Το εικαστικό έργο – installation, αποτελείται από επίτοιχες επιφάνειες κειμένων, γραμμένες στον κώδικα braille, οι οποίες προκύπτουν από συνεντεύξεις ατόμων που αντιμετωπίζουν ζητήματα οπτικής αναπηρίας και αναφέρονται στο πως βλέπουν, πως θυμούνται ή πως φαντάζονται τα χρώματα. Η ιδιαιτερότητα της έκθεσης εναπόκειται στον σκοπό και τον τρόπο υλοποίησης του έργου. Επιτυγχάνεται δηλαδή μια ανατροπή στην έννοια της θέασης, αφού άτομα που γνωρίζουν το σύστημα γραφής braille, μπορούν, ως κοινωνοί του έργου, να αντιληφθούν το περιεχόμενο των πινάκων και να λειτουργήσουν ως ξεναγοί, κάτι το οποίο δε συνηθίζεται στην καθημερινότητα αλλά και σε φορείς / ιδρύματα τέχνης. Από την άλλη, όσοι δε μπορούν να αντιληφθούν το περιεχόμενο της γραφής έρχονται για λίγο στη θέση όλων των ατόμων για τα οποία δε προβλέπεται κάποιος τρόπος επικοινωνίας των ιδίων με το εκάστοτε εικαστικό έργο. Συνεπώς, συντελείται μια άτυπη performance στον χώρο, με την επικουρία της αντίστοιχης επιδαπέδιας διαγράμμισης / σήμανσης, όπως ορίζει η όδευση τυφλών.

Στον χώρο της έκθεσης υπάρχουν ηχητικό αρχείο και απομαγνητοφωνημένα τα κείμενα της συνέντευξης, ώστε μετά τη περιήγηση του επισκέπτη στο χώρο και το αρχικό του ξάφνιασμα, να έρχεται η στιγμή που θα μπορέσει να πληροφορηθεί τα όσα καταθέτουν τα άτομα στη συνέντευξη που παραχώρησαν.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών (Ε.Ο.Τ.) και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) στο Κέντρο Τεχνών, επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, στο Πάρκο Ελευθερίας (είσοδος από πάροδο Ευζώνων) την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 17:30.

Διάρκεια έκθεσης: 05-11 Οκτωβρίου 2022, Ώρες προσέλευσης: Τρίτη έως Παρασκευή 11:00-19:00 μ.μ., Σάββατο έως Κυριακή 10:00-15:00 μ.μ. Δευτέρα κλειστά