Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου αναμένεται να διεξαχθούν φέτος στις 10 Δεκεμβρίου στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας στην αίθουσα συνεδριάσεων Harpa. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων. τρεις ταινίες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, όλες με τέσσερις υποψηφιότητες: Το «Holy Spider» του Ali Abbasi, το «Triangle of Sadness» του Ruben Östlund και το «Close» του Lukas Dhont, το οποίο είναι υποψήφιο για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία και σενάριο.

Επιπλέον, η Zar Amir Ebrahimi είναι υποψήφια στην κατηγορία για την καλύτερη γυναίκα ηθοποιό για την ερμηνεία της στην ταινία «Holy Spider», ενώ οι Zlatko Burić και Eden Dambrine είναι υποψήφιοι για την κατηγορία του καλύτερου άνδρα ηθοποιού, για τις ερμηνείες τους στις ταινίες «Triangle of Sadness» και «Close» αντίστοιχα. Πέντε είναι συνολικά οι ταινίες που διαγωνίζονται για το βραβείο καλύτερης ταινίας, αρκετές από τις οποίες ήταν υποψήφιες στις Κάννες, το Βερολίνο και τη Βενετία.

O Σουηδός σκηνοθέτης Ruben Östlund που αναδείχθηκε φέτος νικητής του Χρυσού Φοίνικα για την ταινία του «Triangle of Sadness», είναι υποψήφιος για την Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία της χρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Östlund έχει βραβευτεί με Χρυσό Φοίνικα άλλη μια φορά στο παρελθόν. ‘Οσο για την ταινία που του χάρισε τη σημαντική αυτή διάκριση, το «Triangle of Sadness» είναι μια άγρια και ασυμβίβαστη κωμωδία για τον κόσμο μερικών υπερπλουσίων, οι οποίοι καταλήγουν σε ένα πλοίο που θυμίζει Τιτανικό.

«Αυτό που μου αρέσει στην ιστορία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου είναι ότι πάντα εστιάζαμε πολύ σε κοινωνικά ζητήματα, μιλώντας για το πώς θα δημιουργήσουμε μια καλύτερη κοινωνία. Ο κινηματογράφος ήταν ένα εργαλείο για να προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα. Και δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα πιο άσκοπο από το να κάνω ταινίες αν δεν θέλω να αλλάξω κάτι, αν δεν θέλω να κάνω κάτι καλύτερο. Αυτός είναι λοιπόν ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος», δήλωσε πρόσφατα ο Ruben Östlund.

Ο βελγικός κινηματογράφος συμμετέχει με ένα νέο διαμάντι στο φεστιβάλ. Ο λόγος για τη δεύτερη ταινία του Lukas Dhont, «Close», που πραγματεύεται τη ματαιωμένη φιλία δύο νεαρών εφήβων που απομακρύνονται από το βλέμμα των άλλων. Μια ταινία μεγάλης ευαισθησίας που αντιπροσωπεύει την ποικιλομορφία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και που θα μπορούσε να τραβήξει τα βλέμματα των κριτών των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου.

«Σε αυτή τη χώρα μιλάμε πολλές γλώσσες, οπότε για μένα είναι σημαντικό να κάνω μια ταινία που συνδυάζει πολλές γλώσσες, να σπάσω λίγο τα σύνορα. Και στην πραγματικότητα, είναι μια ταινία όπου διάφορα πράγματα μπορούν να υπάρχουν το ένα δίπλα στο άλλο», δήλωσε ο βέλγος δημιουργός, Lukas Dhont.

Η ταινία «Holy Spider», έργο του εξόριστου από τη χώρα του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Ali Abbasi, ο οποίος είναι πλέον Δανός πολίτης, μας μεταφέρει στο Ιράν. Ο Abbasi παραδίδει μια σκοτεινή ταινία, εμπνευσμένη από την ιστορία ενός κατά συρροή δολοφόνου που σκότωνε πόρνες στην ιερή πόλη Mashhad. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή μεταξύ Δανίας, Σουηδίας, Γερμανίας και Γαλλίας.

Το «Alcarràs» είναι επίσης ένα ωραίο παράδειγμα ευρωπαϊκής συμπαραγωγής μεταξύ Ισπανίας και Ιταλίας. Η ταινία αφορά μια οικογένεια Καταλανών αγροτών που, μετά από γενιές καλλιέργειας της ίδιας γης, βρίσκονται αντιμέτωποι με την έξωση και ένα αβέβαιο μέλλον. Ένα γλυκόπικρο χρονικό της Carla Simón που κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο.

Τέλος, το «Corsage» της Αυστριακής Marie Kreutzer μας συστήνει το ανερχόμενο αστέρι του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, τη Vicky Krieps από το Λουξεμβούργο, αφηγούμενη την ιστορία της Ελισάβετ της Αυστρίας, που έγινε παγκοσμίως γνωστή ως πριγκίπισσα Sissi, μιας ελεύθερης και επαναστατικής γυναίκας με μαρτυρικό πεπρωμένο.

 

Πηγή: Euronews