Στο προάστιο Azabu-Jūban του Τόκιο αναδύθηκε μια ασυνήθιστη αρχιτεκτονική δομή, την οποία σχεδίασαν τα γραφεία AAOAA και Adesign. Στο τετραώροφο τσιμέντινο κτήριο, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη ρασιοναλιστική αρχιτεκτονική, θα στεγαστεί το εστιατόριο Azabu-Jūban no Restaurant.

Το γωνιώδες κτήριο βρίσκεται σε μια επικλινή γωνία στο προάστιο και χαρακτηρίζεται από ακανόνιστες τομές, μέρη που προεξέχουν και ανοίγματα που δεν ακολουθούν έναν τυπικό ρυθμό.

Φέρνοντας στον νου έναν βράχο που έχει ξεκολλήσει από το έδαφος, η γκρίζα τσιμεντένια δομή αφήνεται εκτεθειμένη, εξωτερικά και εσωτερικά. Ίχνη μόνον του ξύλινου σκελετού διακοσμούν τους τοίχους. Για να σχεδιάσουν αυτό το ακανόνιστο κτήριο από το οποίο είναι απούσες οι συμβατικές ιεραρχίες, οι αρχιτέκτονες εμπνεύστηκαν από την πολύπλοκη τοπογραφία του Azabu-Jūban καθώς και από την επιθυμία να αποφύγουν την ομοιογένεια.

Περιγράφουν τη σχεδιαστική ιδέα τους ως «παραδοξότητα».

«Προσφάτως απέκτησα ενδιαφέρον για την παραδοξότητα» εξηγεί ο Koji Aoki του AAOAA. «Θεμέλιο αυτού του ενδιαφέροντος είναι μια συνειδητοποίηση των κάτωθι: υποχρεωμένοι να ζούμε με τον αόρατο τρόμο της COVID-19, μοιάζει σαν όσο περισσότερα διάφορα μέτρα παίρνονται τόσο πιο ομοιογενής και λιγότερο ετερογενής γίνεται η κοινωνία. Φοβάμαι ότι μια ομοιογενής κοινωνία θα κυριαρχηθεί από στερεότυπες αξίες που τυφλά πιστεύουν στην ασφάλεια και τη γαλήνη και θα μας κλέψουν τις ποικίλες ταυτότητές μας».

«Οι καθημερινές ζωές μας είναι πιο πολύπλοκες και γεμάτες από διαφορές και συμπτώσεις. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, υπάρχουν περίεργα και μυστήρια σημάδια εν δυνάμει ανησυχίας και φόβου. Πιστεύω ότι τώρα είναι η στιγμή να αντιμετωπίσουμε αυτό το είδος της παραδοξότητας που λάνθανε στην καθημερινότητα αλλά μυστικά αποκρυβόταν. Θα έπρεπε οι αρχιτέκτονες σήμερα να προσφέρουν “ανοιχτόμυαλους” χώρους που αμφισβητούν τις θεσμοθετημένες αξίες και επαναφέρουν μια αίσθηση ζωής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ