιος υποστήριξε στο Instagram:

Έχω την απίστευτη τιμή να ανακοινώσω ότι είμαι ο νικητής της φετινής επιχορήγησης Aftermath Project

Η επιχορήγηση θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη του Nicht Fallen – ενός έργου που τεκμηριώνει τους συνεχιζόμενους εκτοπισμούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία και παρακολουθεί τους κατατρεγμένους ανθρώπους και το τοπίο, κοινότητες που εξακολουθούν να ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων τρεις δεκαετίες μετά τον πόλεμο.

Σχετικά με την επιχορήγηση: το The Aftermath Project έχει υποστηρίξει την αφήγηση ιστοριών μετά από σύγκρουση από μερικούς από τους καλύτερους φωτογράφους του κόσμου.

Ως εκπαιδευτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που χορηγεί επιχορηγήσεις, το The Aftermath Project ιδρύθηκε για να βοηθήσει στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο τα μέσα καλύπτουν τις συγκρούσεις – και να εκπαιδεύσει το κοινό για το πραγματικό κόστος του πολέμου και το πραγματικό τίμημα της ειρήνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ