Μια κόλλα χαρτί με χειρόγραφους στίχους του frontman των Sex Pistols, John Lydon, πωλήθηκε σε δημοπρασία για περισσότερες από 50.000 λίρες Αγγλίας σε δημοπρασία αφιερωμένη σε αναμνηστικά του διαβόητου βρετανικού πανκ συγκροτήματος.

Στο χαρτί είναι γραμμένοι πρωτότυποι στίχοι όχι ενός, αλλά δύο δύο επιτυχημένων σινγκλ του συγκροτήματος, του Holidays in the Sun και του Submission, οι οποίοι πιστεύεται ότι γράφτηκαν από τον ίδιο τον Lydon, γνωστό ως Johnny Rotten, το 1977.

Ήταν μέρος μιας ιδιωτικής συλλογής έργων τέχνης, πόστερ και αρχείων που πωλήθηκαν στον οίκο Sotheby’s την περασμένη Παρασκευή έναντι 354.567 λιρών. Οι στίχοι του Lydon για τα δύο singles έπιασαν 50.400 λίρες, πολύ πάνω δηλαδή από την εκτιμώμενη τιμή πώλησής τους, η οποία αρχικά κυμαινόταν μεταξύ 15.000 και 20.000 λιρών.

Η εν λόγω συλλογή ανήκε στους Paul Stolper, έμπορο σύγχρονης τέχνης, και τον κριτικό Andrew Wilson, ο οποίος ήταν επιμελητής  μοντέρνας Βρετανικής τέχνης στο Tate Modern. Τα περισσότερα από τα αντικείμενα της συλλογής είχαν περιέλθει στα χέρια τους κατά τη δεκαετία του 1990. Μια ακόμα κόλλα χαρτί με χειρόγραφους στίχους για το No Feelings του Lydon πωλήθηκε για 44.100 λίρες Αγγλίας.

Φωτ.: Sotheby’s

Η συλλογή των Stolper/Wilson βγήκε σε δημοπρασία στο Λονδίνο μεταξύ 10-21 Οκτωβρίου, αφού πρώτα εκτέθηκε σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως στη Villa Medici στη Ρώμη, στο Musée de la Musique στο Παρίσι και στην Kunsthalle της Βιέννης.

Φωτ.: Sotheby’s

Η συλλογή περιείχε επίσης το έργο του καλλιτέχνη Jamie Reid, τον οποίο ο McLaren συνάντησε για πρώτη φορά στο Croydon School of Art το 1968 και ο οποίος σχεδίασε το λογότυπο του συγκροτήματος και το πιο άμεσα αναγνωρίσιμο εξώφυλλο τους. Η αφίσα του Reid «God Save the Queen», που προηγουμένως ανήκε στον Sid Vicious, πωλήθηκε επίσης προς 44.100 λίρες.

Η σκισμένη σημαία της Ένωσης για το πρώτο single του συγκροτήματος Anarchy στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1976 και η επίσημη φωτογραφία πορτρέτου της Βασίλισσας για το αργυρό Ιωβηλαίο, η οποία βεβηλώθηκε το 1977 με μια παραμάνα στο στόμα και την επιγραφή «God Save the Queen», περιλαμβάνονται επίσης στην πώληση.

Με πληροφορίες από Guardian