Την ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας της περίθαλψης ως μία από τις στρατηγικού χαρακτήρα προτεραιότητες της κυβέρνησης επαναβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας κατά τα εγκαίνια των ανακαινισμένων εγκαταστάσεων όπου στεγάζεται πλέον το Κέντρο για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών, το οποίο έχει ιδρύσει στην Αθήνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Καθώς βγαίνουμε από την πανδημία, έχουμε την υποχρέωση προς τους Έλληνες πολίτες να ενισχύσουμε περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να το κάνουμε πιο ανθεκτικό και να εξασφαλίσουμε ότι δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα της περίθαλψης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε δε «στο εκπληκτικό έργο που έγινε από όλους τους επαγγελματίες υγείας μας» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και επισήμανε ότι την προηγούμενη διετία αναδείχθηκαν τα δυνατά σημεία του ΕΣΥ, όμως ταυτόχρονα φάνηκαν και οι αδυναμίες του, μία εκ των οποίων είναι η άνιση πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα. Ο πρωθυπουργός τόνισε εν συνεχεία ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό και ότι πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε μαζί του.

«Όλοι δώσαμε μάχη για δύο και πλέον χρόνια με έναν άγνωστο εχθρό και δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Και πρέπει να αναλογιστούμε πώς θα είναι να συνυπάρχουμε με την Covid μακροπρόθεσμα. Τι θα σημαίνει αυτό για τις πολιτικές εμβολιασμού όταν θα έρθει το φθινόπωρο. Τι σημαίνει αυτό όσον αφορά τις βασικές προφυλάξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στη φιλοσοφία που διέπει τις αλλαγές στο ΕΣΥ. «Θέλω να διασφαλίσω ότι στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το πού μένει κανείς, ανεξάρτητα από το αν έχει πρόσβαση σε περιφερειακό νοσοκομείο ή σε κορυφαίο πανεπιστημιακό νοσοκομείο σε μια από τις μεγάλες πόλεις μας, θα έχουμε ενιαίες προδιαγραφές στην ποιότητα της περίθαλψης», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτό βέβαια σημαίνει ότι προσεγγίζουμε την υγειονομική περίθαλψη ως κάτι συνεχές, ξεκινώντας από τη δημόσια υγεία και την πρόληψη, περνώντας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, όπου ξεκινάμε μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση. Επανεξετάζοντας τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων μας και τη μετανοσοκομειακή φροντίδα», συμπλήρωσε.

«Είμαστε εδώ για να γκρεμίσουμε πρακτικές όπου δεν υπάρχει συνεργασία ή συνεννόηση, κατεστημένα συμφέροντα και όλους εκείνους που δεν βλέπουν την υγειονομική περίθαλψη από την οπτική γωνία του τελικού χρήστη. Και ο τελικός χρήστης είναι ο πολίτης, ο οποίος αξίζει καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, ειδικά σε αυτόν τον περίπλοκο κόσμο μετά την πανδημία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Νέο πρόγραμμα του Κέντρου για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων

Κατά την εκδήλωση ανακοινώθηκε, επίσης, η έναρξη του νέου προγράμματος του Κέντρου για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, το οποίο θα καλύπτει και τις 53 χώρες που υπάγονται στον τομέα ευθύνης της περιφερειακής διεύθυνσης του ΠΟΥ στην Ευρώπη και καταρτίστηκε ύστερα από πρόταση του πρωθυπουργού στον περιφερειακό διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Hans Kluge.

«Θυμάμαι πολύ έντονα ότι ήμουν στο γραφείο σας, στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν μου είπατε: Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στο θέμα της ψυχικής υγείας όλης της κοινωνίας, ιδιαίτερα των παιδιών και των εφήβων», ανέφερε ο κ. Kluge. «Λοιπόν, κύριε πρωθυπουργέ, ακούσαμε τη συμβουλή σας και είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξή σας», προσέθεσε.

«Πρέπει να θέσουμε τέλος σε αυτό το στίγμα, σε αυτά τα ταμπού. Και να διασφαλίσουμε ότι σε αυτόν τον πολύ δύσκολο και περίπλοκο κόσμο -όπου αντιμετωπίζουμε προκλήσεις που κυμαίνονται από τον εκφοβισμό έως τις διατροφικές διαταραχές μέχρι ζητήματα ταυτότητας, εφήβους που ζουν σε αυτόν τον παράλληλο κόσμο, τον πραγματικό και τον εικονικό κόσμο- να διασφαλίσουμε ότι προσαρμόζουμε τις υπηρεσίες μας στον κλάδο της ψυχικής υγείας, να εξασφαλίσουμε ότι προσφέρουμε στα παιδιά και στους εφήβους ό,τι πιο ποιοτικό όσον αφορά την ψυχική υγεία», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Kluge έδωσε έμφαση στη στενή συνεργασία ανάμεσα στον ΠΟΥ και στην Ελλάδα, δεδομένης της έμφασης που δίνεται από την κυβέρνηση στις πολιτικές υγείας. «Το Γραφείο που εγκαινιάζουμε σήμερα εδώ στην Αθήνα είναι μια απτή και έκδηλη έκφανση αυτής της συνεργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειακός διευθυντής του Οργανισμού.

«Γνωρίζω ότι η βελτίωση της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα είναι προτεραιότητα για εσάς. Φιλοξενώντας το Κέντρο για την Ποιότητα της Φροντίδας του ΠΟΥ, η Ελλάδα βρίσκεται σε θέση να ηγηθεί όσον αφορά τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης σε ολόκληρη την περιοχή», προσέθεσε ο κ. Kluge.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Υγείας Θάνος Πλεύρης, Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ