Η ταινία “Oppenheimer” κυριάρχησε στην τελετή απονομής των κινηματογραφικών βραβείων στις ΗΠΑ, κερδίζοντας πέντε Χρυσές Σφαίρες, μεταξύ των οποίων αυτές της Καλύτερης Δραματικής Ταινίας και Καλύτερων Α’ και Β’ Ανδρικών Ρόλων για τους Cillian Murphy και Robert Downey Jr. Επίσης, ο Christopher Nolan κέρδισε την πρώτη του Χρυσή Σφαίρα για την σκηνοθεσία της ταινίας.

Τα highlights των βραβείων:

Η “Barbie” της Greta Gerwig, η ταινία με τις περισσότερες υποψηφιότητες (9), κέρδισε δύο Χρυσές Σφαίρες, συμπεριλαμβανομένης αυτής για το Καλύτερο Κινηματογραφικό και Εισπρακτικό Επίτευγμα (Best Cinematic and Box Office Achievement), ένα βραβείο που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις Χρυσές Σφαίρες. Το δεύτερο βραβείο αφορούσε την κατηγορία για το Καλύτερο Τραγούδι (“What Was I Made For” της Billie Eilish).

Το “Poor Things” του Γιώργου Λάνθιμου κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στην κατηγορία Κωμωδία ή Μιούζικαλ. Η Emma Stone, πρωταγωνίστρια της ταινίας, έλαβε τη Χρυσή Σφαίρα Α΄ Γυναικείου Ρόλου στην συγκεκριμένη κατηγορία, ενώ ο Paul Giamatti της ταινίας “The Holdovers” έλαβε το αγαλματίδιο καλύτερου κωμικού ηθοποιού.

Το “Succession” του HBO ήταν ο κορυφαίος νικητής στα τηλεοπτικά, όπως αναμενόταν άλλωστε. Η σειρά συγκέντρωσε τα βραβεία Καλύτερης Δραματικής Σειράς, Α΄ Γυναικείου Ρόλου (Sarah Snook), Α΄ Ανδρικού Ρόλου (Kieran Culkin) και Β’ Ανδρικού Ρόλου (Matthew Macfadyen). Η νίκη αυτή φέρνει το “Succession” σε τριπλή ισοβαθμία με το “Mad Men” και το “The X-Files” για τις περισσότερες νίκες στην κατηγορία δραματικής σειράς -το “Succession” είχε κερδίσει προηγουμένως τη βασική τηλεοπτική κατηγορία το 2020 και το 2022 για τη δεύτερη και την τρίτη σεζόν του.

Η Lily Gladstone κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Α΄ Γυναικείου Ρόλου σε δραματική ταινία για την ερμηνεία της στο “Killers of the Flower Moon”, και έγινε η πρώτη ιθαγενής που κέρδισε το βραβείο. Η Da’Vine Joy Randolph (“The Holdovers”) κέρδισε το βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου.

Το “Beef” του Netflix και το “The Bear” του FX κέρδισαν από τρεις Χρυσές Σφαίρες. Το “Beef” ανακηρύχθηκε Καλύτερη Σειρά Περιορισμένης Διάρκειας και οι Ali Wong και Steven Yeun κέρδισαν Χρυσές Σφαίρες για την ερμηνεία τους στη σειρά. Το “The Bear” πήρε το βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας -κερδίζοντας το “Ted Lasso”- και δύο από τους πρωταγωνιστές του, ο Ayo Edebiri και ο Jeremy Allen White, τιμήθηκαν με βραβείο για τις ερμηνείες τους.

Το “The Boy and the Heron”, το πιο προσωπικό έργο του Hayao Miyazaki μέχρι σήμερα, χάρισε στον Ιάπωνα την πρώτη του Χρυσή Σφαίρα Kαλύτερης Tαινίας Kινουμένων Σχεδίων. Ο Miyazaki είχε προηγουμένως προταθεί στην κατηγορία Καλύτερης Μη Αγγλόφωνης Ταινίας για το “The Wind Rises” το 2013. “Το αγόρι και ο ερωδιός” είναι η πρώτη ιαπωνική ταινία που κερδίζει το βραβείο.

Το “Anatomy of a Fall” κέρδισε τη Σφαίρα Καλύτερης Μη Αγγλόφωνης Ταινίας. Η ταινία, που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα του 2023 στις Κάννες, κέρδισε επίσης τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Σεναρίου.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, New York Times