Περισσότερα από 30 πρότζεκτ του διεθνώς αναγνωρισμένου αρχιτέκτονα David Adjaye συγκεντρώνει η έκδοση «Alchemy: The Material World of David Adjaye» που θα κυκλοφορήσει αυτόν τον μήνα από τον οίκο PHAIDON. Σε πέντε θεματικές ενότητες – Stone & Concrete, Wood, Metal, Glass και Rammed Earth – η μονογραφία παρουσιάζει τις οραματικές ευαισθησίες και το ήθος του καθώς και την καινοτόμο χρήση εκ μέρους του υλικών και φωτός.

«Το σύνολο της τέχνης μου έχει να κάνει με τη διαπραγμάτευση των νοημάτων και τις επανανοηματοδοτήσεις των υλικών» γράφει, στον πρόλογο της μονογραφίας, ο Adjaye.

Συγγραμμένη από τον καταξιωμένο συγγραφέα και δημοσιογράφο Spencer Bailey, η μονογραφία είναι ένας ύμνος στη δυναμική, φιλόδοξη, αντισυμβατική σχεδιαστική φιλοσοφία του Adjaye που του επέτρεψε να αφήσει τη δημιουργική σφραγίδα του σε όλον τον κόσμο.

Κάποια από τα πρότζεκτ του που παρουσιάζονται στον τόμο είναι το Museum of Contemporary Art Denver (2007), το Smithsonian National Museum of African American History and Culture στην Ουάσινγκτον (2016) και το συγκρότημα Abrahamic Family House στο ‘Αμπου Ντάμπι (2023). Κάθε πρότζεκτ συνοδεύεται από σειρά εξαιρετικών φωτογραφιών, περιγραφές με κείμενο και λεζάντες καθώς και φωτογραφίες λεπτομερειών.

Πηγή: Phaidon

Ο Sir David Adjaye OM OBE είναι ένας βραβευμένος Γκανο-Βρετανός αρχιτέκτονας με στούντιο στην Άκρα, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Οι κλιματικά ευαίσθητοι και στοχαστικά συγκροτημένοι χώροι του τον έχουν διακρίνει ως έναν από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες της γενιάς του. Η εκτεταμένη γκάμα εργασιών της εταιρείας, που χαρακτηρίζεται από οραματική ευαισθησία, γηγενή χρήση του υλικού και βαθιά αίσθηση τοπικής κατανόησης, έχει οδηγήσει σε εξαιρετικά κτίρια από το Dirty House στη γειτονιά Shoreditch του Λονδίνου μέχρι το Ίδρυμα Aïshti στη Βηρυτό και το μεταμορφωτική Winter Park Βιβλιοθήκη στη Φλόριντα.

Πηγή: Phaidon

Ο Spencer Bailey συγκεντρώνει αυτά τα έργα σε μια εκτενή εισαγωγή που βασίζεται σε συνομιλίες με τον Adjaye επί σειρά ετών και ένα επόμενο λόγο που τοποθετεί το έργο του Adjaye στην ευρύτερη πολιτιστική και κοινωνική επιστήμη συγγραφέων και ακαδημαϊκών όπως οι Elizabeth Alexander, Jelani Cobb, Saidiya Hartman. bell hooks, Fred Moten και Cornel West.”Το βιβλίο περιέχει επίσης έναν πρόλογο της καλλιτέχνη Terestia Fernández και έναν πρόλογο από τον ίδιο τον Adjaye. Καθεμία από τις πέντε ενότητες ξεκινά με μια σύντομη λίστα με επιλεγμένα έργα και μια σύντομη εισαγωγή από τον Bailey «που περιγράφει τις συνδέσεις του Adjaye με κάθε υλικό στο χέρι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Design Boom