«Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε μία κυβέρνηση που ξέρει να διαχειρίζεται κρίσεις επειδή διέπεται από πραγματισμό» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με αναφορά στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, που όπως είπε επανατοποθέτησε την πραγματικότητα και κατά συνέπεια τις κυβερνητικές προτεραιότητες και τους σχεδιασμούς. Τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται την πραγματικότητα χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις «γιατί ύψιστη προτεραιότητα για μας είναι η προστασία του λαού και της πατρίδας».

Περνώντας στις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία και τις εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια επεσήμανε πως «είναι απόλυτη επιλογή μας να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας και την ενέργειά μας τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε δράσεις στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και πολιτών».

Επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός επιμένει στην προσπάθεια (προσπάθεια που υποστηρίζεται κι από άλλους ηγέτες) για μια ευρωπαϊκή λύση σ’ ένα πρόβλημα που είναι πανευρωπαϊκό και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μεμονωμένα. «Κανένας εθνικός προϋπολογισμός σε καμία χώρα δεν μπορεί να σηκώσει ένα τέτοιο βάρος. Παγκόσμιες στρεβλώσεις και φαινόμενα αισχροκέρδειας απαιτούν διεθνείς πρωτοβουλίες», τόνισε.

Υπογράμμισε την αναγκαιότητα οι δράσεις αυτές να δρομολογηθούν άμεσα και πρόσθεσε ότι σε εθνικό επίπεδο εξετάζονται όλα τα δεδομένα προκειμένου να εξαντλούμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για τη στήριξη της κοινωνίας και ιδίως των πιο αδύναμων και ταυτόχρονα να βρίσκουμε και να αξιοποιούμε νέες δυνατότητες. «Εφόσον δεν υπάρξουν ευρωπαϊκά μέτρα, θα υπάρξουν εθνικά μέτρα» τόνισε, επισημαίνοντας ότι πρώτη η κυβέρνηση ξεκίνησε τη στήριξη της κοινωνίας από τον περασμένο Σεπτέμβριο και θα συνεχίσει τη στήριξη αυτή όσο συνεχίζεται η κρίση

Την ίδια ώρα, όπως είπε, συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις που παράγουν έμπρακτο και άμεσο όφελος για την πατρίδα και την κοινωνία. Έκανε ξεχωριστή αναφορά στο νομοσχέδιο «Δουλειές ξανά», που ψηφίστηκε στη Βουλή και το οποίο θεσπίζει μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο σε τρεις ενότητες μείζονος ενδιαφέροντος.

Η πρώτη ενότητα αφορά την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ που μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Αφορά την αντιμετώπιση φαινομένων κατάχρησης παροχών του Οργανισμού, την αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης του εργατικού δυναμικού και προπάντων την υποβοήθηση των ανέργων για να βρουν δουλειά. Αναφέρθηκε μάλιστα σε ειδικά μέτρα που θεσπίζονται.

Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση ασχολείται με την τόνωση της εργασίας από την αρχή της θητείας της γι αυτό και κατάφερε να μειώσει την ανεργία κι έχει δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες ποιοτικές νέες θέσεις εργασίας.

Η δεύτερη ενότητα μεταρρυθμίσεων αφορά στον εκσυγχρονισμό της στεγαστικής πολιτικής, η οποία πλέον θα καλύπτει και τις ανάγκες νέων ανθρώπων.

Η νέα υπηρεσία, «με άλλα λόγια γίνεται μοχλός για να αποκτούν στέγη οι εργαζόμενοι και οι νέοι μας», τόνισε επειδή το στεγαστικό παραμένει μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας.

Η τρίτη ενότητα αφορά την επιτάχυνση της απονομής συντάξεων, την επίλυση δηλαδή ενός από τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα που κληρονομήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως χαρακτηριστικά είπε. Εξήγησε ότι αφορά στη συσσώρευση εκκρεμών συντάξεων για μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο απαιτείται για την έκδοση των συντάξεων και κατά το οποίο οι ασφαλισμένοι παραμένουν σε ομηρία, χωρίς κανένα εισόδημα.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στις συντάξεις fast track και στις συντάξεις εμπιστοσύνης εξηγώντας πώς λειτουργούν.

Επισημαίνοντας πως η μείωση της ανεργίας είναι θετικό στοιχείο αλλά δεν είναι αρκετή, αναφέρθηκε και στη συνέχιση ήδη εφαρμοσμένων αλλά και σε νέες δράσεις μεταξύ αυτών τη συνέχιση της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για 150.000 θέσεις εργασίας. Εφαρμόζεται το πρώτο ένσημο, θα διοχετευτεί περίπου 1 δισεκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κατάρτιση 500.000 συμπολιτών μας σε ψηφιακές και άλλες δεξιότητες, από τον Ιούνιο ξεκινά η κάρτα εργασίας που θα προστατεύει ωράριο εργασίας και υπερωρίες, είπε ακόμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο σημείο αυτό επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για ψευδείς καταγγελίες και επισημαίνοντας πως «είναι η αντίδραση προσωποποιημένη, είναι η συντήρηση σωματοποιημένη».

«Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι με συγκεκριμένες πολιτικές να απαντά στα υπαρκτά προβλήματα της κοινωνίας. Είναι πάνω από 7-8 φορές, από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα, που έχει αναφερθεί ο πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη, στην πολιτική για τη στέγη. Επεξεργαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα δώσει ρεαλιστικές, ουσιαστικές, εφαρμόσιμες απαντήσεις σε ένα μεγάλο πρόβλημα που αφορά την ελληνική κοινωνία, κυρίως την νέα γενιά, τα παιδιά που σπουδάζουν, τα ζευγάρια που προσπαθούν να φτιάξουν οικογένεια. Ένα κομμάτι του σχεδίου μας είναι αυτά που υπάρχουν στο χθεσινό νομοσχέδιο και το υπόλοιπο σχέδιο θα ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα. Πιστεύουμε ότι είναι καλά προετοιμασμένο και μελετημένο ώστε να δώσει επαρκείς απαντήσεις σε ένα μεγάλο πρόβλημα που αφορά την νέα γενιά» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για την πολιτική της κυβέρνησης για την στέγη.

Για την ενεργειακή κρίση αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τα νοικοκυριά, τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις προκειμένου να μετριαστούν οι συνέπειες των πρωτόγνωρων, όπως χαρακτηριστικά είπε, ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια πρόσθεσε «παράλληλα με την ενεργοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας επεξεργαζόμαστε και το δικό μας εθνικό σχέδιο που θα έρθει να προστεθεί και να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη στήριξη και ανακούφιση στην ελληνική κοινωνία σε ότι αφορά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος».

«Αναμένουμε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, ευρωπαϊκή δράση άμεσα και αν αυτό δεν γίνει η χώρα θα εφαρμόσει το δικό της εθνικό σχέδιο που θα προσθέσει νέες πολιτικές στήριξης προς την ελληνική κοινωνία» είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε ότι προφανώς και προβληματίζει την κυβέρνηση η αδυναμία του κόσμου να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του σε ότι αφορά το ρεύμα. «Και για αυτό κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μην φτάνει ο κόσμος στο σημείο να μην μπορεί να πληρώσει το λογαριασμό του ρεύματός του. Το ζήτημα των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση και αυτό αποτυπώνει και η ενεργοποίησή μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και το σχέδιο που επεξεργαζόμαστε ώστε για τον καταναλωτή να υπάρχει μια ακόμη αποτελεσματική απάντηση σε αυτές τις ανατιμήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία» είπε.

Ανέφερε δε ότι η επεξεργασία του σχεδίου της κυβέρνησης για την περαιτέρω αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια γίνεται παράλληλα με τις διεργασίες σε επίπεδο ΕΕ.

Ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στην τιμή του ρεύματος σημείωσε ότι υπήρξε πολύ πρόσφατα μια έρευνα ανεξάρτητου οργανισμού που έδειχνε ότι η χώρα μας σε ότι αφορά την τιμή του ρεύματος στον καταναλωτή είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο πολύ καλύτερα από την Ισπανία και την Πορτογαλία. «Υπάρχουν περίπου 15 χώρες που ο καταναλωτής πληρώνει το ρεύμα πολύ ακριβότερα. Έχουμε αυτή την τιμή εξαιτίας του γεγονότος ότι η κυβέρνηση στηρίζει σταθερά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σταθερά από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα. Μόνο τον Απρίλιο έχει διαθέσει 1,2 δις. ευρώ» ανέφερε προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία σχεδίου και ευρωπαϊκής απάντησης και νέας ελληνικής πρωτοβουλίας που θα προστεθεί σε όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Επιπλέον δήλωσε ότι το χαρακτηριστικό των μέτρων στήριξης της ελληνικής κοινωνίας είναι ότι αποφασίζονται με σωφροσύνη και σύνεση για να μην μπει σε ακόμη μεγαλύτερες περιπέτειες η ελληνική οικονομία, ενώ ανέφερε ότι κανένας φόρος που έχει καταργηθεί από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν πρόκειται να επανέλθει.

Για την στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε «δεν έχει αλλάξει τίποτα σε ό,τι αφορά τη στάση της χώρας μας απέναντι στις προκλητικές και παράνομες κινήσεις της Τουρκίας είτε αυτές εκδηλώνονται με υπερπτήσεις είτε εκδηλώνονται με προκλητική ρητορική».

Για τις αυξήσεις των μισθών ο κ. Οικονόμου είπε ότι η κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία επισημαίνει ότι οι μισθοί στη χώρα πρέπει να ανεβούν. «Σειρά επιχειρήσεων φαίνεται να έχει κέρδη, πάντοτε πιστεύουμε ότι μέρισμα από την ανάπτυξη πρέπει να έχουμε όλοι. Αυτή την απάντηση πρέπει να δώσουμε στους εργαζόμενους και κυρίως στην νέα γενιά που ταλαιπωρείται από αλλεπάλληλες κρίσεις» είπε.

Σχολιάζοντας δήλωση του κ. Σπίρτζη περί ανθελληνικής ελληνικής στάσης δήλωσε «το να είσαι με την ελευθερία και τη δημοκρατία δεν μπορεί να θεωρηθεί ανθελληνικό, όταν ο ελληνισμός διαχρονικά πορεύτηκε με αυτές τις αρχές, με αυτή την ηθική με αυτές τις αξίες. Με αυτές τις αρχές ορθώσαμε το ανάστημα μας όταν προσπάθησαν να μας αφανίσουν».

«Όταν στέκεσαι στη σωστή πλευρά της ιστορίας όταν είσαι με το δίκαιο, κάνεις το σωστό και πρέπει να έχεις την παρρησία να το λες καθαρά, ειλικρινά και χωρίς αστερίσκους, υποσημειώσεις και μισόλογα. Όταν δολοφονούνται άμαχοι, παιδιά, όταν καταστρέφονται χώρες, όταν παραβιάζονται σύνορα δεν μπορεί να ψάχνεις τρόπους και τεχνάσματα για να μην μιλάς καθαρά» πρόσθεσε.

Για την χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊο υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πάντοτε τις οδηγίες των ειδικών και παρατηρεί την τάση που ακολουθείται σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. «Δεν κάνει η Ελλάδα κάτι ξεχωριστό, ίσα- ίσα το κάνει με πιο προσεγμένα και μετρημένα βήματα πάντοτε» είπε.

Τέλος για την στάση του ΚΙΝΑΛ στο αίτημα για άρση ασυλίας του κ. Πολάκη είπε «απευθύνετε την ερώτηση στο ΚΙΝΑΛ γιατί επέλεξε να προστατεύσει τον κ. Πολάκη χθες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ