Ενας από τους μεγαλύτερους μουσικούς «θησαυρούς» της Γαλλίας, η γαλλίδα chanteuse Francoise Hardy πέθανε σε ηλικία 80 ετών μετά από πολυετή μάχη με τον λεμφικό καρκίνο.

Ο θάνατός της έγινε γνωστός από τον γιο της, μουσικό Thomas Dutronc, ο οποίος έγραψε «Maman est partie,» («η μαμά έφυγε») στο Instagram μαζί με μια βρεφική φωτογραφία του ίδιου και της Αρντί.

Η Αρντί έπασχε από λεμφικό καρκίνο από το 2004 και είχε υποβληθεί σε πολυετή ακτινοθεραπεία. Το 2015, τέθηκε για λίγο σε τεχνητό κώμα μετά την επιδείνωση της κατάστασής της, ενώ είχε προβλήματα με την ομιλία, την κατάποση και την αναπνοή τα χρόνια που ακολούθησαν. Το 2021 είχε ταχθεί υπέρ της ευθανασίας, λέγοντας ότι η Γαλλία είναι «απάνθρωπη» που δεν επιτρέπει τη διαδικασία.

Πριν από μερικούς μήνες, με αφορμή τα 80ά γενέθλιά της, κι ενώ βρισκόταν στο τελικό στάδιο του καρκίνου δήλωνε: «Αν χρειαστεί να περάσω στην άλλη πλευρά το 2024, θα ήθελα, όπως και όλοι οι άλλοι, το τέλος να είναι γρήγορο και όσο γίνεται πιο ανώδυνο».

«Θέλω να πιστεύω ότι οι ισχυρότεροι δεσμοί διατηρούνται ό,τι κι αν συμβεί και όπου κι αν βρισκόμαστε», πρόσθεσε, δηλώνοντας επίσης ότι έχει σταματήσει τις έντονες θεραπείες που τη «διέλυσαν» αλλά και τα αντικαταθλιπτικά.

Η ίδια είχε αποστείλει και ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, εκλιπαρώντας τον «να δείξει εσυναίσθηση» και να κατοχυρώσει νομικά την ευθανασία ή την υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Francoise Hardy, «μούσα» για καλλιτέχνες και σχεδιαστές

Η Αρντί αποτέλεσε αντικείμενο λατρείας για πολλούς άνδρες αστέρες της ποπ της δεκαετίας του ’60. Ο Bob Dylan έγραψε ένα ποίημα γι’ αυτήν για τις σημειώσεις του άλμπουμ του 1964 Another Side of Bob Dylan: «Για την Françoise Hardy, στην άκρη του Σηκουάνα, μια γιγάντια σκιά της Παναγίας των Παρισίων προσπαθεί να πιάσει το πόδι μου …».

Ο Μικ Τζάγκερ έχει πει γι’ αυτήν ότι είναι η «ιδανική γυναίκα», ενώ ο Ντέιβιντ Μπάουι ήταν ερωτευμένος μαζί της.

Έγινε «μούσα» για σχεδιαστές όπως ο Yves Saint Laurent και ο Paco Rabanne, ενώ η σχεδιάστρια Rei Kawakubo θα ονόμαζε την εταιρεία της Comme des Garçons από έναν στίχο ενός τραγουδιού της Αρντί.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 επικεντρώθηκε κυρίως στην ανατροφή του γιου της Thomas με τον σύντροφό της, τον μουσικό και ηθοποιό Jacques Dutronc. Γνωρίστηκαν το 1967, παντρεύτηκαν το 1981 και χώρισαν το 1988.

Φυσικά, η δική μας γενιά την έμαθε (και) από το υπέροχο τραγούδι που βλέπετε παρακάτω, μαζί με τους Blur, το 1995.