Συνεχίζεται στον προαύλιο χώρο του πρώην Δημοτικού σχολείου του Νεοχωρίου Ιθώμης Μεσσηνίας, τόπο πατρογονικής καταγωγής της Μαρίας Κάλλας, το βιωματικό εργαστήριο γλυπτικής “Αναζητώντας τη Μαρία Κάλλας”. Το εργαστήρι, που ξεκίνησε τον Ιούνιο και θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο 2023, είναι ανοικτό για το κοινό κάθε Σαββατοκύριακο, με υπεύθυνους εργαστηρίου τους Γιάννη Γκούζο (γλύπτη) και Γιώργη Βραχνό (ζωγράφο – γλύπτη).

Η Μαρία Κάλλας, η Μαρία Καλογεροπούλου, ως η πλέον αναγνωρίσιμη Ελληνίδα καλλιτέχνης της οπερατικής μουσικής σκηνής στον κόσμο, αποτελεί ξεχωριστό σημείο αναφοράς και τιμής για τη χώρα και τους Έλληνες ανά τον κόσμο, αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Οιχαλίας. Φέτος, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της μεγάλης ντίβας της όπερας, η UNESCO και το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού έχουν ανακηρύξει το «2023 έτος Μαρίας Κάλλας». Στο πλαίσιο της επετείου, διοργανώνονται πολιτιστικά δρώμενα παγκοσμίως, με τον Δήμο Οιχαλίας να έχει προγραμματίσει για το καλοκαίρι ένα «βιωματικό εργαστήρι γλυπτικής» ανοικτό για καλλιτέχνες, αλλά και για το ευρύ φιλότεχνο και φιλόμουσο κοινό στον προαύλιο χώρο του πρώην Δημοτικού Νεοχωρίου Ιθώμης.

Το εργαστήρι, που γίνεται με τη συνεργασία, τη δημιουργική συμμετοχή και τον συντονισμό καταξιωμένων Μεσσηνίων καλλιτεχνών, όπως των Γιάννη Γκούζου και Γιώργη Βραχνού, είναι διανθισμένο με πολιτιστικά δρώμενα από φορείς. Θα φιλοτεχνηθούν έργα γλυπτικής εμπνευσμένα από τη ζωή και το μουσικό μεγαλείο της μεγάλης ντίβας της όπερας, τα οποία μετά θα παραμείνουν στην κοινότητα και θα κοσμήσουν τα σημεία της πατρογονικής παρουσίας και αναφοράς της Κάλλας.

Παράλληλα με τα γλυπτά που θα κατεργάζονται οι συντονιστές μαζί με επισκέπτες καλλιτέχνες, θα υπάρχει άμεση διάδραση με το κοινό, που θα επισκέπτεται τον χώρο δημιουργίας στο πλαίσιο πολιτιστικών δράσεων. Εκεί, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία, με τη σχετική καλλιτεχνική επίβλεψη και τεχνική καθοδήγηση από τους συντονιστές, να χαράξουν και οι ίδιοι επάνω σε τοπικές πέτρες δικά τους δημιουργήματα εμπνευσμένα από τη ζωή της Μαρίας Κάλλας. Τα δημιουργήματα αυτά θα συλλεχθούν για να τοποθετηθούν και να εκτεθούν σε ειδικό χώρο κοντά στο προγραμματιζόμενο μουσείο και υπό ανέγερση πολιτιστικό χώρο της πατρικής οικίας Μαρίας Κάλλας.

Ο Δήμος Οιχαλίας αναζητώντας τα χνάρια της προγονικής καταγωγής της Κάλλας στην κοινότητα Νεοχωρίου Ιθώμης, σαν ένας σύγχρονος πολιτιστικός ιχνηλάτης, επιχειρεί να διακρίνει γύρω στο τοπίο, αλλά και στασ μάτια των σημερινών κατοίκων, τα διαχρονικά χαρακτηριστικά σημάδια που σηματοδοτούν «τη φλόγα και το είναι» της λαμπερής της παρουσίας, που συνεπήρε και συντάραξε τον κόσμο, αφήνοντας καλλιτεχνικό πήχη απροσπέλαστο στον μουσικό χωροχρόνο της όπερας.

Τα έργα θα λαξευτούν σε λευκό μάρμαρο Διονύσου, τα οποία είναι ευγενή χορηγία από τα μάρμαρα Διονύσου Α.Ε.Β.Ε. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.