Αρχίζει την Πέμπτη 10/11 το φεστιβάλ κινηματογράφου «Σαραμάγκου 100», με ταινίες εμπνευσμένες από τα βιβλία και τη ζωή του Ζοζέ Σαραμάγκου. Το φεστιβάλ διοργανώνουν η Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Αθήνα και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του νομπελίστα Πορτογάλου συγγραφέα (1922-2010).

Θα προβληθούν έξι ταινίες: Περί τυφλότητος («Blindness», 2008), Εμπάργκο (2010), Ο άνθρωπος αντίγραφο («Enemy», 2013), αλλά και η πιο πρόσφατη ταινία μυθοπλασίας, Η χρονιά θανάτου του Ρικάρντο Ρέις (2020). Επίσης, τα ντοκιμαντέρ Ζοζέ και Πιλάρ (2010) και Οι κληρονόμοι του Σαραμάγκου (2020).

Στις ταινίες, που «ζωντανεύουν» στη μεγάλη οθόνη κάποια από τα σημαντικότερα βιβλία του Ζοζέ Σαραμάγκου εμφανίζονται δημοφιλείς ηθοποιοί όπως η Τζούλιαν Μουρ και ο Τζέικ Τζίλενχααλ, ενώ τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν φωτίζουν την επιδραστική προσωπικότητά του, αλλά και τη σημαδιακή σχέση του με τη σύζυγό του Πιλάρ ντελ Ρίο.

Η απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας (1998) εδραίωσε τη διεθνή φήμη του Ζοζέ Σαραμάγκου ως «συγγραφέα του κόσμου» με τεράστια επιρροή στους νεότερους.

Η πρωτοβουλία για το κινηματογραφικό αυτό φεστιβάλ, η οποία υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο Camões, έχει ως στόχο να καταστήσει ευρύτερα γνωστό έναν από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 20ου αιώνα, το έργο του οποίου έχει μεταφραστεί και εκδοθεί εκτενώς στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ