Οι ενδιάμεσες εκλογές αφορούν το Κογκρέσο, το οποίο αποτελείται από δύο μέρη – τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Οι ψηφοφορίες αυτές διεξάγονται κάθε δύο χρόνια και πέφτουν στη μέση της τετραετούς θητείας του εκάστοτε Αμερικανού προέδρου.

Το Κογκρέσο θεσπίζει νόμους σε εθνικό επίπεδο και η Βουλή αποφασίζει ποιοι νόμοι θα ψηφιστούν, ενώ η Γερουσία μπορεί να τους εμποδίσει ή να τους εγκρίνει, να επικυρώσει τους διορισμούς του προέδρου και, σπανιότερα, να διεξάγει τυχόν έρευνες εναντίον του.

Κάθε πολιτεία έχει δύο γερουσιαστές, οι οποίοι έχουν εξαετή θητεία. Οι αντιπρόσωποι υπηρετούν για δύο χρόνια και εκπροσωπούν μικρότερες περιφέρειες. Όλες οι έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων εκλέγονται τον Νοέμβριο, μαζί με το 1/3 της Γερουσίας.

Οι πιθανοί νικητές

Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει την πλειοψηφία τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό βοήθησε τον πρόεδρο Joe Biden να περάσει τους νόμους που ήθελε.

Αλλά οι Δημοκρατικοί κατέχουν αυτή την εξουσία έναντι των Ρεπουμπλικάνων με πολύ μικρά περιθώρια, γεγονός που καθιστά την αναμέτρηση δύσκολη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να πάρουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά οι Δημοκρατικοί μπορεί να κρατήσουν τη Γερουσία.

Τα «καυτά» θέματα

Από το δικαίωμα στην άμβλωση και τη μετανάστευση, περνώντας από τον πληθωρισμό, την εγκληματικότητα και την κλιματική αλλαγή: τα θέματα που ανησυχούν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους είναι διάφορα, αλλά κάποια θα βαρύνουν περισσότερο από άλλα στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

 • ΠληθωρισμόςΑυτή είναι η βασική ανησυχία των αμερικανικών νοικοκυριών, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις. Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden και το κόμμα του ότι ευθύνονται για την αύξηση των τιμών στις ΗΠΑ.«Στις μέρες μας από τα ψώνια ως τη βενζίνη, όλα κοστίζουν πιο ακριβά», καταγγέλλει η Jen Kiggans συντηρητική υποψήφια για μία έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων στο προεκλογικό της σποτ.

  Οι Δημοκρατικοί αποφεύγουν να αναφερθούν στο θέμα από φόβο ότι θα τους βλάψει. Κινδυνεύουν όμως να φανούν αποκομμένοι από την πραγματικότητα.

  Μετά τις πιέσεις που δέχθηκε από την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την οικονομία, ο Biden επαναλαμβάνει τις τελευταίες ημέρες ότι «οι Δημοκρατικοί χτίζουν μια καλύτερη Αμερική για όλο τον κόσμο». Διαβεβαιώνει παράλληλα ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είναι αυτοί που «θα καταστρέψουν την οικονομία».

 • Άμβλωση
  Οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών προτιμούν να επικεντρώνουν την προεκλογική τους εκστρατεία στο θέμα της άμβλωσης, μετά και την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ τον Ιούνιο που επέφερε πλήγμα στο δικαίωμα αυτό των γυναικών.Η απόφαση αυτή προσέφερε ώθηση στους Δημοκρατικούς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι ενδέχεται να νικήσουν στις ενδιάμεσες εκλογές.

  Οι Δημοκρατικοί ενισχύθηκαν και από το δημοψήφισμα που διοργανώθηκε στις αρχές Αυγούστου στην ιδιαίτερα συντηρητική πολιτεία του Κάνσας, όπου οι ψηφοφόροι κινητοποιήθηκαν μαζικά για να απορρίψουν τροποποίηση του Συντάγματος που θα απαγόρευε ουσιαστικά τις αμβλώσεις.

  Όμως μία εβδομάδα πριν τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ζήτημα δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα για τους Αμερικανούς.

 • ΕγκληματικότηταΑκόμη ένα επιχείρημα των Ρεπουμπλικάνων: η εγκληματικότητα, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του FBI βρίσκεται σε άνοδο. Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τους Δημοκρατικούς ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια των Αμερικανών.Στην Πενσιλβάνια, μία από τις πολιτείες κλειδί για τις εκλογές, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Mehmet Cengiz Öz κατηγορεί συνεχώς τον αντίπαλό του John Fetterman «για χαλαρότητα στο θέμα της εγκληματικότητας».

  Οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να αποκρούσουν τις κατηγορίες αυτές ψηφίζοντας τις τελευταίες εβδομάδες νομοσχέδια που έχουν στόχο να βελτιώσουν τον τρόπο προσλήψεων και την εκπαίδευση των αστυνομικών στις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό όμως εξόργισε την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, η οποία τάσσεται υπέρ της μείωσης της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης της αστυνομίας μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού George Floyd κατά τη σύλληψή του από λευκό αστυνομικό.

 • ΜετανάστευσηΗ μετανάστευση αποτελεί άλλο ένα εκρηκτικό θέμα για τις ΗΠΑ, με τους Ρεπουμπλικάνους να κατηγορούν τους Δημοκρατικούς ότι μετέτρεψαν τα σύνορα με το Μεξικό σε σουρωτήρι.Από τον Οκτώβριο του 2021 ως τον Αύγουστο του 2022 έχουν γίνει περισσότερες από 2.000 συλλήψεις μεταναστών στα σύνορα αυτά, αριθμός ρεκόρ.

  Οι Ρεπουμπλικάνοι διαβεβαιώνουν εξάλλου ότι η παράτυπη μετανάστευση τροφοδοτεί το λαθρεμπόριο φεντανύλης στις ΗΠΑ, ένα συνθετικό οπιούχο ναρκωτικό 50 φορές πιο ισχυρό από την ηρωίνη, που ευθύνεται για τον θάνατο χιλιάδων νέων στη χώρα.

 • Πολιτισμική μάχη
  Οι Ρεπουμπλικάνοι δεσμεύονται επίσης ότι θα δημιουργήσουν μια Αμερική που θα έχει «ένα μέλλον που θα βασίζεται στην ελευθερία», κάτι που σκοπεύουν να εφαρμόσουν κυρίως στα σχολεία της χώρας, τα οποία έγιναν τα τελευταία χρόνια χώροι έντονης αντιπαράθεσης για ζητήματα όπως η καραντίνα, η χρήση μάσκας, ο εμβολιασμός κατά της covid-19, η διδασκαλία στο μάθημα της Ιστορίας της δουλείας και οι φυλετικές διακρίσεις.Η άποψη αυτή έχει απήχηση στη βάση του κόμματος.

  Οι Συντηρητικοί συνέχισαν την επίθεσή τους εναντίον των διεμφυλικών αθλητών, την ώρα που οι Δημοκρατικοί ζητούν να ενισχυθεί η προστασία των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

 • Κλίμα, ο μεγάλος απών
  Παρά τις πολλές φυσικές καταστροφές που έπληξαν φέτος τις ΗΠΑ, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής δεν έχει θιγεί σχεδόν καθόλου στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Washington Post και του ABC News, σχεδόν το 80% των Δημοκρατικών εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει «πολύ στην ψήφο τους», έναντι μόλις του 27% των Ρεπουμπλικάνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN