Για ορισμένους Συντηρητικούς, ο Rishi Sunak είναι ο υπουργός που έβγαλε τη Βρετανία από την πανδημία, για άλλους ο προδότης που «μαχαίρωσε πισώπλατα» τον Boris Johnson ή ο αντίπαλος της Liz Truss που την προειδοποίησε έγκαιρα ότι τα φορολογικά της σχέδια θα φέρουν χάος.

Τώρα πρέπει θα πρέπει να πείσει το κυβερνών κόμμα της Βρετανίας ότι είναι ο άνθρωπος που θα τη σώσει από το χάος.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ήταν δεύτερος στην τελευταία αναμέτρηση για την πρωθυπουργία της Βρετανίας που ολοκληρώθηκε μόλις πριν από έξι εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι ήταν ο πιο δημοφιλής υποψήφιος μεταξύ των συντηρητικών βουλευτών στο κοινοβούλιο.

Όμως ηττήθηκε από τη Liz Truss στην αποφασιστική ψηφοφορία από τα μέλη του κόμματος, με πολλούς να τον κατηγορούν για την πτώση του Boris Johnson. Ήταν η δραματική απόφαση του Sunak να παραιτηθεί τον Ιούλιο που προκάλεσε κύμα παραιτήσεων υπουργών, αναγκάζοντας τελικά τον Johnson να εγκαταλείψει απρόθυμα την θέση στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Boris Johnson και ο Rishi Sunak/ Φωτ.: Heathcliff O’Malley

Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής αναμέτρησης για την ηγεσία, ο Sunak προειδοποίησε ότι οι φορολογικές περικοπές της Truss θα προκαλούσαν εκτίναξη του κόστους δανεισμού, μια πρόβλεψη που αποδείχθηκε σωστή, καθώς το οικονομικό της πρόγραμμα προκάλεσε την πτώση της αγοράς ομολόγων που οδήγησε και στην πτώση της.

Με τους Συντηρητικούς σε αναταραχή, πολλοί στο κόμμα του πιστεύουν ότι είναι ο μόνος που μπορεί να λύσει τα προβλήματα του κόμματος.

«Έχει το σχέδιο και την αξιοπιστία για να αποκαταστήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, να βοηθήσει να μειωθεί ο πληθωρισμός και να επιτύχει βιώσιμες φορολογικές μειώσεις σε βάθος χρόνου – και να ενώσει τους Συντηρητικούς φέρνοντας τα κατάλληλους ανθρώπους στην κυβέρνηση για να προσφέρουν στον βρετανικό λαό», ανέφερε ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός Dominic Raab στο Twitter.

Για τους υποστηρικτές του στο κόμμα, το προηγούμενο μήνυμα της εκστρατείας ηγεσίας του Sunak για την ανάγκη οικονομικής σύνεσης ώστε να αντιμετωπιστεί ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός της Βρετανίας και η κριτική στα «παραμυθένια» σχέδια της Truss, έδειξαν ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη θέση.

Αλλά θα πρέπει να ξεπεράσει την εχθρότητα εκείνων των μελών του κόμματος που παραμένουν θιγμένοι από την «προδοσία» του σχετικά με τον Johnson και για την αύξηση της φορολογίας στη Βρετανίας, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, την ώρα που η χώρα οδεύει προς μια σοβαρή συμπίεση του κόστους ζωής.

Οι κατηγορίες ότι ήταν ένας πρώην επικεφαλής των hedge funds που δεν είχε επαφή με την κοινωνία, εντάθηκαν τον Απρίλιο, όταν η σύζυγός του – κόρη ενός Ινδού δισεκατομμυριούχου – επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι είχε φορολογικό καθεστώς μη κατοίκου στη Βρετανία, κάτι που ο Sunak δήλωσε πως θα διορθώσει.

Οι εταιρείες στοιχημάτων έκαναν και πάλι τον Sunak πρώτο υποψήφιο για τη νέα αναμέτρηση, αν και ήταν επίσης το φαβορί στην κούρσα που τελικά κέρδισε η Truss.

Τα προβλήματα του Sunak στην κούρσα για την ηγεσία έρχονται σε αντίθεση με την ταχεία άνοδό του στο Συντηρητικό Κόμμα, η οποία ξεκίνησε το 2015, όταν εξελέγη στο κοινοβούλιο έχοντας προηγουμένως εργαστεί για την Goldman Sachs και το hedge fund TCI.

Το 2020, σε ηλικία 39 ετών, ο Sunak διορίστηκε υπουργός Οικονομικών λίγο πριν η πανδημία πλήξει τη Βρετανία. Εγκατέλειψε την πολιτική των Συντηρητικών για «μικρό κράτος», ώστε να δανειστεί μαζικά και να αποτρέψει τον κίνδυνο οικονομικής ύφεσης. Αυτό, τον έκανε έναν από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στη χώρα, καθώς επαινέθηκε για τη βοήθεια προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Αλλά αυτή η συναίνεση εξαφανίστηκε, καθώς η Βρετανία βγήκε από την κρίση φορτωμένη με επιπλέον 400 δισεκατομμύρια λίρες χρέους και στη συνέχεια έπεσε σε μια κρίση κόστους ζωής, που οδήγησε σε ακόμη περισσότερες απαιτήσεις για το δημόσιο ταμείο.

Οι δημοσκοπήσεις, νωρίτερα φέτος, έδειξαν ότι η δημοτικότητά του ήταν σε πτώση, καθώς κατηγορήθηκε για την αύξηση του κόστους ζωής και ο κόσμος εξοργίστηκε με τις αυξήσεις στους φόρους μισθοδοσίας, ενώ η σύζυγός του είχε αποφύγει τις βρετανικές εισφορές.

Πηγή: Reuters