Σε άλλα νέα, είχαμε πυρά δυναμικού Χάρη Δούκα κατά Κώστα Μπακογιάννη– στο πλαίσιο της 6ης Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου – με φόντο τις εργασίες που έχουν γίνει για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό. Ο δήμαρχος Αθηναίων ρώτησε με έντονο τρόπο αν παραδόθηκε το έργο προς θεμελίωση, αν έγινε η απορρύπανση κι αν τελικά δόθηκαν τα 5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, για να προχωρήσει.

Ο Χάρης Δούκας αναρωτήθηκε, επίσης, πώς είναι δυνατόν να έχουν δοθεί τόσα χρήματα και να μην υπάρχει τεχνικός σύμβουλος. Αναλυτικά τα όσα είπε ο νυν δήμαρχος Αθηναίων:

«Είπα ήρεμα κάποια πράγματα για τον Παναθηναϊκό, ως όφειλα. Και άκουσα ότι είμαι πιο ξύλινος από τα έδρανα, ότι δεν σηκώνω το βάρος της ευθύνης του έργου και άλλα τέτοια. Έκανα όμως κάποιες ερωτήσεις. Παραδώσατε, ως οφείλατε, η Δημοτική Αρχή το έργο έτοιμο για θεμελίωση στους ανθρώπους που έχουν υπογράψει, ναι ή όχι; Η απορρύπανση έγινε; Ναι ή όχι; Τα πέντε εκατομμύρια τα δώσατε; Ναι ή όχι. Ολοκλήρωσαν τη δουλειά με τα πέντε εκατομμύρια; Ναι ή όχι; Υπάρχουν άλλα λεφτά για την απορρύπανση; Ναι ή όχι; Τα λέω αυτά, διότι και πολλά άλλα περίεργα υπάρχουν. Τεχνικός σύμβουλος για τα 240 εκατομμύρια υπάρχει;

Είναι δυνατόν να έχει γίνει διαγωνισμός, να υπάρχει εργολάβος και να μην υπάρχει τεχνικός σύμβουλος να παρατηρεί; Κοιτάξτε να δείτε, εγώ εδώ δεν θα καλύπτω ούτε αστοχίες, ούτε ανεπάρκειες. Κι ούτε θα μας ειρωνεύονται για τη δουλειά που κάνουμε. Κάνουμε μια πολύ σημαντική δουλειά και προσπαθούμε, είναι ένα πολύ κομβικό σημείο, να ανατάξουμε το έργο. Το έργο θα γίνει. Όσα εμπόδια και να βάλουν».

Nωρίτερα, ο Χάρης Δούκας αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο της «Διπλής Ανάπλασης». Ο δήμαρχος Αθηναίων μίλησε για παραλείψεις και καθυστερήσεις που έχουν διαπιστωθεί, απέδωσε ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική Αρχή και δεσμεύθηκε ότι το έργο θα προχωρήσει με σχέδιο.

«Είναι ένα πρόγραμμα σημαντικό για το σύνολο των κατοίκων της Αθήνας, με σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη, την περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική, αθλητική και πολιτιστική», είπε αρχικά για να συνεχίσει:

«Αδιαμφισβήτητα είναι ένα πρόγραμμα πολύπλοκο, που για να υλοποιηθεί χρειάζεται την ενεργή συνδρομή όλων των εμπλεκομένων φορέων, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, του δήμου Αθηναίων, του Ελληνικού Δημοσίου, του ερασιτεχνικού σωματείου του Παναθηναϊκού, της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και της ΑΕΠ Ελαιώνα. Όμως όταν λέω ενεργή συνδρομή εννοώ θετική, εποικοδομητική, δυναμική συμμετοχή και όχι αρνητική ή απλά παθητική συνδρομή. Στο σύντομο, σχετικά, χρονικό διάστημα που ασχολήθηκα με το πρόγραμμα αυτό, κατάλαβα ότι δεν επέδειξαν όλοι την ίδια ζέση για να τρέξει το έργο με τους ταχείς ρυθμούς που είναι απαραίτητοι» επισήμανε.

Αμέσως μετά προχώρησε σε εκτενή ενημέρωση, λέγοντας: «Σημειώνονται σημαντικές αφετηρίες για κάποιες από τις οποίες οφείλω, ακροθιγώς σήμερα και αναλυτικότερα σε επόμενη φάση, να ενημερώσω το Δημοτικό Συμβουλίου και την κοινή γνώμη:

1. Δεν βρήκαμε καμία τεκμηρίωση, κανέναν προγραμματισμό, συντονισμό και ουσιαστική προώθηση των σύνθετων και αλληλοσυσχετιζόμενων δράσεων που πρέπει να υλοποιηθούν.

2. Δεν μας παραδόθηκε ένα συνολικό πρόγραμμα υλοποίησης, μια εικόνα του τι έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και τι έχει προγραμματιστεί να γίνει, ώστε να μπορέσουμε άμεσα να συνεχίσουμε τις όποιες εργασίες έγιναν.

3. Δεν βρήκαμε στον δήμο Αθηναίων, που έχει τον συνολικό συντονισμό των δράσεων του προγράμματος, καμία θεσμική διοικητική δομή που να συντονίζει τους πολλούς εμπλεκόμενους φορείς, να φροντίζει ώστε έγκαιρα να υλοποιούνται οι δράσεις και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

4. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του δήμου, που εκ του νόμου πρέπει να υλοποιούν τις μελέτες και έργα του προγράμματος, είχαν παραγκωνιστεί από την προηγούμενη διοίκηση σε δευτερεύοντα ρόλο. Αποτέλεσμα, λείπει η ‘’αίσθηση ιδιοκτησίας” για το πρόγραμμα, που είναι απαραίτητη για ένα τόσο σπουδαίο έργο.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στην κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα, οφείλω να σημειώσω πως ακόμα και τα δύο κυριότερα στοιχεία που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, δεν έχουν γίνει. Αυτά είναι η έκδοση της οικοδομικής άδειας και η απορρύπανση του χώρου που θα γίνει το γήπεδο.

Η ευθύνη της καθυστέρησης ανήκει αποκλειστικά στην προηγούμενη δημοτική Αρχή, η οποία επί 9 μήνες κωλυσιεργούσε για την αναθεώρηση των οικοδομικών αδειών. Ανέθεσε εργολαβία απορρύπανσης με καθυστέρηση δύο ετών -είναι προϋπόθεση για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών- ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα εξαντλήθηκαν, αλλά η απορρύπανση δεν ολοκληρώθηκε. Χωρίς η προηγούμενη δημοτική Αρχή να μεριμνήσει γι’ αυτό, παρά τα προειδοποιητικά σήματα που υπήρχαν. Αδράνεια και αδιαφορία επί αρκετούς μήνες, παρότι γνώριζε ότι τα έργα θεμελίωσης του γηπέδου δεν μπορούν να ξεκινήσουν, χωρίς να έχει γίνει η απορρύπανση του χώρου».

Η αντίδραση Μπακογιάννη

Από την πλευρά του, ο πρώην δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης, δήλωσε πως τα όσα ανέφερε ο κ. Δούκας αφορούν απλά την ξεπερασμένη και «ξύλινη» λογική του «παραλάβαμε καμένη γη».

«Έχετε παραλάβει ένα δρομολογημένο πρόγραμμα. Έχετε παραλάβει ένα έργο δημοπρατημένο και συμβασιοποιημένο και δύο έργα δημοπρατημένα. Έχετε εξασφαλισμένους πόρους και ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο. Έχετε ό,τι απαιτείται, ένα έργο απολύτως ωριμο», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης.

«Αν αισθάνεστε πως είναι ένα έργο βαρύ, που δεν μπορείτε να το σηκώσετε, δεν είναι ούτε ωραίο, ούτε τίμιο να ρίχνετε τις ευθύνες στους άλλους», πρόσθεσε αναφερόμενος στον κ. Δούκα. «Σε κάθε περίπτωση, εγώ ζητώ να έρθει ως ξεχωριστό θέμα στην ημερήσια διάταξη του επόμενου δημοτικού συμβουλίου και να αναλύσει ο δήμαρχος τα όσα είπε. Να να μιλήσει για τα «κενά» που βρήκε κατόπιν εορτής κατά την παράδοση του δήμου, γιατί τότε δεν μας ζητούσε κάτι που δεν είχε στη διάθεσή του αλλά τότε μας ευχαριστούσε για την αναλυτική ενημέρωση. Να μας πει που λείπουν οι πόροι, ποια είναι η τεχνική ωριμότητα που ζητείται, όταν έχουμε και τις μελέτες αλλά και τα έργα», ανέφερε ο πρώην δήμαρχος

«Θα επιμείνω πως η Διπλή Ανάπλαση είναι ένα έργο που πρέπει να μας βρει ενωμένους. Είμαι σίγουρος πως ο δήμαρχος να συμφωνήσει, εκτός αν για κάποιον λόγο δεν θέλει τον διάλογο», πρόσθεσε.

Πηγή: iEidiseis