Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου πιστεύει ότι είναι δυνατή μια συμφωνία για την κοινή χρήση των Μαρμάρων του Παρθενώνα με την Ελλάδα, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

To ΑFP αναφερόμενο στη συνέντευξη που έδωσε χθες το βράδυ στο βρετανικό ραδιόφωνο LBC o επικεφαλής του μουσείου, Τζορτ Όσμπορν, λέει ότι κατά τη διάρκειά της ο ίδιος δήλωσε ότι πιστεύει ότι μία συμφωνία είναι πιθανή για να μοιραστούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δηλαδή κάποιο διάστημα να είναι στο Λονδίνο και κάποιο στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει ο κ. Όσμπορν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Στο Βρετανικό Μουσείο αφηγούνται μια ιστορία για τον πολιτισμό σε σύγκριση με όλους τους άλλους πολιτισμούς, την Κίνα, την Ινδία, άλλα μέρη της Μεσογείου. Στην Ελλάδα, αφηγούνται την ιστορία μόνο του ελληνικού πολιτισμού. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία, αλλά νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία όπου να μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο, αν και οι δύο προσεγγίσουμε το θέμα χωρίς ένα σωρό προϋποθέσεις, χωρίς ένα φόρτο κόκκινες γραμμές».

«Πιστεύω ότι οι λογικοί άνθρωποι μπορούν να κανονίσουν κάτι που να αξιοποιεί στο έπακρο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, αλλά αν οποιαδήποτε πλευρά πει ότι ότι δεν υπάρχει καμία συνεισφορά, τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία» είπε.

Ο Όσμπορν σημείωσε ακόμα ότι «oι λογικοί άνθρωποι θα πρέπει να βρουν κάτι ώστε να μπορείτε να δείτε όλο το μεγαλείο τους στην Αθήνα και να μπορείτε να τα δείτε δίπλα στα μεγαλείο άλλων πολιτισμών στο Λονδίνο».

Πηγές: AFP/ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Ρίτσα Καστάνη