Η Κίνα θα έχει την πρώτη της μεγάλη αναδρομική έκθεση για την ιστορία του γκράφιτι και της τέχνης του δρόμου αυτόν τον Μάρτιο. Σε επιμέλεια του Jeffrey Deitch και με την υποστήριξη του K11 Art Foundation, η έκθεση θα συμπέσει με την Art Basel του Χονγκ Κονγκ και θα περιλαμβάνει πάνω από 100 έργα 30 καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων οι Fab 5 Freddy, FUTURA και Jean-Michel Basquiat, μέχρι τους Barry McGee, Mister Cartoon, KAWS και AIKO.

Με τίτλο «City As Studio», η έκθεση θα προβάλλει μια γραμμική διαδρομή στους πολλούς καινοτόμους της street art από τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, το Σάο Πάολο, το Παρίσι και το Τόκιο. «Παρέχει μια ενδιαφέρουσα εισαγωγή σε αυτό το ζωτικό κίνημα που συνεχίζει να έχει απήχηση και σήμερα», σημείωσε ο Jeffrey Deitch σε δήλωσή του.

Ο street artist Shepard Fairey επί τω έργω.

Στα σημαντικότερα σημεία της έκθεσης περιλαμβάνεται το έργο «Valentine» (1984) του Basquiat, δάνειο από τη συλλογή της Paige Powell, καθώς και πορτρέτα του Basquiat και του Keith Haring από τον Shepard Fairey, έναν από τους πολλούς θρυλικούς καλλιτέχνες που εργάζονται ακόμη και σήμερα. Ο Deitch είναι επί μακρόν υπέρμαχος της τέχνης του δρόμου από τη δεκαετία του 1980 και έχει επιμεληθεί σχεδόν 50 εκθέσεις με έργα από περιθωριοποιημένες κοινότητες και τρόπους έκφρασης κατά τη διάρκεια της θητείας του ως διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Λος Άντζελες (MOCA) και της ομώνυμης γκαλερί του.

«Ο Jeffrey υπήρξε πρωτοπόρος στη θεσμική αποδοχή της τέχνης του δρόμου και είμαστε ευτυχείς που συνεργαζόμαστε μαζί του για να φέρουμε αυτή την έκθεση-ορόσημο στην Κίνα», δήλωσε ο Adrian Cheng, ιδρυτής του K11 Art Foundation. «Η πολιτιστική καινοτομία που ενσαρκώνεται από έργα που καθόρισαν μια ολόκληρη γενιά, η παγκόσμια καλλιτεχνική επιρροή της τέχνης του δρόμου και η ικανότητά της να εμπλέκει δυναμικά διαφορετικά ακροατήρια αντικατοπτρίζει την ευρύτερη αποστολή μας», πρόσθεσε ο Cheng.

Timothy Curtis, Floating Untied to the Ground No.1, 2019.

Η έκθεση City As Studio θα παρουσιαστεί στο K11 Musea στο Χονγκ Κονγκ από τις 20 Μαρτίου έως τις 14 Μαΐου 2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ