Η Κίνα έθεσε τέλος στην de facto απαγόρευση των ταινιών της Marvel, με τις ταινίες υπερηρώων «Black Panther: Wakanda Forever» και «Ant-Man and The Wasp: Quantumania» να κλειδώνουν και οι δύο σε ημερομηνίες κυκλοφορίας έκπληξη, μετά από ένα κενό τρεισήμισι ετών που κόστισε στη Disney εκατοντάδες εκατομμύρια σε πωλήσεις εισιτηρίων.

Οι ταινίες θα κυκλοφορήσουν τον Φεβρουάριο, μετά την κινεζική πρωτοχρονιά, σηματοδοτώντας τις πρώτες κυκλοφορίες της Marvel στη δεύτερη μεγαλύτερη κινηματογραφική αγορά του κόσμου, μετά τους «Εκδικητές: Endgame» το 2019.

Οι κυκλοφορίες ξένων ταινιών εγκρίνονται ή απορρίπτονται από τις ρυθμιστικές αρχές της Διοίκησης Κινηματογράφου της Κίνας, η οποία αποτελεί μέρος του τμήματος προπαγάνδας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Η CFA εμποδίζει συστηματικά την κυκλοφορία ξένων ταινιών για να διατηρήσει τη λογοκρισία και να προστατεύσει την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.

Η CFA δεν εξήγησε ποτέ γιατί οι ταινίες της Marvel είχαν αποκλειστεί από τα μέσα του 2019. Αναλυτές της κινηματογραφικής βιομηχανίας έχουν αναφερθεί σε διάφορους πιθανούς λόγους όλα αυτά τα χρόνια, όπως η παρουσία LGBTQ+ χαρακτήρων και συμβόλων του αμερικανικού πατριωτισμού, όπως το Άγαλμα της Ελευθερίας, η πρόσληψη της σκηνοθέτιδας των «Eternals» Chloé Zhao, η οποία επικρίθηκε για δηλώσεις που έκανε για την πατρίδα της σε συνεντεύξεις, και η αυξανόμενη πολιτική ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Οι ταινίες της Marvel υπήρξαν στο παρελθόν εισπρακτικές επιτυχίες στην Κίνα: ο πρώτος Μαύρος Πάνθηρας απέφερε 105 εκατ. δολάρια στην Κίνα το 2018, ενώ το «Ant-Man and the Wasp» συγκέντρωσε 121,2 εκατ. δολάρια την ίδια χρονιά.

Ωστόσο, από το 2019, οι ταινίες «Black Widow», «Spider-Man: No Way Home», «Eternals», «Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings», «Doctor Strange in the Multiverse of Madness» και «Thor: Love and Thunder» δεν έχουν κυκλοφορήσει στην Κίνα.

Πρόσφατα υπήρξαν σημάδια ότι η Κίνα έχει αρχίσει να δείχνει ενδιαφέρον για το Χόλιγουντ, με τη συνέχεια του «Avatar» του Τζέιμς Κάμερον, «Avatar: The Way of Water» να εγκρίνεται για κυκλοφορία και για προβολή κατά τη διάρκεια της αργίας του σεληνιακού νέου έτους στην Κίνα, η οποία συνήθως προορίζεται μόνο για εγχώριες ταινίες. Το «Avatar: The Way of Water» έχει κερδίσει 220 εκατομμύρια δολάρια στην Κίνα μέχρι στιγμής.

Το 2022, αναφέρθηκε ότι η ταινία «Spider-Man: No Way Home» δεν κυκλοφόρησε αφού η CFA ζήτησε από τη διανομή της ταινίας, τη Sony, να αφαιρέσει το Άγαλμα της Ελευθερίας από σκηνές που θεωρούσε πολύ «πατριωτικές». Το στούντιο αρνήθηκε. Το «Doctor Strange in the Multiverse of Madness» φέρεται επίσης να μην κυκλοφόρησε λόγω της συμπερίληψης ενός χαρακτήρα με δύο μητέρες, και για μια σκηνή που αφορούσε ένα περίπτερο εφημερίδων που παρουσίαζε τους κινεζικούς χαρακτήρες των Epoch Times, μιας εφημερίδας που ασκεί κριτική στο Κομμουνιστικό Κόμμα.

Πηγή: Guardian