Φέτος τον Οκτώβριο το σταθερό μηνιαίο ραντεβού των Λεσχών Ανάγνωσης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), για ενήλικες, εφήβους και παιδιά συμπληρώνει δύο χρόνια ζωής, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), και συνεχίζει με νέους συντονιστές, καινούργια βιβλία και την προσθήκη μιας επιπλέον παιδικής λέσχης.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ ξεκίνησαν ως μια πρόταση για διέξοδο, κοινωνικοποίηση και επαφή μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και αγαπήθηκαν από την πρώτη στιγμή. Έτσι, τα τελευταία δύο χρόνια, στον καταπράσινο Μεσογειακό Κήπο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος το καλοκαίρι ή στις φιλόξενες αίθουσες της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος τον χειμώνα, οι βιβλιόφιλοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν το βιβλίο που διάβασαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα, να μοιραστούν εμπειρίες, συναισθήματα και σκέψεις, να συζητήσουν καίρια ζητήματα που απασχολούν όλες τις ηλικίες, αλλά και να δημιουργήσουν νέες φιλίες. Οι Λέσχες Ανάγνωσης δεν διακόπηκαν ούτε κατά την περίοδο του lockdown, καθώς τότε εγκαινιάστηκε η Λέσχη Ανάγνωσης μέσω Zoom για ενήλικες, προστέθηκαν δύο Λέσχες για παιδιά και εφήβους, και οι συναντήσεις αυτές, έκτοτε, αποτελούν το αγαπημένο ραντεβού κάθε μήνα για σταθερούς και νέους συμμετέχοντες.

Κάθε Λέσχη, αποτέλεσε, επιπλέον, μια ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να γνωρίσουν και να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις με διακεκριμένους Έλληνες συγγραφείς, οι οποίοι ανέλαβαν τον ρόλο του συντονιστή. Χρονολογικά οι συγγραφείς ήταν οι: Πάνος Τσίρος, Γιάννης Παλαβός, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη για τη Λέσχη Ενηλίκων, Στέλλα Κάσδαγλη για την Εφηβική Λέσχη, Τασούλα Επτακοίλη και Άρτεμις Μάνου για την Παιδική Λέσχη. Στην Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης έντονο ήταν και το παιδαγωγικό, διαδραστικό στοιχείο. Το βιβλίο του μήνα αποτέλεσε αφορμή για να δημιουργήσουν τα παιδιά  κατασκευές, να ζωγραφίσουν ή ακόμη και να γράψουν δικές τους φανταστικές ιστορίες, αντλώντας έμπνευση από τις ιστορίες που διάβαζαν και συζητούσαν.

«Οι Λέσχες Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ ξεκίνησαν από μια εικόνα: οι επισκέπτες μας διαβάζουν και συζητούν με έναν συγγραφέα στον Μεσογειακό Κήπο. Σε συνέχεια, αυτή η εικόνα «άνθισε» και δημιουργήθηκαν τρεις Λέσχες για όλα τα ηλικιακά γκρουπ του κοινού μας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, καθώς το πεδίο αυτό του προγραμματισμού αποτέλεσε και ιδανική ευκαιρία συνεργασίας μας με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος για την επιλογή των βιβλίων, που δημιούργησε και μια μαγιά για περαιτέρω συνεργασίες μας με κάθε αφορμή εκδήλωσης που σχετίζεται με το βιβλίο.», σημειώνει η Γαβριέλλα Τριανταφύλλη, Διευθύντρια Προγραμματισμού και Παραγωγής του ΚΠΙΣΝ.

Μετά από αυτήν την επιτυχημένη πορεία των τελευταίων δύο ετών, οι Λέσχες Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ συνεχίζονται δυναμικά και ανανεώνονται. Συγκεκριμένα, αυτό τον μήνα, εγκαινιάζεται μια νέα Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης, για μικρούς αναγνώστες από 10 έως 12 ετών, με συντονίστρια τη βραβευμένη συγγραφέα λογοτεχνίας για παιδιά και νέους Αγγελική Δαρλάση. Βιβλίο του μήνα είναι το παγκόσμιο best seller Θαύμα, της R. J. Palacio, ένας ύμνος στη διαφορετικότητα και την καλοσύνη.

Τον Οκτώβριο τη σκυτάλη στον συντονισμό της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης για  βιβλιόφιλους 7 έως 9 ετών παίρνει η συγγραφέας, νηπιαγωγός και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, Κάλη Καββαθά. Αφορμή για τη συνάντηση του μήνα θα αποτελέσει το βιβλίο Ο αόρατος Τονίνο, του Gianni Rodari, μια ιστορία με χιούμορ και τρυφερότητα  για την αλληλεπίδραση, τη συμμετοχή, την αποδοχή και το ενδιαφέρον για τον «σημαντικό άλλο».

Τον ίδιο μήνα, η Εφηβική Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ υποδέχεται τον συγγραφέα, δημιουργό κόμικς και μεταφραστή Θανάση Πέτρου στον ρόλο του συντονιστή. Το βιβλίο του μήνα είναι οι Πρόσφυγες, των Eoin Colfer, Andrew Donkin και Giovanni Rigano, ένα επίκαιρο κόμικ με θέμα το επικίνδυνο ταξίδι δύο παιδιών που ξεκινούν από την Γκάνα της Αφρικής με σκοπό να συναντήσουν την αδελφή τους που βρίσκεται στην Ιταλία.

Tέλος, από τον Οκτώβριο, η Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων υποδέχεται στον ρόλο του συντονιστή τον βραβευμένο συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο. Αφετηρία της συζήτησης θα αποτελέσει μια νουβέλα ορόσημο της λογοτεχνίας του φανταστικού και του μυστηρίου, το βιβλίο Tα βουνά της τρέλας του H.P. Lovecraft.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας snfcc.org καθώς και στις σελίδες μας στα social media @SNFCC.

INFO: Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (7-9 ετών) | Gianni Rodari, Ο αόρατος Τονίνο Κυριακή 23/10 17.00 – 18.15 Παιδικό Εργαστήρι ΕΒΕ Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή στο snfcc.org

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (10-12 ετών) | R. J. Palacio, Θαύμα Σάββατο 29/10 | 17.30 – 19.00 Παιδικό Εργαστήρι ΕΒΕ Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή στο snfcc.org

Λέσχη Ανάγνωσης: Εφηβικό Βιβλίο | Eoin Colfer, Andrew Donkin και Giovanni Rigano, Πρόσφυγες Κυριακή 30/10 13.00-14.30 Mέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή στο snfcc.org

Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων | H.P. Lovecraft, Τα βουνά της τρέλας Πέμπτη 27/10 | 18.30-20.30 Mέσω της πλατφόρμας ZOOM Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή στο snfcc.org

Δευτέρα 31/10 | 18.30-20.30 Αναγνωστήριο ΕΒΕ, 4ος όροφος Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή στο snfcc.org