Μέριμνα για τους Έλληνες που φοιτούν σε ρωσικά πανεπιστήμια ζητούν 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

«Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την έναρξη του πολέμου που μαίνεται εδώ και πολλές εβδομάδες, πολλοί Έλληνες που σπουδάζουν σε ρωσικά πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν προβλήματα σε σχέση με την ομαλή συνέχιση της φοίτησής τους» επισημαίνουν οι βουλευτές και προσθέτουν πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατά της Ρωσίας δημιουργούν προβλήματα μετακίνησης από και προς τη Ρωσία αλλά και οικονομικές δυσκολίες στους Έλληνες φοιτητές.

Όπως εξάλλου σημειώνουν, ο αποκλεισμός των ρωσικών τραπεζών από το Διατραπεζικό Σύστημα SWIFT προκαλεί αδυναμία πρόσβασης των Ελλήνων στον τραπεζικό τους λογαριασμό, με αποτέλεσμα οι οικογένειες των φοιτητών να μην μπορούν να στείλουν χρήματα μέσω τράπεζας με ότι αυτό συνεπάγεται για την διαβίωσή τους και τη συνέχιση των σπουδών τους.

Παράλληλα, λόγω της απαγόρευσης των πτήσεων από και προς την Ρωσία είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη η μετακίνηση των φοιτητών. Την ίδια ώρα, παιδιά εξαναγκάστηκαν λόγω του πολέμου να επιστέψουν στην Ελλάδα και δυσκολεύονται να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν την ακαδημαϊκή τους χρονιά καθώς το κόστος μετάβασης στη Ρωσία μέσω τρίτων χωρών αγγίζει μέχρι και τα 1.000 ευρώ.

«Αποτέλεσμα είναι να έχει καταστεί πρακτικά αδύνατο για τους Έλληνες που φοιτούν σε ρωσικά πανεπιστήμια να συνεχίζουν την ακαδημαϊκή χρονιά με ότι αυτό συνεπάγεται για τον προγραμματισμό των ίδιων και των οικογενειών τους» επισημαίνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι 20 βουλευτές καλούν τους υπουργούς Παιδείας και Εξωτερικών να ενημερώσουν τη Βουλή:

1. Ποιες οδηγίες έχουν δοθεί στα Γενικά Προξενεία της χώρας στη Ρωσία για την αντιμετώπιση της κατάστασης;

2. Αν προτίθενται να παρέμβουν, ώστε να υπάρξει μέριμνα για τους Έλληνες που φοιτούν σε ρωσικά πανεπιστήμια και λόγω της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία και των ακόλουθων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί, έχει καταστεί πρακτικά αδύνατο να συνεχίσουν την ακαδημαϊκή τους χρονιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ