Η OpenAI, η δημιουργός του ChatGPT, αντιμετωπίζει αγωγή από συγγραφείς μπεστ σέλερ, συμπεριλαμβανομένων των George R.R. Martin, John Grisham και Elin Hilderbrand, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η εταιρεία τροφοδότησε τα βιβλία τους στα «μεγάλα γλωσσικά μοντέλα» της, παραβιάζοντας δήθεν τα πνευματικά τους δικαιώματα και συμμετέχοντας σε «συστηματική κλοπή σε μαζική κλίμακα».

Η αγωγή κατατέθηκε στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης την Τρίτη εκ μέρους της Authors Guild και 17 γνωστών συγγραφέων, μεταξύ των οποίων οι Scott Turow, Jodi Picoult, David Baldacci, Michael Connelly και George Saunders. Η OpenAI δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η καταγγελία είναι η τελευταία νομική πρόκληση που αντιμετωπίζει η OpenAI σχετικά με τα δεδομένα που συλλέγει και χρησιμοποιεί για τη δημιουργία του αλγορίθμου που στηρίζει το ChatGPT, ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις και να γράφει κείμενο σε εξελιγμένη γλώσσα που μιμείται τον τρόπο με τον οποίο θα απαντούσε ένας άνθρωπος. Για να δημιουργήσουν αυτές τις τεχνητές νοημοσύνες, εταιρείες όπως η OpenAI βασίζονται σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα ή LLM, τα οποία τροφοδοτούνται με τεράστιες ποσότητες κειμένου και δεδομένων.

«Το ChatGPT και τα LLMs που το διέπουν απειλούν σοβαρά τα προς το ζην των ίδιων των συγγραφέων – συμπεριλαμβανομένων και των εναγόντων εδώ, όπως αναλύεται συγκεκριμένα παρακάτω – στα έργα των οποίων “εκπαιδεύτηκαν” χωρίς τη συγκατάθεση των συγγραφέων», αναφέρεται στην αγωγή.

Και προσθέτει: «Το ChatGPT χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ηλεκτρονικών βιβλίων χαμηλής ποιότητας, υποδυόμενο τους συγγραφείς και εκτοπίζοντας τα βιβλία που έχουν συνταχθεί από ανθρώπους».

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι το ChatGPT χρησιμοποιήθηκε από έναν προγραμματιστή με το όνομα Liam Swayne για να “γράψει” τις συνέχειες της σειράς best-seller του George R.R. Martin “A Song of Ice and Fire“, η οποία μεταφέρθηκε στην επιτυχημένη σειρά του HBO “Game of Thrones“. Ο Martin δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη τα δύο τελευταία μυθιστορήματα της σειράς -στην αγωγή σημειώνεται ότι τα γράφει επί του παρόντος- αλλά ο Swayne χρησιμοποίησε το ChatGPT για να δημιουργήσει τις δικές του εκδοχές αυτών των μυθιστορημάτων, τις οποίες έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο.

«Όταν του ζητήθηκε, το ChatGPT δημιούργησε με ακρίβεια περιλήψεις αρκετών από τα έργα του Martin που παραβιάστηκαν, συμπεριλαμβανομένων περιλήψεων για τα μυθιστορήματα του Martin “A Game of Thrones”, “A Clash of Kings” και “A Storm of Swords”, τα τρία πρώτα βιβλία της σειράς “A Song of Ice and Fire”», σημειώνει η αγωγή, προσθέτοντας ότι το ChatGPT έχει επίσης δημιουργήσει prequels και εναλλακτικές εκδόσεις των βιβλίων του.

«Το ChatGPT δεν θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει τα αποτελέσματα που περιγράφονται παραπάνω, εάν τα LLM της OpenAI δεν είχαν προσλάβει και δεν είχαν “εκπαιδευτεί” στα έργα του Martin που παραβιάζονται», αναφέρεται στην αγωγή.

Η αγωγή, η οποία διατυπώνει παρόμοιους ισχυρισμούς και για τους άλλους συγγραφείς, επιδιώκει να αποκτήσει καθεστώς συλλογικής αγωγής, καθώς προτείνει να εκπροσωπήσει “δεκάδες χιλιάδες” συγγραφείς των οποίων τα έργα φέρεται να έχουν χρησιμοποιηθεί από τα προγράμματα της OpenAI. Οι άλλοι συγγραφείς που υποβάλλουν αγωγή είναι οι Mary Bly, Sylvia Day, Jonathan Franzen, Christina Baker Kline, Maya Shanbhag Lang, Victor LaValle, Douglas Preston, Roxana Robinson και Rachel Vail.

Οι συγγραφείς ζητούν από το δικαστήριο να απαγορεύσει στην OpenAI να χρησιμοποιεί έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα στα LLM χωρίς «ρητή εξουσιοδότηση» και ζητούν επίσης αποζημίωση, η οποία μπορεί να φθάσει έως και 150.000 δολάρια ανά έργο που έχει παραβιαστεί.

Πηγή: CBS News