«Ο κόσμος μας είναι γεμάτος χρώμα» τονίζει το κείμενο της έκθεσης «Colour Rush», η οποία φιλοξενείται στο Schaudepot που το 2016 αποκάλυψε το αρχιτεκτονικό γραφείο Herzog & de Meuron για το Vitra Design Museum.

Είναι ένα τούβλινο κτήριο στο οποίο το μουσείο έχει τη δυνατότητα να εκθέτει στο κοινό αντικείμενα-κλειδιά από τη μεγάλη συλλογή του. Στην έκθεση, η Ολλανδή ντιζάινερ Sabine Marcelis ομαδοποίησε 400 εκθέματα με κριτήριο το χρώμα και το αποτέλεσμα είναι μια διάταξη στα χρώματα του ουράνιου τόξου που παρουσιάζει έναν διάλογο ανάμεσα σε διάφορες περιόδους και στυλ.

«Οι διάφορες αποχρώσεις εκφράζουν συναισθήματα, υποβοηθούν τον προσανατολισμό, υποδεικνύουν λειτουργίες ή κινδύνους και σηματοδοτούν πολιτιστικές, πολιτικές, επαγγελματικές ή θρησκευτικές ταυτότητες» συνεχίζει το κείμενο. «Αν και ο καθένας μας αντιλαμβάνεται με τον δικό του τρόπο τα χρώματα, όλες οι χρονικές περίοδοι και κουλτούρες έχουν σύμβολα και παραδόσεις που διακρίνονται με συγκεκριμένους χρωματικούς τόνους. Αυτός είναι ένα λόγος για τον οποίον τα χρώματα παίζουν κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό εσωτερικών, μόδας και δημόσιων χώρων. Τα χρώματα όμως που επιλέγουμε για τα ρούχα και τα σπίτια μας αποκαλύπτουν επίσης προσωπικές προτιμήσεις και σύγχρονες τάσεις».

 

Η έκθεση «Colour Rush» στο VITRA Schaudepot, η οποία ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2023, είναι φόρος τιμής στο χρώμα. Η εξερεύνηση του χρώματος είναι στον πυρήνα της δουλειάς της Marcelis, η οποία συνεργάστηκε με τους επιμελητές της συλλογής για να επιλέξουν περίπου 400 αντικείμενα που αντιπροσώπευαν διάφορες χρωματικές ομάδες. Οι χρωματικές διαβαθμίσεις που προέκυψαν δημιουργούν μια εμβυθιστική εμπειρία που έχει ως αποτέλεσμα μια επιβλητική κατανόηση και της συλλογής του μουσείου και της έγχρωμης ιστορίας του σύγχρονου ντιζάιν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ