Οι Δανοί εξέλεξαν εκ νέου την νυν πρωθυπουργό τους, γεγονός που συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπό της για τη διαχείριση της πανδημίας COVID και την ικανότητά της ως ηγέτη να ξεπεράσει ακόμη μια κρίση. Οι Σοσιαλδημοκράτες εξασφάλισαν την ισχυρότερη υποστήριξή τους εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες, παρά τις επικρίσεις κατά της θητείας της Frederiksen ότι συγκέντρωσε την εξουσία στους κόλπους της, καθώς και την αμφιλεγόμενη απόφασή της να θανατώσει όλα τα μινκ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Είμαι τόσο ενθουσιασμένη και υπερήφανη. Πήραμε το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα των τελευταίων 20 ετών», δήλωσε η Frederiksen στους υποστηρικτές της νωρίς το πρωί της Τετάρτης στην Κοπεγχάγη. «Ευχαριστώ όλους τους Δανούς που μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Είναι μια τεράστια ψήφος εμπιστοσύνης. Ξέρω ότι κάποιοι είχαν αμφιβολίες».

Σε μια εκλογική αναμέτρηση με νύχια και με δόντια, δύο διαφορετικές προβλέψεις για την καταμέτρηση των ψήφων από τους μεγαλύτερους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς της χώρας έθεταν μέχρι την τελευταία στιγμή υπό αμφισβήτηση το αν το κυβερνών αριστερό μπλοκ θα μπορούσε να θριαμβεύσει. Οι Σοσιαλδημοκράτες, όμως, έγιναν και πάλι το ισχυρότερο κόμμα στο κοινοβούλιο συγκεντρώνοντας το 27,5% των ψήφων.

Η πλειοψηφία των αριστερών κομμάτων είναι πιθανό να θέσει ένα δίλημμα στη Frederiksen, η οποία έχει ταχθεί υπέρ ενός ευρέος συνασπισμού πέρα από το παραδοσιακό χάσμα αριστεράς-δεξιάς, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική ενότητα είναι απαραίτητη σε μια εποχή διεθνούς αβεβαιότητας. Ωστόσο, ο σχηματισμός ενός ευρέος συνασπισμού θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολος, καθώς οι περισσότεροι από τους αριστερούς συμμάχους της δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν μια αμιγώς αριστερή κυβέρνηση.

Η Frederiksen έχει ηγηθεί της χώρας σε μια από τις πιο χαοτικές περιόδους που έτυχε σε κυβέρνηση της Δανίας εδώ και δεκαετίες, έχοντας να διαχειριστεί μια πανδημία, την εκτίναξη του πληθωρισμού και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα. Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν μόλις ένα μήνα μετά το σαμποτάζ δύο αγωγών που μετέφεραν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω των δανικών υδάτων και τροφοδότησαν ένα πρωτοφανές αίσθημα ανασφάλειας μεταξύ των Δανών. «Στη Δανία, έχουμε συνηθίσει εδώ και πολλά χρόνια την πρόοδο. Τώρα αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, και με τον πόλεμο στην Ευρώπη, την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό και τις κλιματικές προκλήσεις», δήλωσε η Frederiksen.

Όπως είπε, θα υποβάλει την Τετάρτη την παραίτηση της μονοκομματικής κυβέρνησής της στη βασίλισσα και θα προσπαθήσει να σχηματίσει μια ευρεία κυβέρνηση. Θα μπορούσε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον πρώην πρωθυπουργό Lars Lokke Rasmussen και το νέο ανένταχτο κεντρώο κόμμα του, τους Μετριοπαθείς, οι οποίοι έχουν επίσης κάνει εκστρατεία για έναν συνασπισμό των κυρίαρχων κομμάτων. Τα αριστερά κόμματα στα οποία μπορεί να βασιστεί η Frederiksen για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης περιλαμβάνουν το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα, την Ερυθροπράσινη Συμμαχία και το Σοσιαλφιλελεύθερο Κόμμα – το τελευταίο από τα οποία είχε επικεφαλής την Επίτροπο Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Margrethe Vestager.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Jakob Ellemann-Jensen του Φιλελεύθερου Κόμματος αναγνώρισε την ήττα νωρίς την Τετάρτη. Το κόμμα του έχασε 19 από τις 43 έδρες του στο κοινοβούλιο.

 

Πηγή: Euronews